Hierdense huisarts surft 130 kilometer voor goede doel

Door Petronella Polinder - Michiel van Pagée, huisarts in Hierden, gaat ergens tussen zaterdag 18 augustus en zondag 21 oktober kitesurfen voor de Hartstichting. Samen met zo’n driehonderd deelnemers, onder wie Beau van Erven Dorens en Rintje Ritsma, surft hij met zijn kite van Hoek van Holland tot aan Den Helder. 

Ruim 130 kilometer Noordzee. In een weekend tussen 18 augustus en 21 oktober, als de weersomstandigheden voor deze tocht optimaal zijn.

Waarom hij dat doet? “Als huisarts vind ik het belangrijk om een goed voorbeeld te geven. ‘Practice what you preach’. Ik wil me inzetten voor een goede zaak, maar ook actief werken aan mijn gezondheid door doelen te stellen en daardoor gefocust te blijven.”
 
Het evenement heet ‘Van Hoek tot Helder’ en heeft de voorgaande twee jaren 47.000 euro en 95.000 euro opgehaald. Nu staat de teller al op 235.000 euro en er zijn nog zes weken te gaan. Ook het aantal kandidaten groeit. Het eerste jaar rond de zestig, het jaar erop 110, dit jaar ruim driehonderd. Van Pagée heeft ruim tweeduizend euro bij elkaar, maar vind dat nog lang niet genoeg.

“Ik heb vrienden, familie en collega’s benaderd. Mijn patiënten kunnen ook sponsoren via de website van de praktijk en een collectebus in de wachtkamer. De lokale huisartsenorganisatie Medicamus sponsort me en ook Crossfit Harderwijk, waar ik voor de kitemarathon train als het niet waait, draagt bij.”

Om nog meer op te kunnen halen voor de Hartstichting en om de sport te promoten, wil Van Pagée kitesurflessen gaan geven. “Het kitesurfen staat toch wel – en dat vind ik grotendeels onterecht – bekend als een gevaarlijke sport. Met goede instructies en kennis over je materiaal, veiligheidssystemen en vooral de weersomstandigheden zijn de risico’s goed in te schatten.” Voor de huisarts is het een sport waar je echt je stress in kwijt kunt. “Letterlijk je hoofd leeg laten waaien op het water.”
 
Hij hoopt op de actiedag een enorme prestatie neer te kunnen zetten en de hele tocht uit te surfen. Mensen die meer willen weten, of graag willen sponsoren, de persoonlijke actiepagina van Michiel van Pagée is te vinden op https://www.hoektothelder.nl/actie/michielvanpagee

Michiel van Pagee