Harderwijker Stadsomroeper presenteert jubileumboek

De Harderwijker stadsomroeper Frans van den Bos heeft het eerste exemplaar van het boek ‘Hoort, zegt het voort’ overhandigd aan Fred Kappers, de Harderwijker van het Jaar. 

Dit boek is uitgegeven ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van het Omroepersgilde waarvan Van den Bos deel uitmaakt.

Eeuwenlang heeft Harderwijk een stadsomroeper gehad. Toen Hendrik Hoeve in 1962 ontslag verleend werd, leek daaraan een einde te zijn gekomen. In 2009 nam Dim van Rhee het initiatief tot herinvoering van het stadsomroeperschap. ‘Tegenwoordig is een stadsomroeper een toeristische ambassadeur van de stad. Zowel in Nederland als in onze buurlanden promoot hij Harderwijk,’ zegt Van Rhee.
 
Boek stadsomroeper Harderwijk
Foto Anneke Immink

In het jubileumboek van het Omroepersgilde krijgt Harderwijk uitgebreid aandacht. In de rijk geïllustreerde uitgave vertelt Frans van den Bos over verleden en heden van de Harderwijker stadsomroeper. Van den Bos is nog steeds enthousiast: ‘Ik laat de mensen overal weten dat het goed toeven is in Harderwijk’.
 
Hij betreurt het feit dat de stichting Harderwijk Hanzestad niet de kans heeft gekregen om zijn activiteiten voort te zetten: ‘Tijdens het Hanzefestival was er altijd een omroepersconcours. Stads- en dorpsomroepers uit Nederland en Vlaanderen kwamen graag naar ons mooie Harderwijk. Jammer dat dit verloren is gegaan.’
 
Harderwijker van het Jaar Fred Kappers, die vorige week de Erespeld van de gemeente Harderwijk ontving, ervaart het als een eer het eerste exemplaar van het jubileumboek te ontvangen: ‘Ik ben geboren en getogen Harderwijker en ik heb dus Hendrik hoeve nog gekend. Mooi om te zien hoe het stadsomroeperschap een eigentijdse vorm heeft gekregen’.
 
Geïnteresseerden kunnen vanaf vandaag het boek ‘Hoort, zegt het voort’ bestellen via de website www.omropersgilde.nl. De kosten bedragen € 19,95 excl. verzendkosten.