Hennepplanten thuis: reden voor ontslag?

De politie doet een inval in het huis van de conciërge van een middelbare school en vindt een kweekbak met 47 hennepplanten. 

De conciërge wordt drie dagen voor verhoor vastgehouden. Daarna meldt hij zich bij de werkgever en biecht de situatie op. De school doet vervolgens een ontslagaanvraag wegens verwijtbaar handelen. Er kan immers bij ouders beeldvorming ontstaan dat de school niet de veilige omgeving biedt die zij voor hun kinderen wensen. De conciërge gaat in verweer. Het is volgens hem een incident in zijn privésfeer.

De kantonrechter geeft de school gelijk. Ouders mogen er van uitgaan dat de conciërge van een middelbare school zich niet bezighoudt met het kweken van hennep (boven de toegestane hoeveelheid). Rechters oordelen vaker dat bepaalde privégedragingen tot verwijtbaar handelen in de arbeidsrelatie leiden. Er vindt een afweging plaats tussen de activiteiten en de maatschappelijke positie van de werkgever en het (privé)belang van de werknemer. De uitkomst is niet altijd voorspelbaar.

Bron: Fiscount

iQOUNT Harderwijk

Adresgegevens

Daltonstraat 22
3846 BX Harderwijk

Telefoon

T. 0341-740800

Meer info