Hierdens kampioenssprookje eindigde zaterdag in Lelystad. (2-1) wedstrijdverslag

Afgelopen zaterdag ging Hierden op bezoek bij de nummer drie van de ranglijst, v.v. Unicum. Eerder dit seizoen was de ploeg van Bert van Hunenstijn in een galavoorstelling na rust met 3-1 te sterk voor de Lelystedelingen.

Unicum had nog één punt nodig om zeker te zijn van nacompetitie voetbal, Hierden daarentegen moest winnen om de onderlinge kampioenswedstrijd tegen Batavia’90 te mogen organiseren

Onder heerlijke omstandigheden blies dhr. de Jong om iets na drieën voor het begin van het duel. Vanaf de start nam Unicum het heft in handen en probeerde Hierden onder druk te zetten. Het baltempo lag hoog en Hierden kon niet meer dan verdedigen. Na tien minuten leverde dit ook de eerste goede mogelijkheid voor de blauwwitten op, maar Wouter Polhoud stond uitstekend op zijn post en kon het gevaar in de kiem smoren.

Twee minuten later was Hierden dat voor het eerst aan aanvallen mocht denken. Uiteindelijk was het Mark Bottenheft die mocht afdrukken maar zijn inzet zeilde voorlangs. Weer twee minuten later leek het 1-0 te worden. Eerst al een uitstekende aanval van Unicum die opnieuw werd gekeerd door Polhoud en de hoekschop die daarop volgde werd ternauwernood van de lijn gehaald door Daan Schraverus. Na dit stormachtige begin van Unicum kreeg Hierden iets meer lucht en na 20 minuten was Hierden zowaar dichtbij een voorsprong. Een goede voorzet van Dominique Denzel kwam terecht op het hoofd van Jeroen Spoelstra, maar doordat hij de bal iets achter zich kreeg ging zijn inzet over.

Na een half uur, waarin Unicum de boventoon bleef voeren kwam de ploeg van Edwin van Ankeren op een verdiende voorsprong. Een razendsnelle counter kon uiteindelijk koelbloedig worden binnen geschoven door aanvoerder Dyllan Lanser. Het enige wat Hierden nog kon doen voor de rust is de achterstand op ‘slechts’ één doelpunt houden en een plan B bedenken voor het tweede bedrijf. Na de thee liet van Hunenstijn zien dat hij plan B wel degelijk klaar had liggen; wat tactische wijzigingen en het inbrengen van Brian Klaassen en Stefan Jansen bracht Unicum aan het wankelen.

Brian Klaassen kwam twee minuten na rust nog een millimeter te kort om de 1-1 binnen te knikken, maar een minuut later zette hij de gelijkmaker wel op het scorebord. Een goedlopende aanval via rechts kwam terecht bij Denzel wie niet zelfzuchtig was en Klaassen de bal op een presenteerblaadje gaf, die faalde dan ook niet en zo was Hierden terug in de wedstrijd. Na de 1-1 was het Hierden wie het betere van het spel had.

In de 50e minuut was Jan Jurriën Hop dichtbij een treffer, maar zijn kopbal uit een hoekschop ging net naast. Vijf minuten later was Hierden opnieuw dichtbij de voorsprong. Mark Bottenheft zijn kopbal werd katachtig gekeerd door de Unicum-goalie en in de rebound kwam Spoelstra verkeerd uit waardoor zijn inzet vanaf een meter of twee naast ging. Na dit goede eerste kwartier na rust van Hierden kwam Unicum langzaam weer beter in het spel, maar ook de volgende goede kans was voor Hierden. Een scrimmage in het strafschopgebied van de thuisploeg kwam uiteindelijk voor de voeten van Denzel. Hij stiftte de bal richting doel, maar opnieuw was Tymo Harmsen een sta-in-de-weg. Na deze mogelijkheid viel het duel enigszins stil en zag je dat de krachten wat wegvloeide.

Tot in de 82e minuut Unicum-aanvaller Willem Jelle Bos de Hierdense kampioensdroom aan flarden schoot. Hij kwam via de rechterkant van het veld richting de 16-meter en schoot, met zijn chocoladebeen, de bal prachtig in de verre kruising. Na de 2-1 was het Hierdense verzet gebroken en Wouter Polhoud was met een aantal weergaloze reddingen de man die de score dragelijk hield. Na ruim 95 minuten blies leidsman de Jong voor het einde van het duel en al snel kwam het bericht door dat Batavia’90 in de laatste minuut FC Horst over de knie had gelegd. Dit betekende dat het kampioenschap voor Batavia’90 is en Hierden zich mag opmaken voor de nacompetitie.

Natuurlijk was er na de wedstrijd het chagrijn van het mislopen van de titel, maar al snel ging dit over in trots bij de Hierdenaren. Hierden heeft meegedaan tot één wedstrijd voor het einde om de titel en kan niet anders dan tevreden zijn over het huidige seizoen. Volgende week wordt de reguliere competitie afgesloten tegen Batavia’90. Duel op Sportpark Mheenzicht begint dan om 14:30 uur(!)