Harderwijk houdt zakcentje over door financiële meevallers sociaal domein

Door Maarten Westerduin - Positieve gezondheid: het is een term die je de laatste tijd steeds vaker in het Huis van de Stad hoort. Het college is van mening dat voorkomen niet alleen beter, maar ook goedkoper dan genezen is.

Daar plukt de stad, volgens wethouder Gert Jan van Noort, nu al de vruchten van.

De afgelopen jaren bepaalde het college, op basis van het geld dat er in het laatje lag, hoeveel het kon uitgeven aan het sociaal domein: een verzamelwoord voor zaken als Jeugd, de Wet Maatschappelijke ondersteuning (wmo) en de Participatiewet. Nu het rijk extra geld (voor het opvangen van risico’s als cao-lonen of duurdere prijzen) naar Harderwijk stuurt, kant het college op het sociaal domein zwarte cijfers schrijven, iets wat niet alle gemeenten kunnen zeggen. Hoeveel geld de gemeente overhoudt is trouwens nog niet duidelijk, maar de verwachting is dat dat rond de 800.000 euro zal zijn.
 
Hoe dat kan? Volgens Van Noort heeft het allemaal te maken met, daar komt het woord weer: positieve gezondheid. Als mensen de mogelijkheid krijgen om gezond te leven, hoeven ze zich minder vaak bij de dokter te melden. ,, Harderwijk wil vooral inzetten op preventie. Niet alleen bij jeugd. Maar ook bij de participatiewet en de wmo. Als je gaat investeren in de voorkant, kun je voorkomen dat mensen zware zorg nodig hebben. Ik denk dat dat ons op dit moment ook financieel loont’’, zegt Van Noort.

Vorige maand maakte Harderwijk al plannen bekend om 140.000 euro opzij te zetten om een plan voor de nieuwe Roef  in elkaar te zetten. Wat nu nog een ontmoetingsgebouw is, moet over een paar jaar een laagdrempelig zorgcentrum worden. Het wordt een centrum waar niet alleen een psycholoog of een dokter zit, maar waar je bijvoorbeeld ook naar het welzijnswerk of verschillende ouderenactiviteiten kunt. We willen ons echt focussen op het welbevinden van onze inwoners.’’

De wethouder zegt ook blij te zijn met de steun van de raad, ,,Het is duidelijk dat zij veel om dit soort projecten geven. Mooie projecten als Harderwijk zijn we samen, Krachtig Kleurrijk Harderwijk, Talenthouse, Meedoen moet kunnen: ik kan een hele rits geven. Ik weet zeker dat als je in dit soort projecten investeert, je het uiteindelijk financieel beheersbaar maakt.’’