Harderwijkse parken en strand krijgen ‘DoneerRingen’ voor statiegeldflessen

Door Harry Schipper – Op druk bezochte plekken in Harderwijk, zoals het Stadsstrand, de Wijde Wellen en in het Crescentpark komen volgende maand zogeheten DoneerRingen om prullenbakken te hangen.

De DoneerRingen bieden plek aan plastic flessen en flesjes waarop statiegeld zit en die meegenomen mogen worden door wie het statiegeld goed kan gebruiken of er een extra zakcentje mee wil verdienen

De plastic flesjes - en ook blikjes waar vanaf deze zomer statiegeld op wordt geheven - worden nu nog vaak achtergelaten op het strand en in de Harderwijkse parken.

Het idee voor de DoneerRingen is afkomstig van de raadsleden Thijs Melkert (D66) en Marcel Heldoorn (ChristenUnie). Op hun beurt kwamen zij op het idee, toen ze in diverse steden in Duitsland de ringen om prullenbakken zagen hangen. Daar heet een DoneerRing trouwens ‘Pfandring’. De beide raadsleden dienden er al in de zomer van 2021 een motie over in, die unaniem door de Harderwijkse gemeenteraad werd aangenomen.

In de motie vraagt de raad aan het college van B en W onder andere om te onderzoeken of de gemeente Harderwijk zich kan aanmelden bij The Happy Activist om zo mee te kunnen doen aan een pilot die deze organisatie in een gemeente wil houden. De Happy Activist is een soort beweging die initiatieven – hoe klein ook - om onze leefomgeving te verduurzamen onder de aandacht brengt van een zo breed mogelijk publiek.

B en W hebben besloten om – op eentje na - de DoneerRingen niet via The Happy Activist aan te schaffen, maar ze door een lokaal productiebedrijf te laten vervaardigen. Dat scheelt meteen in de kosten, want de originele ringen kosten zo’n 350 euro per ring, terwijl ze lokaal geproduceerd kunnen worden voor zo’n 190 euro per stuk. En dan zijn ze ook nog eens gemaakt van duurzame materialen.

Vooralsnog komen er in Harderwijk vijf van zulke DoneerRingen te hangen. De gemeente start volgende maand met een communicatiecampagne om het gebruik van de ringen aan de inwoners duidelijk te maken.