Harderwijker delegatie naar Internationale Hanzedagen

Op 9, 10 en 11 juni 2016 gaan burgemeester Harm-Jan van Schaik en wethouder Christianne van der Wal met enkele ondernemers en scholieren naar Bergen in Noorwegen. Daar vinden de Internationale Hanzedagen plaats.

Het doel van deelname is om met andere Hanzesteden het netwerk te verstevigen en de gemeente Harderwijk internationaal meer bekendheid te geven bij toeristen. Meer bezoekers aan de stad betekent meer inkomsten voor de ondernemers en de gemeente.

Ontmoeting en verbondenheid tussen jongeren uit Hanzesteden

Afgelopen vrijdag heeft het college tijdens een ontspannen lunch kennisgemaakt met enkele scholieren van het Christelijk College Nassau Veluwe (CCNV). Zij vergezellen de delegatie naar Bergen en vertegenwoordigen onze gemeente als jeugdambassadeurs. Elk jaar zijn leerlingen van de Harderwijker scholen in het voortgezet onderwijs betrokken bij de Internationale Hanzefestiviteiten. Dit jaar zijn dat Nienke
Huisman (17), Suzanne van Huizen (15) en Kari Luijt (16), leerlingen uit klas 4 en 5 van het CCNV. De leerlingen gaan tijdens dat festival verslag doen via blogs en vlogs. Deze zijn te volgen lezen via www.hetbestevandeveluwe.nl en via de Facebookpagina van het CCNV.

Nienke vertelt: “Vorig jaar ben ik ook geweest, en ik heb nog steeds contact met een aantal jongeren. Het is leuk om van elkaar te leren, en omdat je allemaal in een Hanzestad woont, is er ook veel herkenning.”

Restaurant Ratatouille vertegenwoordigt Harderwijk tijdens HanzeChef competitie

Tijdens de Hanzedagen zal er een competitie worden gehouden tussen 15 chefkoks van verschillende internationale Hanzesteden. Harderwijk wordt vertegenwoordigd door chef-kok Gerwin Dooijeweerd van restaurant Ratatouille. Met deze competitie wil de gemeente Harderwijk de culinaire kracht van de stad onder de aandacht brengen. “Het is echt een pittige wedstrijd, dus ik ben al druk bezig met voorbereiden. Natuurlijk wil ik graag een Harderwijks tintje geven aan de gerechten”, aldus Gerwin Dooijeweerd.

Internationale Hanzedagen

In 2007 werd Harderwijk lid van het internationale Hanzeverbond en vanaf 2008 neemt Harderwijk actief deel aan de internationale Hanzedagen. In 2017 zijn de internationale Hanzedagen in Kampen en Harderwijk wil profiteren van de economische spin off die dit grote evenement met zich mee zal brengen. Dit jaar zijn de internationale Hanzedagen in Bergen (Noorwegen) en is in het bestuurlijk Hanzeoverleg afgesproken dat de promotie van de Nederlandse Hanzesteden gezamenlijk zal plaatsvinden.