Harderwijkse binnenstad kleurt feestelijk oranje

Door Harry Schipper – Vandaag verkleurde in één klap – zo lijkt het wel – vrijwel de hele Harderwijkse binnenstad naar een feestelijk en vrolijk oranje.

Bij heel veel winkels liggen oranje lopers uit, wapperen oranje vlaggen en hanger er overal rood-wit-blauwe vlaggetjes over de straten en langs de pleinen

Die oranje facelift, waarmee de binnenstad meteen helemaal klaar is voor de Europese Kampioenschappen voetbal, heeft Harderwijk te danken aan de inspanningen van een kleine, maar strijdlustige stuurgroep van de vereniging Binnenstad Ondernemers Harderwijk. “In oprichting nog hoor”, vertelt stuurgroepslid Marissa Meulstee. “We waren vorig jaar al begonnen met de vereniging, maar toen mocht er niks. Maar nu gaan we echt doorpakken”.

De Harderwijkse binnenstad krijgt dus weer een heuse winkeliersvereniging. De vorige werd 24 juni 1969 bij Koninklijk Besluit opgericht, maar ging ergens in het eerste decennium van dit milennium zieltogend ten onder. Dat lot wordt de nieuwe vereniging zeker bespaard, weten we al na één blik op een strijdlustig ogende Meulstee. Haar eigen zaak Y.A.M’s lunch, koffie en nog meer-zaak aan de Luttekepoortstraat onderging in korte tijd al tweemaal een heftige metamorfose. Ditmaal was de hele binnenstad aan de beurt, lijkt ze wel te hebben gedacht.

En wat in de kop zit… Met hulp van een aantal mede-stuurgroepsleden waaronder kledingwinkelier Bertrand Hoeve van InMind, die nog even naast haar zit uit te puffen van het uitrollen van vele tientallen meters aan oranje-lopers. “Niet ouwehoeren, maar gewoon even allemaal de schouders eronder en doorpakken”, verklaart hij z’n betrokkenheid. Het zweet om z’n voorhoofd is amper opgedroogd, maar ook hij oogt zichtbaar strijdlustig als het er om gaat om van de nieuwe winkeliersvereniging een succes te maken.

“Zie het als een charmeoffensief”, legt hij uit waarom de winkeliers de lopers om niet hebben ontvangen. Een olijke knipoog om straks bij de oprichting lid te worden. Bij de loper zat wel al een keurig briefje met het verzoek om een vrijwillige bijdrage in de gemaakte kosten. “En er druppelen steeds meer bijdragen binnen””, weet hij. “Nu al van meer dan honderd. We zijn al over de helft”. Hoeve schat dat de binnenstad zo’n 230 ondernemers telt. Meulstee glimlacht: “Allemaal hebben ze belang bij een actieve winkeliersvereniging. Want zonder vereniging gebeurt er hier gewoon niks. Wij gaan ervoor zorgen dat winkelen in Harderwijk weer een feestje wordt!”

Donkerstraat Harderwijk oranje gekleurd