Herinneringsplaquette aangeboden aan Burgemeester en Wethouders

Zaterdag 9 mei reisden ruim 60 mensen met hun echtgenoot of familielid in twee bussen van Nijkerk via Putten naar Harderwijk.

Zij maakten de tocht die zij 75 jaar geleden in angst en verwarring maakten toen zij moesten vluchten voor de Duitsers. Nijkerk, Hoevelaken en Barneveld lagen in de zgn. schootsvelden.

De burgerbevolking liep groot gevaar voor beschietingen en moest op stel en sprong huis en haard verlaten. Evenals Putten en Ermelo ving ook Harderwijk dat toen ruim 9.000 inwoners telde 8.000 vluchtelingen op.

herinneringsplaquette oorlog

Wim Buitenhuis herontdekte deze onderbelichte geschiedenis en verzamelde verhalen van mensen die het meegemaakt hebben. Hij nodigde ze uit om 75 jaar na dato de tocht opnieuw te maken. Tijdens de tocht herleefde de herinneringen.

In Harderwijk werden de bussen opgewacht door zwaaiende mensen langs de Oranjelaan en de Stationslaan en in de Catharinakapel. Wim Buitenhuis presenteerde zijn boek, getiteld: "zij die moesten vluchten", uitgegeven door Buitenzorg.

Het organisatiecomité bood op zijn initiatief de colleges van B&W van de betreffende gemeenten een herinneringsplaquette aan met het verzoek deze op een zichtbare plaats op te hangen, zodat deze geschiedenis niet meer wordt vergeten.