‘Halve Marathon Ermelo wordt een gezellig hardloopfeest’

Door Marco Jansen - Ermelo in beweging krijgen. Met die missie worden scholen, bedrijven, instellingen en particulieren uitgedaagd door de organisatie om mee te doen aan één van de wedstrijden tijdens de Halve Marathon van Ermelo 2023, op zaterdag 3 juni in het centrum van Ermelo.

Er zijn deze dag verschillende afstanden

Het begint om 15.15 uur met de Smurfit Kappa Kidsrun van 1,2 kilometer. Om 15.45 uur start de VBV Advocaten Halve Marathon van Ermelo over 21,1 kilometer. De OAK 10 kilometer start om 16.30 uur en de Onderweegs & Partners 5 kilometer begint om 16.35 uur. Dit jaar is er voor het eerst een 5 en 10 kilometer Van Panhuis Bouw bedrijvenloop. De bedrijvenloop is een schot in de roos gebleken, want er doen ruim 30 bedrijven mee. Tot slot is de Smurfit Kappa Iedereen kan meedoen loop, die start om 16.35 uur. 

„De starttijden zijn zo ingedeeld dat rond 17.15 uur alles finisht. In een tijdsbestek van een half uur komt iedereen aan. De snelheidsverschillen zijn groot, snelle lopers komen met 18 kilometer per uur over de finish en langzame met 5 kilometer per uur. Die snelheidsverschillen moeten we goed managen, dat is een uitdaging maar dat durven we aan”, aldus Nico van Leeuwen van de organisatie. „Na 17.35 uur mag je niet meer aan en volgende ronde beginnen, want om 18.15 uur is het afgelopen.”
 
Veiligheid en gezondheid zijn de twee belangrijkste voorwaarden waar de organisatie aan moet voldoen. De vergunningaanvraag was lastig, er moet een compleet veiligheidsplan worden aangeleverd met risicoanalyses, stelt hij. „De eisen worden steeds hoger gesteld, maar we hebben een goede samenwerking met het hoofd van de BOA’s, Anja Kamperman, onze contactpersoon van de gemeente.”

Nico van Leeuwen doet de PR, regelt de vergunning en is secretaris. De organisatie bestaat verder uit Dick van Leeuwen (voorzitter), Merel van Voorst (sponsorzaken), Monique Bos (penningmeester, secretariaat, uitgifte startnummers), Andre Knol (parcours), Gert van Diermen en Wessel Geursen (organisatie start finish).
 
De organisatie wil dat zoveel mogelijk mensen tegelijk op het parcours lopen. Vorig jaar waren er 920 deelnemers, nu verwachten ze er 1000. „We willen alles compact houden, dat maakt het gezellig, maar voor ons lastig, zeker als je weet dat er ook mensen met een rolstoel, blinden en cliëntengroepen van GGZ Centraal, ’s Heeren Loo meedoen. Het wordt een gezellig hardloopfeest voor iedereen”, verzekert Dick van Leeuwen.
 
Er zijn ruim 30 sponsors aangehaakt, waardoor iedereen een loopshirt krijgt en een medaille van Midden Nederland Makelaars bij de finish. Voor de nummers 1, 2 en 3 van elke afstand (dames en heren) zijn er bekers, bloemen en champagne.
 
De bewoners rond het parcours omarmen het evenement steeds meer, merken Nico en Dick. Bij het Trefpunt aan de Maximalaan / Arianehof is een podium met een DJ, die op ’s Heeren Loo woont en als ‘artiestennaam’ Dragon Trixz heeft. Bewoners organiseren hier een feest met barbecue.

Ook is er muziek op het plein van verzorgingstehuis Kroondomein, zodat ook ouderen betrokken worden bij het evenement.  Hier komt een opblaasbare boog, het Kroondomein faciliteert water en elektra.
 
Bij de start finish komt een grote opblaasbare boog van 10 meter breed en 6,5 meter hoog. Parcoursbouwer Andre Knol heeft het parcours iets gewijzigd. De start van de 21,1 kilometer is voor de molen met een rondje van 1,1 kilometer en dan wordt een ronde van 5 kilometer vier keer gelopen. Het parcours komt hierdoor niet meer langs de Wilhelminalaan en Frederik Hendriklaan wat vijf verkeersregelaars scheelt. Ook is de start 160 meter verplaatst, zodat de speaker ziet hoe iedereen over de mat loopt en deelnemers persoonlijk kan omroepen.
 
Afterparty
Als iedereen binnen is en de prijsuitreiking heeft plaatsgevonden, start er om 18.15 uur de afterparty. De Plusband speelt van 18.30-20.00 uur en daarna draait een DJ op het Molenaarsplein tot 23.00 uur. De Stationsstraat is tot die tijd afgesloten. Het feest wordt georganiseerd door Café De Molenaer en Café De Veluwe.
 
Voor het  Groevenbeek College is er als onderdeel van de HME net als vorig jaar een scholierenloop op de hei. De sportklassen van het vmbo, havo en vwo (totaal 500 leerlingen) lopen als gymles een 5 kilometer op dinsdag 13 juni. Om 13.00 uur klinkt het startschot.
 
www.halvemarathonermelo.nl

Halve marathon Ermelo

Midden Nederland Makelaars Harderwijk

Adresgegevens

Kuipwal 41
3841 KP Harderwijk

Telefoon

T. 0341-411541

Openingstijden

Ma 9.00 - 17.30 uur
Di 9.00 - 17.30 uur
Wo 9.00 - 17.30 uur
Do 9.00 - 17.30 uur
Vr 9.00 - 17.30 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info