Harderwijk zonder Theater?

Deze week start Theater Harderwijk met de campagne: Harderwijk zonder Theater, geen voorstelling van te maken!

Stem net als Tineke Schouten voor het behoud van Theater Harderwijk!  Geef je stem TheaterJa.nl

Al zeker 20 jaar worden er plannen gemaakt en gesprekken gevoerd over nieuwbouw/verbouw van Theater Harderwijk. Acht jaar geleden gaf de Harderwijkse Raad ons de opdracht te overbruggen naar een nieuw te bouwen theater in een groots leisure gebied. In september 2014 werd er geconstateerd dat dit geen haalbare optie is binnen de financiële kaders van de Gemeente Harderwijk. Het alternatief: géén theater.

Tot en met 2017 is de subsidie voor Theater Harderwijk gegarandeerd. Daarna zou deze subsidie aangewend worden voor initiatieven in het kader van 'de Stad als Podium', waarin niet de stenen maar het programma centraal staat en overal in de stad podiumkunsten worden vertoond. Tineke op pontons op het Veluwemeer? Youp in de sporthal? De Verleiders in de plaatselijke kerk?  Slagerij van Kampen op het marktplein?

Al 50 jaar een begrip

Theater Harderwijk is al meer dan 50 jaar een begrip in Harderwijk. Reeds in 1964 werd de Stichting CCH opgericht, met als doel 'het programmeren van een (grootschalig) professioneel cultureel aanbod in Harderwijk'. Jaarlijks komen hier tienduizenden mensen voor een avondje ontspanning, ontroering, en lekker genieten bij het professionele theateraanbod. Het is een ontmoetingsplaats en wij zetten ons ervoor in om theater toegankelijk te maken voor iedereen. Wij bieden tevens een podium aan amateurtalent, maar ook aan bedrijven die een podium zoeken. Wij weten als geen ander wat er (technisch) nodig is om professionele podiumkunsten te faciliteren en hoewel een verrassend uitstapje leuk kan zijn, kunnen we in een stad met bijna 50.000 inwoners, toch zeker niet zónder goed geoutilleerd theater?!

Behoud huidige theaterlocatie

Ons jaarlijkse publieksonderzoek toont aan dat in Harderwijk vraag is naar een programmering zoals we die in Harderwijk kennen. Onze locatie is reeds ingericht met de technische faciliteiten om deze vraag te kunnen realiseren. Daarom pleiten wij voor behoud van de huidige locatie aan de Stationslaan mét de langverwachte en benodigde investering voor aanpassingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vervanging van de 50 jaar oude stoelen, een eigen entree, foyer en gezellig theatercafé, om ook in de toekomst te kunnen blijven voldoen aan de wensen van de bezoekers én nieuw publiek aan te trekken. 

Aanleiding

De inwoners van Harderwijk zijn zich er nog onvoldoende van bewust wat het concept ‘De Stad als Podium’ betekent voor de programmering zoals ze hem nu kennen.  Ze kunnen zich niet voorstellen dat er in Harderwijk geen theater meer zou zijn, tóch is het een reëel scenario. Met steun van de inwoners van Harderwijk kunnen we de politiek overtuigen dat een stad als Harderwijk niét zonder theater kan.

Wat gaan we doen: Om bewustwording onder de inwoners van Harderwijk te creëren, wordt er campagne gevoerd met de slogan: “Harderwijk zonder theater? GEEN voorstelling van te maken!”

Om zoveel mogelijk inwoners te bereiken worden middelen als  abri’s, advertenties, posters, handtekeningacties en social media ingezet. Tevens is er een Comité van Aanbeveling opgericht waarin prominente ‘Bekende Harderwijkers’ hun steun betuigen. Daarnaast verbinden vele bekende artiesten hun naam aan de campagne. Bijvoorbeeld Tineke Schouten, Jandino Asporaat en Speelman en Speelman.

Elk middel spoort de inwoners aan om het theater te steunen en hun stem te geven op de website theaterja.nl. Op deze website kan men een digitale handtekening zetten waaruit blijkt dat zij voor het behoud van het theater zijn.
 
We zetten alles op alles om ons theater te behouden!

Campagne Theater Harderwijk