Havenvisie Harderwijk leidraad voor attractieve en gastvrije havens

De komende jaren ondergaan de havens in het centrum van Harderwijk een ingrijpende verandering.

Als leidraad voor de ontwikkeling, gebruik en beheer van de bestaande en nieuwe havens heeft het college van B&W een nieuwe concept-Havenvisie vastgesteld.

Door de realisatie van het project Waterfront verandert het gebruik van de Vissershaven en Lelyhaven. Ook worden drie nieuwe havens aangelegd: Stadshaven, Strandhaven en Waterstadhaven. Met de nieuwe havenvisie wil het college van B&W richting geven aan de ontwikkeling, gebruik en beheer van bestaande en nieuwe havens in Harderwijk. Met als doel om de economische en toeristische aantrekkingskracht van Harderwijk vergroten en versterken. Het gebruik van de twee industriehavens, de Lorentzhaven en de Pasteurhaven, wijzigt niet.

Flexibiliteit

De havens in Harderwijk hebben afhankelijk van het (beoogde) gebruik elk hun eigen karakter. Desondanks vindt het college van B&W dat bepaalde kades door meerdere doelgroepen gebruikt kunnen worden, het zogenaamde dubbelgebruik. Denk bijvoorbeeld aan wisselend gebruik in de zomer- en winterperiode, waardoor bepaalde gebieden het hele jaar door attractief blijven of aan de mogelijkheid om in te spelen op marktontwikkelingen.

Doorvaarbaarheid

Ook heeft het college van B&W de ambitie om de doorvaarbaarheid, en daarmee de aantrekkelijkheid, van de havengebieden te vergroten. Hierbij wordt gedacht aan het doorvaarbaar maken van de oeverbinding van het Noorder- of Zuidereiland en de gracht in De Stadswerven voor sloepen en vergelijkbare vaartuigen. In oktober 2015 heeft het college van B&W al besloten om de toegangsbrug naar het Dolfinariumeiland uit te voeren als een beweegbare brug, zodat de stadshaven voor grotere zeilschepen en motorboten beter bereikbaar wordt.

Nieuw havenkantoor en sanitaire voorzieningen

Het college van B&W laat ook de mogelijkheden voor een nieuw havenkantoor en, al dan niet gecombineerd met, nieuwe sanitaire voorzieningen onderzoeken. Door de komst van de nieuwe havens krijgt het huidige havenkantoor een decentrale ligging. Om waterrecreant gastvrij in de havens te ontvangen, is het wenselijk dat de ‘gastheer’ en de sanitaire voorzieningen op goed bereikbare en zichtbare locaties in het havengebied zitten.

Inspraak en vaststelling

Met ingang van 2 maart 2016 ligt de concept-Havenvisie Harderwijk 2016 gedurende zes weken ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. Tijdens de inzagetermijn kan een ieder een schriftelijke of mondelinge zienswijze kenbaar maken.

U kunt dit document ook digitaal inzien op Concept Havenvisie (6,8 MB, pdf)

Informatie: de heer R. van Drunen, tel. 411 911.

Op 3 maart 2016 bespreekt de commissie Ruimte de concept-Havenvisie 2016 in verband met de afstemming met het Voorlopig Ontwerp voor het Boulevardgebied. Daarna wordt de Havenvisie Harderwijk 2016 al dan niet gewijzigd (n.a.v. zienswijzen) voor vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad.