Harderwijk krijgt corona-teststraat

Door Harry Schipper - De GGD Noord- en Oost Gelderland opent vermoedelijk nog deze week een teststraat in Harderwijk waar mensen die vermoeden besmet te zijn geraakt met het coronavirus zich kunnen laten testen.
 

Waar de teststraat komt en wanneer zij opengaat, kon woordvoerder Monique Kastelein van GGD NOG vanmorgen nog niet zeggen. “Dat is afhankelijk van meerdere factoren, zoals de levering van voldoende materialen”, laat zij weten.

Harderwijk is één van de vier nieuwe locaties waar mensen terecht kunnen voor een coronatest, naast Heerde en Zutphen, die later deze maand openen. Een vierde locatie komt in de Achterhoek, maar nog niet duidelijk is in welke plaats.

Momenteel zijn er binnen het werkgebied van de GGD NOG maar twee testlocaties in Apeldoorn en Zelhem. De meeste inwoners uit de regio Harderwijk gaan naar Lelystad, dat 22 kilometer verderop ligt. Ook laat men zich wel testen in Amersfoort, Zwolle en in een enkel geval in Barneveld.

“De drempel die het vormt om deze reisafstanden te overbruggen was voor ons aanleidingen om meer locaties in onze regio te openen”, weet Kastelein. Het is volgens haar de bedoeling om in eerste instantie één teststraat in Harderwijk te openen. “Maar afhankelijk van het aantal besmettingen kunnen we snel opschalen naar twee”.

De roep om een testlocatie nam de afgelopen weken toe. De raadsfractie van Harderwijk Anders stelde er zelfs een aantal schriftelijke vragen over, nadat ze waren benaderd door mensen die zich wél wilden laten testen, maar voor wie dat gezien de reisafstand haast onmogelijk is.
In het werkgebied van de GGD Noord- en Oost-Gelderland nam het aantal besmettingen afgelopen week toe met 57 naar in totaal 2962; 29 meer dan de week daarvoor. Er deden zich afgelopen week geen sterfgevallen voor als gevolg van corona. Het aantal test kwam vorige week uit op 3870. Flink meer dan de 2735 van de week ervoor. Van die tests bleek 1 procent positief te zijn; maar liefst een half procentpunt minder dan de 1,5 procent van de week ervoor.

Het RIVM meldde over periode van 19 augustus tot en met 1 september in Harderwijk 23 nieuwe corona-besmettingen, twee meer dan in de voorgaande periode. De website van de GGD meldt 17 nieuwe besmettingen; veruit het hoogste aantal van de zes gemeenten op de Noord-Veluwe, gevolgd door Ermelo met 10 besmettingen en op afstand gevolgd door Elburg en Oldebroek met elk 3 besmettingen, Putten met 2. Nunspeet telde afgelopen week geen enkele besmetting met corona.

In Harderwijk, zo meldt de GGD-site ook, gaat het met name om besmettingen in de privésfeer door contact met personen die eerder positief zijn getest.