Harderwijk wil na tellingen fietspaden verbreden

Door Harry Schipper – De gemeente Harderwijk laat volgend jaar onderzoeken welke fietspaden niet voldoen aan de landelijke richtlijnen en bijvoorbeeld breder moeten worden gemaakt.

Een aantal fietspaden in Harderwijk is te smal, ook al omdat er zóveel fietsers over rijden, reden waarom er dit najaar alvast fietsverkeerstellingen worden uitgevoerd

B en W stellen binnenkort de gemeenteraad voor om geld beschikbaar te stellen voor zowel het onderzoek als de tellingen. Het dagelijks bestuur van de gemeente wil graag dat Harderwijk bekend blijft staan als fietsgemeente. En dus dat de fietspaden van goede kwaliteit zijn als het gaat om voldoende breedte en comfortabele inrichting.

Zulke factoren stimuleren het fietsgebruik, zo vinden de gemeentebestuurders. Het sluit ook goed aan bij het zogeheten STOMP-principe, dat de bestuurders hebben omarmd in hun collegeprogramma. Dit principe houdt onder andere in dat fietsers en voetgangers meer prioriteit krijgen in Harderwijk.

In het onderzoek wordt trouwens niet alleen gekeken of de fietspaden overal wel breed genoeg zijn. Ook wordt bekeken of er middengeleiders ontbreken op fietsoversteekplaatsen, waar die eigenlijk wel wenselijk zijn. En waar ze er al wél liggen, kijken de onderzoekers of die middengeleiders breed genoeg zijn. Verder kijken ze ook of er in Harderwijk voetpaden ontbreken op plekken waar dat wel feitelijk nodig of wenselijk is.

Voor het fietsers tellen is dit jaar een budget nodig van 20.000 euro en voor het feitelijke onderzoek is volgend jaar 40.000 euro nodig.