Wie wordt Harderwijker van het Jaar 2015?

Na de uitverkiezing tot Harderwijker van het Jaar in 2014 heeft Bert Kaasschieter de Vischpoortschaal weer ingeleverd voor de verkiezing van 2015. 

Op vrijdag 12 februari 2016 zal in Hotel Baars voor de twaalfde maal de verkiezing “Harderwijker van het Jaar” worden gehouden.

Deze verkiezing is in 2004 door de Harderwijker Herensociëteit in het leven geroepen om extra aandacht te geven aan diegene die zich buitengewoon heeft ingezet voor het welzijn in de gemeente Harderwijk of zich op enige wijze heeft onderscheiden met zijn/haar activiteiten. 

Na de winnaars van voorgaande jaren: Johan Fijn van Draat, Liek Mulder, Eef Wemes, Dim van Rhee, Evert Jacobs, Richelle Laurijsen, Marcel Schipper, Johan van der Sluis, Gerdien Morren, Marten Foppen en Bert Kaasschieter zijn voor 2015 de genomineerden:

  • Corien van der Meulen voor de vernieuwing van het Stadsmuseum Harderwijk;
  • Fred Kappers voor de inzet voor met o.a. het Podiumspektakel;
  • Reijer Roelofsen voor zijn inzet t.a.v. de IJsbanen en het aanzicht van de Historische Haven 
Corien van der Meulen Fred Kappers Reijer Roelofsen
Corien van der Meulen Fred Kappers Reijer Roelofsen

Wie van deze drie genomineerden de “Vischpoortschaal” uitgereikt zal krijgen wordt vrijdagavond 12 februari 2016 bekend gemaakt op de feestelijke verkiezingsavond in Hotel Baars. De presentatie van de avond is in handen van Hugo Beijer. Als speciale gast zal de nieuwe stadsdichter Wietze Hummel zijn eerste voordracht geven na zijn komende installatie.
 
De Harderwijker HerenSociëteit nodigt alle belangstellenden uit voor deze avond in Hotel Baars. De ontvangst is vanaf 20.00 uur. De presentatie start om 20.30 uur en zal eindigen tegen 22.00 uur.

Corien van der Meulen

Een museum heeft veelal toch een beetje een stoffig imago. Nadat Corien in april 2014 aangesteld is als directeur van het Stadsmuseum in Harderwijk is ze hard aan de gang gegaan om daar geen stoffig museum van te laten worden, en dat is gelukt. Na een grondige verbouwing was er in mei 2014 de heropening van het Stadsmuseum. Naast de functie van museum heeft het inmiddels ook een functie gekregen van expositieruimte, galerie en ontmoetingsplek. Met het binnenhalen van diverse indrukwekkende exposities zoals de fototentoonstelling van Adri Visser, Rembrandt in Zwart-wit en de onlangs gestopte tentoonstelling Van Dokkum naar Harderwijk heeft ze het Stadsmuseum op de nationale museumkaart gezet. Het laatste wapenfeit is de enkele weken geleden geopende Timeline in de Zwaluwhoeve. Een unieke manier om cultuur en ontspanning samen te brengen. Onder haar bezielende leiding is het Stadsmuseum een uniek museum geworden in zijn soort, waarvoor mensen uit de wijde omgeving graag naar Harderwijk komen en ook zeker later nog eens voor terugkomen. 
Corien van de Meulen Stadsmuseum Harderwijk

Fred Kappers

Zeg je Podiumspektakel dan zeg je Fred Kappers. Als initiatiefnemer en voorzitter van de stichting Podiumspektakel Harderwijk heeft hij de stad Harderwijk iets groots, iets nieuws en unieks gebracht. Ruim 3000  mensen hebben, verdeeld over 4 avonden, op het Kloosterplein op de volle tribunes genoten van de openluchtvoorstelling "Stadsgezichten". Ruim 200 amateurs en professionals verbeelden de geschiedenis van  de stad Harderwijk middels zang , spel en dans.   Hierover is nog lang nagesproken. Uit betrouwbare bron hebben wij vernomen dat er een vervolg in de pijplijn zit. Verder is Fred oprichter van het CCO (Catharina's Choir & Orchestra) dat al 10 jaar jaarlijks in de Catharinakapel op de zondag voor Pasen, voor een uitverkocht huis, een drietal uitvoeringen geeft van het Paasverhaal zoals de Amerikaan Martin dat gecomponeerd heeft. Naast vele Harderwijkers komen ook veel niet-Harderwijkers naar deze prachtige uitvoeringen. 
Fred Kappers

Reijer Roelofsen

Een echte Harderwijker die Reijer Roelofsen. Zijn hele leven heeft hij al iets met Harderwijk en ijs. Dit uit zich onder andere in het 10 jaar durende bestuurslidmaatschap van Harderwijk Op IJs. Elke jaar rond de Kerstdagen zet hij zich samen met vele anderen met volle overtuiging in om de kunstijsbaan op de Markt weer tot een succes te maken. Ook de andere IJsbaan, die op de Stille Wei , heeft al  vele jaren zijn volle aandacht als voorzitter van de IJclub Volmoed. Reijer staat ook voor traditie. Zo is hij mede-initiator om de Zuiderzee cup en daarmee de sportieve strijd tussen de voormalige vissersdorpen te laten herleven. Op een mooie zichtlocatie aan de historische haven heeft Reijer de afgelopen jaren een historische verantwoord levende ansichtkaart neergezet. De prachtig herstelde botterhelling heeft tezamen met de naastgelegen Molen "De Hoop" en de nieuwe Vischafslag een grote aantrekkingskracht gekregen voor zowel Harderwijkers als de toeristen die naar Harderwijk komen.
Reijer Roelofsen

Foto's zijn gemaakt door Anneke Immink