Heisa over huurverhogingen bereikt (anti)climax met nieuwe geldinjectie voor Roef en Kiekmure

Harry Schipper – In een poging om de rust te laten weerkeren heeft de Harderwijkse gemeenteraad donderdagavond vrijwel unaniem besloten om voor 67.500 euro garant te staan en nog eens 261.663 euro te doneren aan de stichting MFC Harderwijk om te voorkomen dat wijkcentra de Roef en De Kiekmure failliet gaan.

Het besluit volgt daags na de bekendmaking van het stichtingsbestuur om op te stappen en het besluit van de operationeel manager van de beide wijkcentra om ontslag te nemen

Het vorig jaar nieuw aangetreden stichtingsbestuur zet daarmee een dikke streep door haar eigen voornemen om over een half jaar met concrete plannen te komen om de exploitatie van met name het sterk verlies draaiende de Roef weer gezond te krijgen. Het bestuur zegt op te stappen omdat ze zich niet geruggesteund voelt door de gemeenteraad. Die zou teveel haar oren hebben laten hangen naar de huurders die zich met veel tamtam verzetten en protesteren tegen aangekondigde huurverhogingen.

De nieuwe gemeentelijke geldinjectie volgt op een vorig jaar zomer nog verstrekte budgetsubsidie van een half miljoen euro voor de Roef en moet de exploitatietekorten gladstrijken die waren ontstaan ten tijde van een vorig bestuur. Het extra geld en de garantstelling van bij elkaar bijna 3,3 ton betekende ook dat de door het nu afgetreden bestuur aangekondigde forse huurverhogingen voor de huurders in met name de Roef niet al dit jaar in hoeven te gaan.

Burgemeester en wethouders van Harderwijk lieten donderdagmiddag in een brief aan alle raadsleden weten ‘onaangenaam verrast’ te zijn door de brief van het stichtingsbestuur van MFC Harderwijk en ‘teleurgesteld’ dat dit bestuur aftreedt. In de raadsinformatiebrief zeggen B en W ook dat ze het niet eens zijn met het stichtingsbestuur waar die stelt dat ze een positieve evaluatie in oktober niet haalbaar te vinden en zich daarom nog steeds achter het voorstel schaart om de wijkcentra een nieuwe kapitaalinjectie te geven. “De situatie die nu is ontstaan, vraagt namelijk om doorpakken. Van ons college, maar ook van uw raad en van iedereen die betrokken is bij de MFC’s”, zo laten B en W weten.

Wethouder Maarten Reckman neemt het voortouw om ervoor te zorgen dat de dagelijkse activiteiten in de Roef en De Kiekmure doorgang kunnen vinden, zo heeft het college besproken. De wethouder krijgt daarbij ondersteuning van een projectteam met de nodige expertise op financieel, juridisch en facilitair gebied. Ze gaan meteen aan de slag, waarbij (financiële) rust en duidelijkheid voor de medewerkers, huurders en bezoekers van de beide wijkcentra voorop staan. Doel is daarbij dat er in plaats van telkens weer incidentele subsidies een nieuw, structureel subsidiebedrag komt die samen met de huurinkomsten leidt tot een gezonde exploitatie.

Reckman gaat bovendien met spoed op zoek naar een interim-manager die de dagelijkse leiding kan voortzetten. En de wethouder en het projectteam gaan aan de slag met het opzetten van een nieuwe tarievenstructuur voor de zaalhuur, met daarnaast een zoektocht die ertoe moet leiden ‘dat er subsidies beschikbaar komen waarmee maatschappelijke activiteiten gewaarborgd zijn’. Met dat laatste bedoelt de wethouder dat bijvoorbeeld verenigingen die ruimten willen huren in de wijkcentra dat makkelijker kunnen doen, door ze een (hogere) gemeentelijke subsidie te geven.

Alle plannen en nieuwe ervaringen worden in oktober geëvalueerd, waarbij B en W alvast aankondigen meerdere scenario’s aan de raad te willen voorleggen. Die kan daaruit dan de in haar ogen beste variant kiezen. Eentje ‘die recht  doet aan de functie van deze centra en de gebruikers ervan’.

Wethouder Maarten Reckman houdt de moed erin dat er in oktober wél voorstellen liggen om de exploitatie van de Roef gezond te krijgen. “Feitelijk was het bestuur al een heel eind op weg. Ze hebben veel voorwerk gedaan en laten ook nu niet zomaar alles uit hun handen vallen. Dat blijkt ook uit het feit dat de bestuursleden getrapt aftreden”. Reckman denkt dat wanneer de huurverhogingen waren doorgegaan, ‘de exploitatie voor het eind van dit jaar positief was geweest’. “De financiële schade is namelijk al in het verleden ontstaan, onder het oude bestuur”.

Op korte termijn zegt de wethouder aan de slag te gaan om de communicatie, waarop zoveel kritiek was, te verbeteren. Hij: “We gaan een nieuwsbrief maken waarmee we alle betrokkenen, huurders, medewerkers, raadsleden en ook de pers, periodiek op de hoogte houden waar we mee bezig zijn. Verder gaan we het nieuwe bestuur begeleiden in de gesprekken die ze met de vaste huurders gaan voeren”. Vanavond is hij er ook bij als het huidige bestuur alle medewerkers informeert over de toekomstige ontwikkelingen. “Wat wij nu als gemeente hebben gedaan, is tijd kopen, zodat we in oktober een goed voorstel kunnen doen over hoe verder. En in de tussentijd zien we er ook op toe dat er geen tekorten gaan oplopen”. SGP was de enige partij die tegen het voorstel van B&W stemde, omdat er ook op zondag activiteiten plaatsenvinden in de Roef.