Het college van B&W heeft de themabegroting voor 2017 vastgesteld

Het college van B&W heeft de themabegroting voor 2017 vastgesteld. Daaruit blijkt dat er veel ontwikkelingen zijn in de gemeente en dat de kosten daarvan opgevangen kunnen worden.

Harderwijk kan ambities opvangen 

Met de themabegroting wordt voortgeborduurd op de weg die het college heeft ingezet. De ambities zijn vastgelegd in het Coalitieakkoord ‘Vernieuwing door verandering’. 
 
Er gebeurt veel in Harderwijk Onlangs kreeg Harderwijk met het nieuwe station een nieuwe en verbeterde toegang naar de stad. Naast de grote bestaande projecten zoals het Waterfront en Harderweide is de stad ook bezig met het ontwikkelen van de stad als podium, de renovatie van het nieuwe stadhuis, sportvoorziening Groot Sypel en de verbetering van het Plantagepark en de Stille Wei.

Verder zijn er nog andere ontwikkelingen gaande zoals uitvoering strategienota vitale vakantieparken, burgerschap, verbeteren cliëntenparticipatie kwetsbare groepen en het bevorderen kwaliteit openbare ruimte. Belangrijk aandachtspunt van het college in de uitvoering van de ambities is en blijft de zorg voor diegenen die de zorg het hardst nodig hebben. 
 
OZB en afval De OZB wordt verlaagd. Daar staat tegenover dat de burger meer moet betalen voor afval en riool. De gemeente Harderwijk wil een duurzame en schone gemeente zijn. “Dat willen wij doen in samenwerking met de inwoners. Dat vraagt wat van ons maar ook van de bewoners. Wij willen met bewoners overgaan tot een betere afvalscheiding. Zij zullen meer betalen aan afvalstoffenheffing en  rioolheffing, waarover de raad al eerder heeft besloten. Het is een verhoging, die elk jaar minder gedempt wordt”, aldus wethouder Jeroen de Jong. “Verder is er een groei van het aantal kwijtscheldingen van belastingen, maar daarbij gaan we wel uit van een 100% kostendekking.”  

Hoe wordt dat opgevangen?

De financiële huishouding van de gemeente is op orde. De afvalstoffen – en  rioolheffing zullen zoals aangegeven worden verhoogd. Net als voor elke huizenbezitter geldt ook voor de gemeente dat de renteontwikkelingen aantrekkelijk zijn om een gunstige hypotheek af te sluiten. Dat heeft de gemeente ook gedaan en dat levert per saldo structureel € 600.000,00 per jaar op.  

De raad

De gemeenteraad stelt de budgetten vast en zal in de maand november gevraagd worden nog goedkeuring  aan de themabegroting voor volgend jaar.