Harderwijker Speld voor Cees Bertijn

Locoburgemeester Marcel Companjen heeft op maandagmiddag 13 december in het stadhuis van de gemeente Harderwijk, de Harderwijker Speld uitgereikt aan de heer Cees Bertijn.

De heer Bertijn neemt afscheid van Mijnschool en gaat met pensioen. Hij zette zich met hart en ziel in voor leerlingen van Educare

Kees richtte in 1988 sportclub ‘De Drempel’ op. Hiermee vervulde hij een belangrijke behoefte van leerlingen die niet in staat waren aansluiting te vinden bij een reguliere sportclub. De jongeren van het praktijkonderwijs zijn vaak minder sociaal weerbaar en communicatief minder sterk. Zij hebben daarom extra ondersteuning nodig bij het vinden van aansluiting bij bestaande sportclubs. Eind jaren ’80 was de mindset bij sportclubs niet gericht op het bieden van sport aan jongeren met een beperking. Om deze jongeren toch een sportieve vrijetijdsbesteding te geven richtte Kees de sportclub op.
 
De sportactiviteiten gaf Kees op een vaste avond in de week op vrijwillige basis aan 26 jongeren.De sportclub heeft 20 jaar bestaan.De inzet was belangeloos. Het belang voor de samenleving is altijd groot geweest. Jongeren die geen aansluiting konden vinden bij de reguliere sportclubs vonden bij sportclub ‘De Drempel’ een plek. Door de laagdrempeligheid en het  op eigen niveau en tempo mogen sporten met leeftijdsgenoten vervulde de sportclub een belangrijke maatschappelijke functie voor jongeren met een afstand tot de maatschappij. In 2008 stopte Kees met deze activiteiten.

Ook maakte hij zich hard voor het invoeren van psychomotorische training (PMT) binnen het praktijkonderwijs en heeft zich vanuit Mijnschool verdienstelijk gemaakt voor Sportmove, de opbouw van GA! Harderwijk en de Gezonde School.

Kees was een belangrijke mede-initiator van PMT in het onderwijs. Mede door zijn enthousiasme en professionele nieuwsgierigheid was Mijnschool de eerste proeftuin voor PMT studenten van Windesheim. De resultaten werden gebruikt voor het opzetten van het Ambulatorium van Windesheim.
 
In 2008 nam Kees het initiatief voor het opnemen van Psycho Motorische Training in het zorgaanbod van Mijnschool (voorheen De Drempel). Dit initiatief was vrij uniek. PMT werd voornamelijk  gegeven bij zorginstellingen. Door de veranderende doelgroep van het praktijkonderwijs nam de problematiek rond jongeren toe. PMT blijkt  een waardevol instrument om te werken aan de sociale weerbaarheid van jongeren en het leren kennen van de eigen grenzen en mogelijkheden m.b.t. eigen gedragsregulatie. Een nauwe samenwerking tussen Mijnschool en PMT studenten van  Windesheim is het gevolg. Van 2008 tot heden werken studenten van Windesheim samen met Cees en een vaste PMT-er.
 
De manier waarop Cees Bertijn zich belangeloos inzette voor jongeren met een beperking in onze samenleving dwingt respect af. Daarmee is hij een voorbeeld en inspiratiebron voor velen. Het college van burgemeester en wethouders onderstreept de waardering voor de heer Bertijn met de eervolle uitreiking van de Harderwijker Speld.

Maandagmiddag heeft hij ook officieel afscheid genomen op Mijn School. Er was voor hem een Elfstedenspel opgezet. Zijn vrouw en kinderen deden ook mee. Na afloop hebben zij Cees naar het stadhuis gelokt, waar hem deze geweldige verrassing stond te wachten. Na de uitreiking stonden collega's hem buiten op te wachten om hem te feliciteren.

Het was de 4e keer dat de gemeente Harderwijk een Harderwijker Speld heeft uitgereikt.

Cees Bertijn
(Cees Bertijn)