Hogere geluidschermen langs A28 ‘pas’ over 4 jaar

Door Harry Schipper – Rijkswaterstaat begint niet dit jaar, maar op z’n vroegst in 2024 en mogelijk pas in 2025 met de bouw van nieuwe geluidsschermen langs de alsmaar drukkere autosnelweg A28 tussen de Oranjelaan en de N302.

Omwonenden reageerden teleurgesteld en verontwaardigt op de planning voor de bouw van de – dankzij een bijdrage van 2 miljoen van de gemeente  – veel hogere schermen

Die planning vernamen ze donderdagavond tijdens een online informatiebijeenkomst voor omwonenden, waarvan er flink wat zich hebben verenigd in enkele buurtcomités. Sommigen strijden al twaalf jaar om de toen al doorgeroeste golfplaten schermen te vervangen voor schermen die het verkeerslawaai wél effectief  tegenhouden.

De gemeente Harderwijk wil ook al vele jaren dat er snel iets verandert aan het snelweglawaai dat hele volksbuurten dag en nacht teistert en stelde daarvoor twee miljoen euro beschikbaar. Rijkswaterstaat mag en gaat dat gemeentegeld gebruiken om de schermen een stúk hoger te maken dan dat wettelijk zou moeten. Zo wordt het scherm bij de Thorbeckelaan maar liefst acht meter hoog. De wijk Tweelingstad wordt straks beschermd door een scherm van drie meter hoog en op enkele delen zelfs zes meter. Op andere delen is het scherm lager – soms twee, soms drie en hier en daar vier meter – maar nog altijd hoger dan wettelijk is vereist.

Projectleider Emiel Janssen van Rijkswaterstaat gaf toe dat de huidige schermen ‘té slecht zijn om nog te kunnen repareren’ en dus allemaal vervangen moeten worden. Volgens hem heeft Rijkswaterstaat met de (gedeeltelijke) aanleg van een stillere asfalttoplaag tussen het Texaco-pompstation en de N202 het verkeerslawaai al aardig getemperd. Dat lawaai nam nog ietsje meer af toen de maximumsnelheid op snelwegen werd verlaagd naar 100 km/h.

De komende jaren gaat Rijkswaterstaat eerst nog allerlei onderzoeken doen in het kader van het saneringsplan, waarbij ook de oude schermen worden verwijderd. Zo wordt er nog gezocht naar mogelijk aanwezige explosieven en kijkt de dienst ook naar vogelnestjes in bomen die moeten wijken voor de nieuwe schermen. Rijkswaterstaat stelt ook een onderbouwing op van de voorwaarden waaraan de nieuwe schermen moeten voldoen. Er is ook flink tijd ingeruimd voor een bezwarenprocedure, ‘want tegen de aanleg van elk scherm wordt wel beroep aangetekend’, zo wist Janssen.

Dat alles maakt dat pas begin 2024 de aanleg van de schermen Europees kan worden aanbesteed. Raadsleden die ook bij de online bijeenkomst waren, waren net als de omwonenden verrasten geschrokken door de planning. Ook zij hadden gedacht dat de aanleg van de schermen al dit jaar zou starten. Hun hoop op schermen die zonne-energie kunnen omzetten in elektriciteit werd bovendien in de grond geboord. Zulke schermen reflecteren teveel geluid,  zijn daardoor minder effectief en bovendien veel duurder, kregen ze te horen.

Sommige raadsleden opperden daarom om de twee miljoen die de gemeente al zo lang heeft klaarliggen, dan tóch maar in te zetten door zelf alvast wat schermen te plaatsen. Ze willen hierover een debat in de gemeenteraad. Daarin zal verantwoordelijk wethouder Marcel Companjen, die zich ooit als fractievoorzitter van de ChristenUnie fel voorvechter toonde voor nieuwe geluidsschermen, het zwaar krijgen, omdat hij dan moet uitleggen waarom de aanleg nu opeens weer vier jaar lijkt te zijn doorgeschoven.