Harderwijk past hondenbeleid aan

De gemeente heeft het hondenbeleid aangepast voor Harderwijk en Hierden. Het beleid is korter en heeft minder regels. Met als gevolg meer duidelijkheid voor hondenbezitters en minder beheer en onderhoud voor de gemeente. Daardoor wordt de hondenbelasting in 2025 mogelijk verlaagd of afgeschaft.

Aanpassingen

Naar aanleiding van vragen uit de gemeenteraad is het oude hondenbeleid uit 1997 getoetst en op een aantal punten aangepast. De grootste aanpassing zijn de regels over de opruim- en aanlijnplicht.

Nieuwe regels voor hondenbezitters:
  • Honden moeten altijd en overal aangelijnd zijn, binnen én buiten de bebouwde kom.
  • Hondenbezitters ruimen overal zelf de hondenpoep op binnen de bebouwde kom. Er zijn geen uitlaatstroken meer.
  • Hondenbezitters zijn zelf verantwoordelijk voor opruimmiddelen zoals hondenpoepzakjes.
  • Honden mogen alleen loslopen in aangewezen losloopgebieden en hondenrennen.
Bekijk de hondenuitlaatgebieden op deze kaart.

Bij het opstellen van het nieuwe beleid is rekening gehouden met de ideeën en meningen van hondenbezitters en niet-hondenbezitters in de gemeente. Dit is geïnventariseerd via het Online Stadsgesprek.

Meer duidelijkheid en minder onderhoud
Het aangepaste hondenbeleid geeft volgens wethouder Martijn Pijnenburg meer duidelijkheid aan honden- en niet hondeneigenaren. “Het oude beleid zorgde voor een wirwar aan verschillende voorzieningen en regels. Met een rommelig straatbeeld vol met borden, paaltjes en poepzakdispensers als gevolg.”

Hondenbezitters zijn met in gang van het nieuwe beleid zelf verantwoordelijk voor opruimmiddelen en het opruimen van hondenpoep. De gemeente verstrekt geen hondenpoepzakjes meer. De komende weken worden o.a. borden en poepzakdispensers verwijderd. De gemeente vervangt deze dispensers op diverse plekken voor extra afvalbakken. Hiermee wordt er bespaard op beheer en onderhoud. Dit kan tot gevolg hebben dat de hondenbelasting na twee jaar verlaagd of afgeschaft wordt.

Ze onderzoeken of het nieuwe beleid werkt
Over twee jaar beoordelen ze of dit nieuwe beleid werkt. Wordt er dan voldoende opgeruimd en zijn er minder klachten over hondenpoep? Dan kijken ze of de hondenbelasting lager of zelfs gestopt kan worden.