Grootse theater-release van Lisanne Spaander ‘Vechtersbaas’ wordt intieme ‘live’ signeersessie in Harderwijk

Door Harry Schipper – De Harderwijkse zangeres en liedjesschrijver Lisanne Spaander heeft door de nieuwe coronamaatregelen vette pech: de officiële release van haar schrijversdebuut Vechtersbaas in Theater Harderwijk en de boekpresentatie in de bibliotheek gaan volgende week niet door.
 

Maar Lisanne gaat – en zo kennen we haar – niet bij de pakken neerzitten:  in plaats van theater-release signeert Lisanne zondag 1 november bij Bruna Harderwijk ‘live’ haar eerste boeken en zingt ze ook een paar zelfgeschreven nummers.

In haar nieuwe boek ‘Vechtersbaas – Kinderkanker’’  beschrijft Spaander op indringende wijze over haar ziekte, die ze tot tweemaal toe overwon. Maar ook wat die strijd allemaal met haar deed en heeft gedaan. Ze wil met haar aangrijpende memoires over haar worstelingen vooral anderen helpen, laat ze weten.

“De toekomst is nu. Ik kan in de pijn van mijn verleden leven, ik kan bang zijn dat de kanker terugkomt, maar op al die dingen heb ik geen grip.

Hoe mijn weg verder zal lopen weet ik niet, ik kan alleen meedeinen op de golven van het leven. Ik kan nu luisteren naar mijn hart, dat niet meer in mijn borst klopt alsof het eruit wil springen. Mijn hart laat mij nu met iedere bons weten hoe bijzonder en fijn het is dat ik leef.”

Lisanne is zestien als bij haar botkanker wordt geconstateerd. De slechte prognose zet haar hele leven op zijn kop. Ze sleept zich van ziekenhuisopname naar ziekenhuisopname, terwijl het normale leven ondertussen doorgaat. Daarin vindt Lisanne de kracht om door te gaan.
Tegenwoordig lijkt het hebben van veel volgers, comfort en geld gelijk te staan aan een perfecte wereld. Lisanne vraagt zich af wat échte rijkdom betekent. Ze zet haar wonden om in wijsheid en uit haar gevoelens in muziek, wat leidt tot het nummer 'Vechtersbaas'. Het groeit uit tot haar levensmotto: Lisanne houdt altijd haar positieve instelling, zelfs als het slechte nieuws haar opnieuw treft.

Lisanne Spaander Harderwijk
(Foto Lisanne Spaander)