Harderwijkse hondenbaasjes wacht bij goed gedrag afschaffing hondenbelasting

Door Harry Schipper – Na 25 jaar komt er voor de gemeente Harderwijk een nieuw hondenbeleid, dat een einde maakt aan de wirwar van voorzieningen, regeltjes, paaltjes en borden en zorgt voor minder beheer - en dus kosten -  en een afname van het aantal regels dat nog wél geldt.

Ook komt mogelijk het einde in zicht van de lokale hondenbelasting, al gaat afschaffing of gedeeltelijke afschaffing ervan pas op z’n vroegst in op 1 januari 2025 en hangt dit af van het goede gedrag van alle hondenbaasjes

Het nieuwe hondenbeleid omvat een digitale kaart van de gemeente, waarop is te zien waar mensen hun hond los mogen laten lopen en waar hondenpoep wel of niet moet worden opgeruimd. De kaart kan tussentijds snel worden aangepast, bijvoorbeeld als ergens veel wordt geklaagd over overlast.

De gemeente stelt ook geen opruimmiddelen, zoals hondenpoepzakjes meer beschikbaar. Dat moeten de hondenbezitters zelf maar regelen. De verantwoordelijkheid voor het schoonhouden wordt nadrukkelijker dan nu bij hen gelegd. Evenmin worden er nog informatieborden over de regelgeving geplaatst. Beide zaken besparen de gemeente kosten.

De gemeente gaat het nieuwe hondenbeleid de komende tijd via onder andere haar website, de krant en social media flink onder de aandacht van haar inwoners brengen, zodat de nieuwe regels bekend raken. Er wordt zelfs een uitlegvideo gemaakt. De gemeente laat ook weten wanneer er veranderingen aan de digitale kaart op til zijn.

De komende drie jaren wordt gekeken hoe het nieuwe beleid uitpakt. In een voorstel aan de gemeenteraad laten B en W weten ermee rekening te houden dat ‘hondenbezitters tijd nodig hebben om zich het nieuwe beleid eigen te maken en te wennen aan de nieuwe regels’. “Het is mogelijk dat naleving daardoor niet meteen optimaal is, en overlast door hondenpoep zelfs even kan toenemen alvorens af te nemen”.

B en W stellen voor om de naleving van het nieuwe hondenbeleid te monitoren aan de hand van een bewoners-enquête die specifiek vraagt naar de overlast die inwoners ervaren. Zo’n enquête wordt na anderhalf jaar opnieuw uitgevoerd, zodat het effect van het hondenbeleid en de communicatie hierover kan worden gemeten. Om het effect te meten kijken de gemeentebestuurders ook naar het aantal handhavingsverzoeken en uitgeschreven boetes bij de start, na een jaar en na twee jaar.

Om te beoordelen of de hondenbezitters voldoende hun best doen is het voorstel nu om, op basis van een nulmeting bij de start van dit nieuwe hondenbeleid, een percentage af te spreken waarmee de overlast moet zijn verminderd, om te spreken van een positief resultaat. Als die norm dan zowel in 2023 en in 2024 wordt gehaald, kunnen de hondenbezitters daarvoor worden beloond met een gehele of gedeeltelijke afschaffing van de hondenbelasting per 1 januari 2025. De raad moet voor het (gedeeltelijk of geheel) afschaffen van de hondenbelasting nog wel een apart besluit nemen.
 
Het nieuwe Harderwijkse hondenbeleid is tot stand gekomen op aandringen van de gemeenteraad en vragen en opmerkingen van inwoners. In het Online Stadsgesprek zijn alle reacties op stellingen en vragen van inwoners verzameld. Het gemeentebestuur leidt hieruit af dat ‘een duidelijk, kort en krachtig beleid het meest effectief is’.

Nadien is er ook nog een werksessie geweest binnen de commissie Ruimte, waaruit ook naar voren kwam dat aan ‘duidelijkheid’ en ‘deregulering’ de meeste behoefte was. Dat leidde tot een concept hondenbeleid dat opnieuw is besproken in de commissie Ruimte en daarna ook nog leidde tot een debat in de gemeenteraad. Tijdens de terinzagelegging zijn er reacties binnengekomen, die ook zijn verwerkt in het definitieve hondenbeleid dat nu is vastgesteld door B en W en binnenkort wordt voorgelegd aan de (nieuwe) gemeenteraad.