Harderwijk sluit aan bij traject Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO)

Harderwijk heeft zich, samen met elf andere gemeenten, in januari 2023 aangesloten bij het implementatietraject ‘Opgroeien in een Kansrijke Omgeving’ (OKO). In totaal werken er nu 32 gemeenten met OKO aan het creëren van een positieve leefomgeving voor de jeugd. 

Wethouder Maarten Reckman: ‘We willen dat jongeren in Harderwijk opgroeien in een gezonde en veilige omgeving. Een goede mentale en fysieke start is essentieel voor een gelukkige toekomst en het OKO-traject gaat ons daarbij helpen.’

Op 25 en 26 januari kwamen 58 deelnemers van de nieuwe OKO-gemeenten samen in het Beatrixgebouw te Utrecht voor een tweedaagse starttraining. Tijdens deze training leerden de gemeenten meer over de werkwijze van OKO, middelenpreventie en het welbevinden van jongeren in Nederland. Daarnaast was er tijd elkaar te leren kennen en geïnspireerd te raken door gemeenten die al met OKO werken.
Kansrijk opgroeien in Harderwijk

Harderwijk sluit aan, omdat het middelengebruik onder jongeren de laatste jaren niet afneemt. Sterker nog; we zien op onderdelen zelfs een toename. Dat sluit niet aan bij de doelstellingen van NIX18 en van het thema Gezond Opgroeien in de Gezondheidsnota. De huidige aanpak op middelengebruik leidt niet (meer) tot de gehoopte effecten. Een andere aanpak is daarom nodig om deze trend te keren.

Het OKO-traject is gebaseerd op eerdere resultaten en informatie, aangepast aan de lokale situatie en bewezen effectief. Met deze gestructureerde aanpak en het inzetten op een positieve kansrijke leefomgeving, versterkten we de kwaliteit van samenwerking tussen de lokale partners. Ook intensiveren we de integraliteit tussen verschillende programma’s. We gaan nog meer inzetten op de leefomgeving van jongeren, zoals de school en vrijetijdsbesteding, bijvoorbeeld sport. Daarnaast is het betrekken van jongeren en ouders een actief onderdeel van de werkwijze. Met OKO willen we een duurzame verandering creëren naar een gezonde(re) leefomgeving voor de jongeren in Harderwijk. Door de meerjarige aanpak van OKO hopen we een positieve trendbreuk te bereiken in het middelengebruik van jongeren en willen we mentale gezondheid van jongeren vergroten/verbeteren. Jongeren worden veerkrachtiger en weerbaarder.

Community-building
Met OKO werkt iedereen in de gemeente samen aan het vormen van de positieve leefomgeving voor jongeren: thuis in het gezin, op school, in de vriendenkring en in de vrije tijd. Dat zijn de vier domeinen die in OKO centraal staan. Het Trimbos-instituut ondersteunt de gemeenten bij het implementeren van de aanpak en zorgt voor kennis en uitwisseling binnen het OKO-netwerk.

Blijf op de hoogte
Meer weten over Opgroeien in een Kansrijke Omgeving? Kijk dan op de informatiepagina van het Trimbos Instituut: www.trimbos.nl/aanbod/opgroeien-in-een-kansrijke-omgeving