Harderwijkers moeten sneller minder broeikas uitstoten

De gemeente Harderwijk loopt achter op haar doelstelling om op termijn klimaatneutraal te worden. 

De hoeveelheid broeikasgas CO2 (koolstofdioxide) die jaarlijks door alle inwoners en bedrijven in Harderwijk wordt uitgestoten bedraagt nu 227 K(ilo)ton, ofwel 227.000 kilogram. Dat had 202 Kton moeten zijn.

Die cijfers werden gisteravond bekendgemaakt tijdens de vergadering van de commissie Ruimte. De gemeenteraad stelde in 2013 het beleidsplan ‘De Energieke Stad – een routekaart naar een klimaatneutraal Harderwijk’ op.

Belangrijkste doel hierin is om niet meer afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen en over te stappen op duurzame energiebronnen.

Streven is om in het jaar 2031 een reductie van 45 procent CO2 te bereiken.

In 2010 werd al een nulmeting uitgevoerd. Daaruit bleek dat alle Harderwijkers en Harderwijkse bedrijven samen verantwoordelijk zijn voor de jaarlijkse uitstoot van 265 Kton aan CO2. Dat cijfer werd later in de landelijke klimaatmonitor bijgesteld naar 245 Kton.

In vier jaar tijd is inmiddels een reductie op de jaarlijkse CO2-uitstoot bereikt van achttien kiloton. Omgerekend is dat 7,8 procent. “Maar we hadden op 202 Kton moeten staan. We hebben dus een achterstand van vijftien Kton”, aldus Bram Oudejans. De gemeentelijk beleidsmedewerker duurzaamheid en energie denkt dat dit komt omdat er voor veel aandachtsgebieden tegelijk plannen zijn ontwikkeld, waarvan de meeste nog moeten worden uitgevoerd. Hij is optimistisch: “We zijn op de goeie weg, maar moeten dus nog wel een tandje bijzetten. Die vijftien kiloton kunnen we wel inhalen”.

Volgens zijn collega Nienke van Keimpema kan die inhaalslag gemaakt worden als de gemeente zich meer focust en meer structuur aanbrengt in projecten, zoals die voor wind- en zonne-energie en gasloze wijken. Het helpt ook als de gemeente alvast het goede voorbeeld geeft door haar eigen organisatie te ‘verduurzamen’. De gemeente moet volgens haar ook meer initiatieven uit de samenleving ondersteunen.

Zo kreeg de nieuwe lokale energie-coöperatie Endura van de gemeente onlangs een startsubsidie van 75.000 euro.