Het Brouwhuys uit Harderwijk presenteert met trots haar 6e biertje, de 5e in hun poortenbier-serie, de Smede

Ronald van der Vegt van Egbert van der Vegt delicatessen wilde heel graag voor de Smeepoortstraat een “eigen” biertje en met de historische Smede Poort was hier nog ruimte voor in onze Poortenbier serie.

Wethouder Wilco Mazier verzorgde de feestelijke onthulling

Na het proeven van meerdere brouwels is er gekozen voor een hefeweizen. Het Smede Poortbier is een puur natuurlijke hefeweizen met een volle smaak. Deze hefeweizen wordt op traditionele wijze gebrouwen met 50% tarwemout (weizen)  en speciale gist (hefe). Smede Poort bier lonkt naar de tijd toen bier nog traditioneel gewalst werd in de glazen voordat het gedronken werd na het binnenhalen van de tarwe oogst. Op deze wijze geniet je optimaal van het mooie weizen karakter en smakelijke ongefilterde bier. 

Ingrediënten: water, gerst- en tarwemout, hop en gist.

Volgens de verschillende verhalen wordt er al vanaf de 14e eeuw traditioneel bier gebrouwen in Harderwijk. Tientallen brouwerijen huisden in die tijden in de stad en er is zelfs sprake van een Brouwhuys rond 1480.

Het Brouwhuys uit Harderwijk is een stichting en heeft de doelstelling om uiteindelijk een heuse brouwerij met proeflokaal in Harderwijk te laten herrijzen, waar met lokale producten, brouwer en vakkrachten uit Harderwijk de lekkerste lokale biertjes worden gebrouwen en daarmee nieuwe geschiedenis wordt geschreven.
 
Vanaf donderdag 16 juni t/m Vaderdag is de Smede exclusief te verkrijgen bij Egbert van der Vegt delicatessen in de Smeepoortstraat.

Het Brouwhuys Harderwijk Smede Poort Bier
(Van links naar rechts: Wessel Hees (iQOUNT Adviseurs en Accountants), Wilco Mazier, Ronald van der Vegt, Bert van den Brink en Lisa van der Vegt - Foto by Judysign)