Hierdens voorvechter Gerrit (Gaort) Hop overleden

Door Harry Schipper – Oud-raadslid Gerrit Hop is in de nacht van donderdag op vrijdag op 87-jarige leeftijd overleden.

Hop was één van de belangrijkste krachten in Hierden in de strijd om de oprukkende woningbouw van Harderwijk in het buitengebied van Hierden in toom te houden

De gemeente Harderwijk ontplooide in de jaren zeventig plannen voor de bouw van een nieuwe woonwijk, Frankrijk, met zo’n vijfduizend woningen in het prachtige weilandengebied tussen Harderwijk en Hierden. De dorpelingen waren fel tegen deze plannen. Ze vreesden aantasting van het historische karakter van het dorp en verlies van hun identiteit als Veluws dorp.

Een aantal dorpsgenoten, met vooraan Gerrit Hop samen met zijn vrouw Hennie en de recent overleden Reintje Poolen, richtte hij in 1977 de Belangenvereniging Hierden op. De leden verzetten zich heftig tegen de geplande woningbouw. Langs wegen hingen ze spandoeken op met protestleuzen als ‘Frankrijk houen, in polder bouwen’.

De Hierdenaren hadden angst dat ze zouden worden overspoeld door al die ‘import’ en dat daardoor het hele dorpswezen zou veranderen. Hop en zijn vrouw ook. Hop kwam al snel in het bestuur en tijdens eindeloze vergaderingen in huize Hop bedachten ze plannen om de woningbouw tegen te houden. Ondanks hun protesten tot in Arnhem en Den Haag aan toe kwamen de woningen er toch: de Harderwijkse gemeenteraad nam in 1984 het bestemmingsplan Frankrijk aan. Wel besloot diezelfde raad dat er geen vijfduizend huizen gebouwd mochten worden, maar veel ( ongeveer de helft - minder.

De Hierdenaren zagen in dat het belangrijk was om in de raad hun eigen stem te laten horen. Dat leidde tot de oprichting van de politieke partij Gemeentebelang Harderwijk-Hierden. Gerrit Hop werd daarin in 1990 verkozen tot raadslid. Hij streed voor zijn dorp en dan met name het historische karakter. Zo peuterde hij subsidiegeld los voor het vernieuwen van vervallen rieten boerderijdaken, waarop anders (goedkope) pannen gelegd zouden worden. Het echtpaar Hop zette zich ook in voor het herstel van oude houtwallen, die zo typerend zijn voor het Hierdense landschap.

Op de boerderij van de familie Hop was het altijd een komen en gaan van Hierdenaren die wilden dat Hop voor hen iets in de raad aankaartte. Dat deed hij vervolgens ook. Met humor en altijd een twinkeling in de ogen vertelde hij waar het op stond en wat er in Hierden nodig was. Hij werd in 1994 herkozen als raadslid. In 2014 werd hij door de partij benoemd tot erelid.

Gerrit Hop
(Gerrit Hop - foto Bert Holleman)