Harderwijk bereikt finale verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland

De vijf finalisten van de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland worden deze week op spectaculaire wijze bekend gemaakt. Ruim 5000 mensen lieten hun stem horen en bepaalden dat Stein, Zwolle, Hardenberg, Harderwijk en Oude IJsselstreek een plek in de finale verdienen.

Deze vijf gemeenten worden deze week verrast met een flitsbezoek: een vier meter hoog opblaaskunstwerk gemaakt door een outsider artist, dit zijn kunstenaars die net even wat anders zijn, staat twee uur lang op een centrale plek in de gemeente

Woensdag 1 september van 10:00 tot 12:00 uur stond het kunstwerk op de Boulevard bij de Vischpoort in Harderwijk. Wethouders Jeroen de Jong en Gert Jan van Noort waren vanmorgen aanwezig om geïnteresseerde voorbijgangers te vertellen over de toegankelijkheid in Harderwijk.

De gemeente Harderwijk doet mee met de verkiezing om vooral te leren over toegankelijkheid in Harderwijk en Hierden, ook kregen ze de vraag vanuit de gemeenteraad om hiermee aan de slag te gaan. Er is een werkgroep toegankelijkheid in het leven geroepen, die al een aantal projecten hebben opgepakt. Dit is fysiek al zichtbaar zoals de steigers bij de Wijde Wellen, die rolstoeltoegankelijk zijn. 

Winnaar bekend op 7 oktober
De winnaar van de verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente wordt op 7 oktober bekendgemaakt. Een vakjury bepaalt wie de winnaar wordt.

Deze jury bestaat uit Leonard
Geluk (directeur VNG), Rick Brink (Directeur Belangenbehartiging bij Stichting Studeren & Werken op Maat), Illya Soffer (Directeur Ieder(in)), Sheila Oroschin (sociaal ondernemer) en Tako Rietveld (Kindercorrespondent).
 
Waarom deze verkiezing?
De verkiezing wordt georganiseerd door Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en is bedoeld om gemeenten op een positieve manier te stimuleren om te werken aan meer toegankelijkheid. Dat dit nodig is, blijkt uit het SCP-rapport Lang niet toegankelijk. Waaruit blijkt dat mensen in Nederland met een beperking of chronische ziekte kunnen, vijf jaar na ratificatie van het VN-Verdrag Handicap, nog altijd niet gelijkwaardig deelnemen in de samenleving door fysieke obstakels en bewuste en onbewuste uitsluiting.

Verkiezing meest toegankelijke gemeente
(Foto v.l.n.r. wethouder Gert-Jan van Noort, Fré Rosema (werkgroep toegankelijkheid Harderwijk) en Isabella Rade (organisatie verkiezing)