Harderwijk tenminste drie maanden zonder coffeeshop

Het nieuwe coffeeshopbeleid is gisteravond in de gemeenteraadsvergadering uitgebreid besproken en burgemeester Harm-Jan van Schaik heeft van de raad groen licht gekregen om het door te zetten.

Door Petronella Polinder

Dat betekent dat er een stichting komt en geen coffeeshop zoals we die nu kennen. Geen horeca-ondernemer met winstoogmerk, maar een stichting die met de opbrengsten van de opiumverkoop voorlichting gaat geven over de verslavende gevolgen van hasj en wiet.

Dat klinkt misschien een beetje hypocriet, maar volgens burgemeester Harm-Jan van Schaik heeft zo’n stichting veel voordelen. Er wordt namelijk niet ingezet op winst.

"De focus ligt dus niet op het verkopen van zoveel mogelijk softdrugs, maar op het geven van goede voorlichting. Daarnaast is de exploitant straks werknemer van de stichting. Als er dus overtredingen worden begaan door de exploitant zonder medeweten van de stichting, heeft dat geen andere consequenties dan het ontslag van die ene medewerker. Het heeft geen gevolgen voor het voortbestaan van de coffeeshop.”

De gedoogvergunning van de exploitant van coffeeshop Liberty, Celac Görgen, is door de gemeente Harderwijk ingetrokken. Dit omdat hij is veroordeeld voor het bezit van 52 kilo hennep. Officieel moest hij per 1 juni de zaak sluiten, maar nadat tegen die sluiting bezwaren waren ingediend, mocht hij, in afwachting van uitspraak daarover, open blijven. Hij besloot na de commissievergadering van 14 juni echter per direct te stoppen met de verkoop van softdrugs, omdat hij zich door de burgemeester gebruikt voelde. 

Het duurt zeker nog drie maanden voordat de stichting opgericht is en er een pand gevonden is. In augustus kunnen geïnteresseerden zich melden. Dan heeft de gemeente zeker zes weken nodig om onderzoek te doen naar het verleden van de aanvragers. Waarschijnlijk is de nieuwe coffeeshop dan pas in november operationeel. En dat viel niet bij iedereen goed. Verschillende insprekers lieten van zich horen. Onder hen Lia Dasberg, al veertig jaar woonachtig in de Vijhestraat en blij met Liberty als buur.

“De Stille Wei, Blauwverversteeg, het Hortuspark, daar wordt nu al volop gedeald. En niet alleen wiet. Daar is geen controle op leeftijd, die was er in de coffeeshop wel.”

Een omwonende van het Hortuspark vertelde over de lege injectienaalden die hij vond in het park, op dezelfde plek als waar een dag later een schooljuf met haar klas rondliep. “Ook werd mij, door een groepje jongeren, op klaarlichte dag gevraagd of ik wiet wilde kopen.”

Van Schaik vertelde dat er op genoemde plekken ook al werd verhandeld toen Liberty nog draaide. “Het is zaak om met de politie goede afspraken te maken op toezicht, aanpak en handhaving op de straathandel. Maar ik blijf er bij, die is er niet pas sinds vorige week.”