‘Groeten uit Harderwijk’ wellicht op Eurosongfestival

Harry Schipper – Er kijken gemiddeld 182 miljoen mensen wereldwijd naar het Europese Songfestival dat volgend jaar mei in Rotterdam plaatsvindt. Als Harderwijk tijdens de uitzending daarvan in beeld komt, zou dat een enorme boost aan het toerisme van de stad geven, toch?
 

Daarom geeft de gemeente Harderwijk zich nog deze maand op als unieke en filmgenieke locatie voor de opnames van een korte introductiefilmpje van één van de 41 deelnemers aan het Europees Songfestival.

CDA-fractievoorzitter Wilco Mazier wist dat de songfestivalorganisatie de Nederlandse gemeenten heeft opgeroepen om unieke plekken aan te melde Daarom kwam hij tijdens de laatste raadsvergadering van dit jaar op het laatste moment met een motie waarin hij het college opriep zich hiervoor aan te melden. “Na corona dit jaar is promotie van Harderwijk, om daarmee het toerisme te ondersteunen, zeer gewenst”, voerde hij aan.

“Een goed idee”, reageerde wethouder Bert van Bijsteren, “want zo’n kort filmpje kan een heel positief effect hebben op het imago van Harderwijk”. Dat vonden ook de andere raadsfracties. Toch stemden Harderwijk Anders en VVD tegen de motie. De VVD omdat niet bekend is hoeveel geld zo’n filmpje maken de gemeente kost. Geld, dat in deze onzekere tijden hard voor andere zaken gebruikt kan worden, zo stelde fractievoorzitter Peter de Groot. Voorman Henk Vermeer van Harderwijk Anders vond de motie ‘overbodig’, omdat het college dit soort beslissingen zelf wel kan nemen.

De andere partijen steunden echter de CDA-motie, die daardoor met zestien voor en elf stemmen tegen werd aangenomen.