Help Harderwijk ‘vuurwerkschoon’ het nieuwe jaar in!

Dat zou prachtig en veilig zijn: op nieuwjaarsdag in heel Harderwijk en Hierden schone straten en pleinen. Geen zwerfvuurwerk meer en dus ook geen onnodige verwondingen door kinderspel met vuurwerk. 

Geen straten die wekenlang rotjes-rood blijven. Het gemeentebestuur roept de hulp in van u en alle andere inwoners om nieuwjaarsdag ‘vuurwerkschoon’ te beginnen.


Campagne ‘Straat schoon, ontvang je loon’
Iedereen kan vuurwerkafval inleveren op maandag 2 januari, tussen 10.00 en 15.00 uur op de Parkweg. Als je dat doet, krijg je per volle zak met vuurwerkafval direct je beloning: 1 euro per zak!

Speciale afvalzakken zijn huis-aan-huis verspreid in Harderwijk en Hierden.


Spelregels
Kinderen jonger dan 12 jaar alleen onder begeleiding van een volwassene. De zakken bestaan alleen uit vuurwerkafval (en geen huishoudelijk afval). Meer afvalzakken nodig? Gebruik een vuilniszak van minimaal 30 liter. Begin pas met opruimen vanaf 1 januari 08.00 uur, in verband met ontploffingsgevaar van het vuurwerk.

Maximaal 100 zakken p.p. (max. € 100,- te verdienen).

Opruimen is noodzaak
Dat het snel opruimen van het vuurwerk nodig is, blijkt wel uit de landelijke cijfers. Bijna 40% van de vuurwerkslachtoffers valt op nieuwjaarsdag. Jongeren, vooral in de leeftijd van 10 tot 19 jaar, rapen op 1 januari zwerfvuurwerk - zogenaamde weigeraars - op van de straat en steken dit opnieuw af. Met alle gevolgen van dien. Bij ruim een kwart van de ongevallen zijn ook nog eens onschuldige omstanders betrokken. Laten we in Harderwijk en Hierden met z’n allen het nieuwe jaar ‘vuurwerkschoon’ en veilig ingaan.

De medewerkers van de gemeente steken zelf op nieuwjaarsdag vanaf 08.00 tot ongeveer 12.00 uur de handen uit de mouwen.

Vier ploegen en veegmachines ruimen meteen al de ergste vervuiling - en vuurwerkrisico’s - op. Zij kunnen echter niet alles alleen.

De afdeling Stadsbedrijf concentreert zich op de Binnenstad en andere ‘bekende’ vuurwerkplekken. Daarom is uw hulp uiterst welkom.