Hogere geluidschermen A28 in Harderwijk weer een stapje dichterbij

Het college stelt voor om langs de A28 schermen van minimaal 5 meter hoog te bouwen ter hoogte van Tweelingstad in Harderwijk. De hogere afscherming is een lang gekoesterde wens van de bewoners en het bestuur van de gemeente Harderwijk

Een substantiële financiële bijdrage van de gemeente Harderwijk maakt de hogere schermen mogelijk

Wethouder Companjen: “Dankzij de constructieve en welwillende samenwerking met Rijkswaterstaat is de realisatie van de verhoogde geluidschermen langs de A28 tussen de N302 en de Oranjelaan gelukkig weer een belangrijke stap dichterbij gekomen.”
 
Rijkswaterstaat bouwt in samenwerking met en met de financiële bijdrage van Harderwijk hogere schermen dan wettelijk noodzakelijk is. Voor meer zekerheid en grotere efficiëntie in de gezamenlijke aanpak kiest het college ervoor alle voorbereidende en uitvoerende werkzaamheden door één organisatie te laten uitvoeren.
 
Extra verhoging schermen
Vorig jaar ging de raad al akkoord met het aanhaken bij maatregelen die Rijkswaterstaat de komende jaren ter hoogte van Tweelingstad gaat nemen om schermen te vervangen en die voor een deel te verhogen. Met de bijdrage van de gemeente Harderwijk worden de schermen op een aantal plekken hoger. De geluidwerende maatregelen die Rijkswaterstaat de komende jaren wil gaan treffen, zorgen ervoor dat ter plaatse wordt voldaan aan alle wettelijke eisen uit het landelijke meerjarenprogramma geluidsanering en de vervanging en renovatie van het bestaande scherm tussen de N302 en de Oranjelaan. De extra hoge geluidschermen verlagen de geluidbelasting op de woningen achter de schermen.
 
Schermdelen op andere locaties
Ook op een aantal andere locaties langs de A28 stelt Rijkswaterstaat voor om schermen te vervangen. Het voorstel is om de oude schermen ter hoogte van Slingerbos en de Weisteeg te vervangen en het scherm ter hoogte van de Weisteeg door te trekken richting Harderwijkerweg. Tot slot is een aanvullend scherm ter hoogte van de Fazantlaan onderdeel van het voorstel.
 
Definitieve besluitvorming door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over de vervanging van de schermen moet nog plaatsvinden.