Gerrit Hop en Evert Hop uit Hierden ontvangen Harderwijker Speld

Gerrit Hop en Evert Hop zijn zaterdagmiddag 28 oktober in het Muzieklokaal in Hierden onderscheiden met de Harderwijker Speld door loco-burgemeester Martijn Pijnenburg. 

Zij kregen de onderscheiding onder andere op grond van hun grote verdiensten voor de Muziekvereniging Kunst Na Arbeid, waarbij zij lange tijd, 3 tot 4 dagen in de week zich belangeloos hebben ingezet als vrijwilliger voor de bouw en verbouw van het verenigingsgebouw aan de Zuiderzeestraatweg, dat vorig jaar werd opgeleverd

Samen met de heer Henk Prophitius, die in april al een lintje mocht ontvangen voor zijn bijzondere verdiensten, hebben Gerrit Hop en Evert Hop de enorme klus geklaard. “Vorig jaar tijdens een werkbezoek was ik al onder de indruk. En dit bewijst maar weer eens hoe belangrijk mensen als zij zijn voor het verenigingsleven, voor de samenleving. Zij zijn een inspiratie voor velen”, aldus Martijn Pijnenburg.

Hard werken
Gerrit Hop, met een leeftijd van 81 jaar en al 70 jaren lidmaatschap van de vereniging had voor zijn pensionering een eigen bouwbedrijf. Deze expertise zette hij tijdens de verbouwing in door het verrichten van metselwerk, tegelwerk en veel opruimwerkzaamheden. “Ik kan u vertellen, dat is hard werken”, roemde Martijn Pijnenburg de decorandus. “Zeker 30 uur in de week kon men op u rekenen.”

Maar ook in de periode 1960-1985 waarin Gerrit Hop zo’n 15 jaar bestuurslid was, maakte hij zich onmisbaar. Hij regelde optredens, concoursen, oliebollenacties en zaken voor de jeugdopleiding.

Harderwijker Erespeld voor Gerrit Hop
(Gerrit Hop)

“Vereniging kan gewoon niet zonder zulke bijzondere mensen”
Ook Evert Hop werkte zijn leven lang in de bouw, wat goed van pas kwam bij de verbouwing van het verenigingsgebouw. Hij verzorgde het grond- en timmerwerk, deed metselwerk en legde prachtige vloeren. Bijzonder is dat hij zelf geen lid is van de vereniging maar vader van twee leden. Martijn Pijnenburg: “Ik ben echt onder de indruk van deze inzet. Een vereniging als Kunst Na Arbeid kan gewoon niet zonder zulke bijzondere mensen.”

Evert Hop maakt zich naast zijn inzet voor Kunst Na Arbeid ook jarenlang verdienstelijk voor het Visnet. Als hulpkoster, ongeveer 1 dag in de week, zorgde hij voor zaken als de schoonmaak, klein onderhoud, het schenken van koffie en het openen van de deur, zodat kerkdiensten en overige bijeenkomsten vlekkeloos konden verlopen. En ook als diaken zette hij zich in voor zijn medemens. Jarenlang bracht hij opnamen van diensten naar mensen die niet naar de kerk konden komen of digitaal konden aansluiten.
 
Ook het voormalige koor Zanglust maakte jarenlang dankbaar gebruik van de inzet van Evert Hop als bestuurslid, waarbij hij zorgde voor de voorbereidingen van concerten en uitvoeringen.

Harderwijker Erespeld voor Evert Hop
(Evert Hop)

Altijd klaarstaan voor iedereen
Martijn Pijnenburg sloot voor beide heren zijn opsomming van verdiensten af met de lof dat zij beiden altijd klaarstaan voor hun omgeving. Of het nou gaat om het structureel oppassen op kleinkinderen, of het helpen klussen bij familie, vrienden of kennissen; Gerit Hop en Evert Hop staan altijd voor iedereen klaar.

De speld
De zilveren Harderwijker Speld wordt uitgereikt aan mensen die zich voor de gemeente Harderwijk of Hierden bovengemiddeld verdienstelijk hebben gemaakt. Het is een blijk van waardering en erkenning voor bijzondere inspanningen die iemand verricht, een aanmoediging om hiermee door te gaan en een inspiratie voor anderen. De Harderwijker Speld is een gestileerde afbeelding van een met vijf bastions versterkte stad Harderwijk met in het midden een afbeelding van het oudste stadszegel zijnde een kofschip met daarop een zeil voorstellend de gemeentevlag.

Harderwijker Erespeld voor Gerrit Hop en Evert Hop