Harderwijk werkt aan sluitende begroting voor komende jaren

De afgelopen 10 jaar ging het de gemeente Harderwijk financieel voor de wind. Ook afgelopen jaar sloot de gemeente positief af. De komende jaren verlaagt het Rijk de bijdrage aan gemeenten en provincies. 

Hierdoor lopen de inkomsten voor de gemeente Harderwijk flink terug. Om voorbereid te zijn op de dalende inkomsten en ook stijgende kosten start de gemeente het project ‘Huishoudboekje op orde.’

Grote investeringen kunnen doen
Door de ruime financiële positie kon Harderwijk de afgelopen jaren veel grote investeringen doen, zonder de rekening een op een bij de inwoners neer te leggen. Denk aan de boulevard, het strandeiland, het Crescentpark en De Roef. Nog steeds is Harderwijk een van de goedkoopste gemeenten van Gelderland als het gaat om woonlasten. Maar de komende jaren komen er financieel uitdagende tijden aan. 
 
Financiële uitdaging
Wethouder Wilco Mazier: “Het Rijk gaat de gemeenten en provincies vanaf 2026 fors korten in het gemeentefonds. Er komt dus minder geld binnen om onze taken uit te voeren en plannen te realiseren, terwijl het aantal taken van de gemeente niet minder wordt. Gemeenten lobbyen op dit moment bij het Rijk om deze bezuiniging terug te draaien. Toch moeten we in de jaren 2024 en 2025 al een eerste pas op de plaats maken om onder andere de gestegen lonen en prijzen te compenseren. We kiezen ervoor om kritisch te kijken naar de begroting van de gemeente. "We leggen de rekening zo min mogelijk neer bij onze inwoners, ondernemers en organisaties.”
 
Tekort in 2026 en 2027
De wethouder verwacht een groter tekort in 2026 en 2027: “Het kan oplopen naar € 7 tot 8 miljoen in 2027. Als het Rijk ons hier niet voor compenseert, moeten we de komende jaren forse ingrepen doen in ons huishoudboekje. Dit kan betekenen dat we ambities moeten bijstellen. Dat we bepaalde taken en diensten minder of niet meer doen. Het kan ook betekenen dat we onze inkomsten moeten verhogen. Hoe dan ook, we zullen het effect allemaal gaan merken. "We willen onze begroting sluitend hebben omdat we toekomstige generaties niet met de rekening willen opzadelen en belangrijke voorzieningen willen blijven bieden aan de inwoners van Harderwijk en Hierden.”
 
Huishoudboekje op orde
Om die sluitende begroting te kunnen presenteren, startte de gemeente onlangs met het project ‘Huishoudboekje op orde.’ Hiermee wil de gemeente overzicht krijgen over de ontwikkelingen en uitdagingen op de korte termijn en de mogelijke ingrepen in de begroting. Dit helpt om de juiste keuzes te maken. Aan het einde van dit jaar zal het project grotendeels zijn afgerond.