Gemeentepagina Harderwijk en Hierden week 18

Met deze week: Verscherpte controles verkeer Zeepad, Paspoort of ID-kaart aanvragen en nog veel meer gemeentenieuws.
 

Tien Koninklijke onderscheidingen in Harderwijk

Burgemeester Van Schaik heeft woensdag 26 april aan tien inwoners van de gemeente Harderwijk een Koninklijke onderscheiding uitgereikt. Dat gebeurde in Sociaal Centrum De Kiekmure in Harderwijk en in Verenigingsgebouw Ons Huis in Ermelo (echtpaar Doppenberg). Meer informatie over de gedecoreerden kunt u lezen in het actueel bericht op www.harderwijk.nl

Lintjesregen 2017 Harderwijk

Wedstrijd ‘Maak je eigen Lied van Harderwijk’

Burgemeester Harm-Jan van Schaik gaf op Koningsdag officieel het startsein voor de wedstrijd ‘Maak je eigen Lied van Harderwijk’. Alle inwoners van de gemeente Harderwijk, van jong tot oud, alleen, met een vriend(in), of in school- of verenigingsverband, worden uitgedaagd hun eigen muzikale bewerking te maken. De winnaar kan hiermee een prijzengeld van € 500,- winnen en kan begin juli 2017 de eigen versie live ten gehore brengen voor een groot publiek.
 
Lijflied Harderwijk
Het Lied van Harderwijk werd gecomponeerd en geschreven door Willem Gunneman. Marc Gonkel vertolkt het lied in de officiële video, waar hij te zien is op bekende plekken in Harderwijk.
 
Iedereen kan meedoen
Speciaal voor de wedstrijd is een karaokeversie gemaakt van het Lied van Harderwijk. Deze versie is te downloaden op de facebookpagina Lied van Harderwijk en via youtube. Op de facebookpagina is ook meer informatie te vinden over de verkiezing. Wie dat wil, kan zijn of haar versie zelf plaatsen. Dat kan een heuse videoclip zijn, maar ook bijvoorbeeld een selfie of een vlog.
 
Prijs
De organisatie van de wedstrijd ligt in handen van een team bestaande uit bedrijfsleven, organisaties en de gemeente Harderwijk. Doel is om het lied bekendheid te geven onder Harderwijkers en Hierdenaren en daarmee het gevoel van waardering voor Harderwijk te vergroten. Alle inzendingen worden beoordeeld door een professionele jury, onder voorzitterschap van burgemeester Harm-Jan van Schaik. Meer informatie op www.harderwijk.nl/actueel

Ouders praten mee over jeugdhulp Noord-Veluwe

Eind maart organiseerden de gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek en Putten twee informatie- en inspraakavonden om de inzichten over de inkoop van jeugdhulp te verzamelen. De gemeenten in de regio werken al enkele jaren samen om jeugdhulporganisaties en instellingen te contracteren. In 2018 worden er nieuwe contracten gesloten met de aanbieders. De samenwerkende gemeenten maken nu een visie op hoe deze jeugdhulp eruit moet zien. En daar komen de inzichten van ouders en andere belanghebbenden goed van pas. De discussie op de avonden leverde de volgende informatie op:
 
De informatie over de beschikbare jeugdhulp moet helder en bereikbaar zijn voor zowel ouder als jongere. Ook moet deze informatie makkelijk toegankelijk zijn. De professionals weten wat het aanbod is en kunnen jeugdigen en hun ouders goed adviseren.
 
De jeugdige staat centraal in een zorgtraject. Maar het is ook belangrijk om het netwerk van het kind of jongere te betrekken. Niet alleen professionele hulp, maar ook ouders en het sociale netwerk hebben een belangrijke rol in de hulpverlening. Een verandering in gedrag ga je samen aan.
 
Samenwerking tussen verschillende organisaties is belangrijk. Van scholen tot specialistische zorg: iedereen werkt in het belang van de jeugdige. Afspraken tussen deze partijen is noodzakelijk zodat de partijen elkaar weten te vinden en de jeugdigen dichtbij geholpen kunnen worden. Zeker als de jongere 18 jaar wordt: de overgang van jeugdhulp naar volwassenen zorg is vaak groot.
 
De informatie uit deze avonden nemen de samenwerkende gemeenten mee in de verdere vormgeving van het inkooptraject jeugdhulp.

Paspoort of ID-kaart aanvragen?
Maak een afspraak!

Regel het snel via www.harderwijk.nl/afspraak

Raadsinformatie

De commissie Samenleving vergadert op donderdag 18 mei vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder Verzelfstandiging regio Noord Veluwe beschermd wonen–maatschappelijke opvang. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen. 

Verscherpte controles verkeer Zeepad

Politie en Stadstoezicht houden verscherpte controles om op het Zeepad gemotoriseerde tweewielers tegen te gaan die daar niet mogen rijden. De verscherpte controles worden ondersteund door tekstkarren die aan het begin en einde van het pad staan.
 
Het Zeepad is een onverplicht fietspad. Daar mogen alleen fietsers rijden, maar ook snorfietsen met een ingeschakelde elektrische motor. Dit geldt niet voor brommers en scooters. Bewoners langs het Zeepad, politie en Stadstoezicht hebben opgemerkt dat er gevaarlijke situaties ontstaan op het Zeepad. Brommers en scooters zorgen voor gevaar als er kinderen vanaf het strand oversteken met als gevolg dat fietsers in de klem komen.
 
Reist u met een snorfiets, snorbrommer, snorscooter, brommer, scooter en of een motor? Dan verzoeken wij u via het Westeinde van en naar het centrum te rijden. Hiermee voorkomt u een bekeuring van € 95,-, exclusief € 9,- administratiekosten. Kortom alle voertuigen met een verzekeringsplaatje en kenteken mogen niet op het Zeepad rijden met uitzondering van de scootmobiels en elektrische scooters/fietsen. 

Vergadering monumentencommissie

Op woensdag 10 mei 2017 is er een vergadering van de gemeentelijke monumentencommissie. De vergadering begint om 9.00 uur in het stadhuis. De agenda en achterliggende stukken van de vergadering zijn in te zien in de Stadswinkel. Belangstellenden kunnen deze stukken ook digitaal opvragen bij de secretaris: [email protected]. 

Programma Nationale Herdenking 2017

  • 18.00 uur tot zonsondergang  -  Bij openbare gebouwen zullen de vlaggen halfstok worden gehangen. Particulieren worden verzocht deze gedragslijn te volgen. 
  • 19.00 uur  - Genodigden en degenen die onmiddellijk na de twee minuten stilte deelnemen aan het leggen van een bloemstuk (en zich daarvoor op de aangegeven wijze hebben aangemeld), verzamelen zich in de aula van de Begraafplaats Oostergaarde. 
  • 19.20 uur - Verzamelen van belangstellenden bij de hoofdingang van de Algemene Begraafplaats aan Oosteinde 12 voor het houden van een stille omgang langs de graven van de gevallenen. 
  • 19.25 uur - Aanvang stille omgang. Tijdens deze tocht zullen geen vlaggen en vaandels worden meegevoerd.
  • 19.45 uur - Luiden van de kerkklokken.
  • 19.59 uur - Taptoesignaal
  • 20.00 uur - Twee minuten absolute stilte. U wordt verzocht deze plechtige stilte overal en algemeen in acht te nemen. Toespraak burgemeester H.J. van Schaik. Voordracht gedicht door Indy Cooke. Muziekstuk gezongen door ’t Hierder Zangkoor. Bloemlegging door nabestaanden, autoriteiten, kerkelijke en maatschappelijke organisaties en scholen, geassisteerd door leden van  Scouting Harderwijk. Muziekstuk gezongen door het ‘t Hierder Zangkoor.
  • Defilé langs het herdenkingskruis en bloemlegging.
Zonsondergang 
  • 21.10 uur: Vlaggen worden gestreken
In verband met de Nationale Herdenking is de Stadswinkel donderdag 4 mei vanaf 17.00 uur gesloten. Vrijdag 5 mei is het stadhuis gesloten.

Start onderzoek ervaringen gemeentelijke jeugdhulp

Jaarlijks doet de gemeente onderzoek naar de tevredenheid van inwoners die gebruik maken van jeugdhulp. Heeft uw kind jeugdhulp in 2016 ontvangen? Dan horen wij graag wat u hiervan vindt en hoe u het contact met de gemeente heeft ervaren. Met de ervaringen van jongeren en hun ouders kunnen wij in de toekomst de jeugdhulp goed aansluiten bij de wensen en behoeften.
 
Uitnodiging deelname onderzoek

Ontvangt u of uw kind (vanaf 12 jaar) in de komende week een uitnodiging voor het onderzoek in de brievenbus, doe dan vooral mee. Uw mening is voor ons van belang. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 10 minuten. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het onderzoeksbureau BMC in opdracht van de gemeente. Deelname aan dit onderzoek is geheel vrijwillig en heeft geen gevolgen voor de ondersteuning die u ontvangt. Uw naam en adres worden alleen gebruikt voor het toezenden van de vragenlijst.
 
Uitslag onderzoek

In september verwachten wij de resultaten van het onderzoek. De resultaten worden bekend gemaakt via de www.harderwijk.nl en Het Kontakt.
 
Heeft u vragen over dit onderzoek, dan kunt u contact opnemen met Tamar Hoefsloot via [email protected]) of 0341 411 911. 

Bent u vrouw en wilt u (weer) aan het werk of een opleiding volgen?

Schrijf u dan in voor de tweede serie tafelgesprekken vanaf dinsdagochtend 9 mei in het wijkontmoetingscentrum Stad ‘de Tinne’ (Houtkamp 33).
 
Van 9.00 tot 12.00 uur komt u bij elkaar aan een gezellige tafel, elke week één keer. Tijdens de tafelgesprekken en workshops denkt u na over de vragen: Wat wil ik nu echt? en Hoe kan ik dat bereiken? Het levert u altijd wat op! Deelname is gratis. Inschrijven kan via www.harderwijk.nl/detafelvaneen.
 
Een aantal vrouwen die aan de eerste serie tafelgesprekken in maart meededen zijn inmiddels bezig met vrijwilligers/betaald werk of hebben een ervaringsplek gekregen. Zo is een vrouw bezig met het uitbreiden van haar schoonheidssalon thuis om zo meer mensen te kennen en spreken. Een andere vrouw gaat aan de slag met het geven van privélessen Engels aan kinderen.
 
De tafel van één is een tafelgesprek tussen vrouwen die geen werk hebben, maar wel (weer) wat willen gaan doen. Na de tafelgesprekken een nieuwe stap zetten? De partners van De tafel van één (Sociale Dienst Veluwerand en ZorgDat) kunnen u informatie bieden op het gebied van vrijwilligers- en betaald werk, cursussen, opleidingen, of het beginnen van een eigen bedrijf. 

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
  • 18-4-2017 Markt 17a: verbouwen winkelpand
  • 24-4-2017 Markt 17: nieuwe winkelpui 20-4-2017 Kuulekamp 11: veranda
  • 20-4-2017 Markt 5: parasols en schermen in strijd regels ro
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.
 
Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
  • 24-4-2017 Kerkplein 4: herontwikkelen pand in strijd regels ro en slopen in beschermd stadsgezicht
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.
 
Wijzigingsplan Hierden Dorp 2011-Wijzigingsplan III
Burgemeester en wethouders hebben op 25 april het plan Hierden Dorp 2011 – Wijzigingsplan III vastgesteld. Het wijzigingsplan maakt de realisatie van één nieuwe vrijstaande woning op de locatie Zuiderzeestraatweg 98 mogelijk. Ten behoeve van dit wijzigingsplan is tevens een hogere waarde ingevolge artikel 83 Wet geluidhinder verleend. Het wijzigingsplan en het besluit hogere waarde liggen met ingang van 4 mei gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de Stadswinkel van het stadhuis. Gedurende deze termijn kan tegen het vastgestelde wijzigingsplan en/of besluit hogere waarde beroep bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus20019, 2500 EA ’s-Gravenhage worden ingesteld door een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij/zij geen zienswijzen heeft ingediend. Een ingesteld beroep heeft geen schorsende werking. Hiervoor kunt u een apart verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.
 
Het plan (NL.IMRO.0243.WP00137-0003) en besluit hogere waarde, kunt u ook raadplegen via de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl (bronbestanden: ruimtelijkeplannen.harderwijk.nl/plans/NL.IMRO.0243.WP00137-/NL.IMRO.0243.WP00137-0003 of op de website van de gemeente Harderwijk onder: www.harderwijk.nl/plannenhierdendorp Informatie: domein Ruimte, mevr. C. van den Bedem, tel. 411 911.
  
Milieumeldingen
Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding activiteitenbesluit ontvangen:
5-4-2017: Voetbalvereniging Zwart-Wit '63 / Sportpark Groot Sypel Parkweg 6, 3842 AD in Harderwijk, voor het uitvoeren van herinrichtingswerkzaamheden op meerdere percelen.
 
Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 411 911.
 
Verdaging beslistermijn

Voor de volgende aanvragen hebben burgemeester en wethouders besloten de beslistermijn te verlengen. De nieuwe uiterste beslistermijn staat hieronder per aanvraag vermeld.
Verdaging reguliere procedure:
- Goede Reede 1 (concept): bedrijfspand en inrit; 9-6-2017
- Molenweg 12: wijzigen gebruik in strijd regels ro en uitbreiden bedrijfspand; 9-6-2017
- Thorbeckelaan 49 en Anne Franklaan 7 (concept): nieuwbouw school; 17-6-2017