Harderwijk werkt aan toekomstbestendige binnenstad

Het college van B&W Harderwijk heeft kennis genomen van de nieuwe binnenstadsvisie en daarbij een actieplan. De nieuwe visie is een doorkijk naar het functioneren van de binnenstad in de toekomst.

Zowel detailhandelaren, pandeigenaren als horeca – ondernemers willen met de gemeente inspelen op toekomstige ontwikkelingen. Bij de visie over een andere binnenstad worden ook allerlei aspecten meegenomen, zoals wonen, werken, vastgoed, horeca, detailhandel, evenementen en cultuur. Dit is belangrijk voor de totstandkoming van een totale visie op een andere binnenstad.

Winkelbeleving

Binnensteden zijn in ontwikkeling en zijn aan het veranderen. De winkelbeleving is een onderdeel van de stad. Culturele en technologische veranderingen hebben de komende jaren grote invloed hebben op ons winkelgedrag en op de kwaliteit van het stedelijk leven. Harderwijk wil daarom nu inspelen op dit toekomstbeeld.

Actieprogramma

Om tot een goede toekomstbestendige binnenstad te komen zijn op meerdere vlakken acties geformuleerd. Deze hebben betrekking op een andere organisatie rondom de binnenstad. Gedacht kan worden aan samenwerking tussen ondernemers, vastgoedeigenaren, centrummanagement en de organisatie Verhaal van de Stad. Maar het college wil ook op uitvoerend niveau aandacht voor deelgebieden in de binnenstad, aanpak van leegstand, optimale functiemenging en vraagstukken rondom parkeren en flexibele bestemmingsplannen.


Proces

De basis voor de visie en het actieprogramma is een analyse van de huidige situatie. Die analyse is gebaseerd op resultaten van verschillende onderzoeken. De analyseresultaten en de visie zijn verder uitgewerkt samen met direct belanghebbenden in een klankbordgroep. Door de leden van de klankbordgroep is het proces als zeer prettig en waardevol ervaren.

Raad 

De visie zal ook aan de raad worden voorgelegd. Daarna wordt gestart met de uitwerking van de verschillende actiepunten. Begin 2014 heeft de gemeenteraad de winkeltijdenverordening vastgesteld die een koopzondag uitsluit. Totdat de raad anders beslist blijft de Winkeltijdenverordening ongewijzigd. Aan het actiepunt koopzondag wordt daarom nu geen vervolg gegeven door het college.