Harderwijk start nieuwe opzet veteranendag

Op zaterdag 1 juli trapte Gemeente Harderwijk af met de nieuwe opzet van de Regionale Veteranendag Noordwest Veluwe. Burgemeester Harm-Jan van Schaik opende de bijeenkomst van veteranen, hun partners en bezoekers met een uitleg over deze nieuwe opzet.

“Gezien de hoge leeftijd van de deelnemende veteranen is Stichting Regionale Veteranendag Noordwest Veluwe gestopt met het organiseren van het jaarlijkse defilé door Putten, Ermelo en Harderwijk."

"Met mijn collega’s van Putten, Ermelo en inmiddels ook Zeewolde, hebben we gekeken hoe een Regionale Veteranendag zo te organiseren dat de samenleving de veteranen voor hun inzet van weleer en van nu, kan bedanken.

We hebben gemeend dit in samenwerking met de stichting met een aantal activiteiten te organiseren, waarbij naast oudere, ook jonge veteranen en hun kinderen aanwezig kunnen zijn. Op deze wijze kunnen we de gewenste verbinding met de samenleving waarborgen.
Het stichtingsbestuur neemt ook afscheid van voorzitter Frans Rondel die jarenlang de belangen van onze veteranen heeft gediend. Samen met zijn echtgenote hebben zij zich jarenlang voor hen ingezet.”

De veteranen werden in een grote ontvangsttent verwelkomd.

Een static show werd verzorgd door ‘Keep Them Rolling’, de TRIS (Troepenmacht in Suriname), de Bartje compagnie van 11 Luchtmobiele brigade, het Artillerie Museum, 102 EOV compagnie en de Koninklijke Militaire School. Voor de jeugd was er een springkussen en een hindernisbaan.

Verder waren er optredens van de Pegasus Pipe Band en demonstraties over Krav Maga door Sportschool Commando Krav Maga uit Ermelo.
Een disk jockey zorgde voor muziek uit WWII tot heden en er waren verschillende stands aanwezig van veteranenverenigingen, het Veteraneninstituut, het Geüniformeerden Ontmoetingscentrum Wezep, een tentoonstelling van veteranenkunst, een informatiewand van de Stichting Veteranen Motorrijders, en een overzicht van vredesmissies door de School voor Vredesmissies.

Dankzij de samenwerking met ‘Het Nederlands Artillerie Museum’ werden een aantal legendarische voertuigen, tanks en kanonnen getoond.

Deze collectie ‘groot en rollend materieel uit de Historische Collectie Korps Veld Artillerie’ uit ’t Harde bevat exemplaren die, in sommige gevallen, tijdens de Wereldoorlogen hebben gediend