Gemeentepagina Harderwijk en Hierden week 17

Ook deze week weer het nieuws van de Gemeente Harderwijk op een rijtje: met o.a. leerlingen cumlaude geslaagd, workshop stoppen met roken en de aangevraagde vergunningen en verleende vergunningen.

Feestelijke afsluiting Koningsspelen vrijdag 21 april

De Koningsspelen voor 2017 zitten er alweer op. Ruim 2000 kinderen hebben gesport en gespeeld op de sportboulevard aan de Parkweg. Na het sporten en spelen maakte wethouder Christianne van der Wal de winnaar van de spandoekenwedstrijd bekend. De leerlingen van groep 8 van Alfons Ariëns en de kinderen van het AZC hebben een klassenuitje gewonnen en de leerlingen van groep 5 van De Triangel en groep 6 van Delta hebben een gaaf spel voor op het schoolplein. Alle groepen hebben het Play Healthy van JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) gekregen. De spelen werden feestelijk afgesloten met een dans. Alle vrijwilligers, partners en sponsoren bedankt voor het organiseren van wederom een succesvolle sportdag.
 

Koningsdag in Harderwijk en Hierden

Fietsparkeren 
Tijdens de viering van Koningsnacht en Koningsdag op 26 en 27 april zullen veel mensen met de fiets naar de oude binnenstad van Harderwijk komen. Om overlast te voorkomen:
  • 1. Stal uw fiets in de reguliere fietsstallingen in het Hortuspark, langs de Vuldersbrink parkeergarage, langs de Vitringasingel of langs de blinde muur aan de Vitringasingel. Dus niet in de binnenstad!
  • 2. Op de boulevard ter hoogte van de Hoogstraat is een vrije ruimte voor heel veel fietsen.
  • 3. Ter hoogte van de botterloods wordt op de parkeerplaats voor vergunninghouders een plek vrijgehouden voor fietsparkeren (zie rood/wit lint).
  • 4. Ook op het Kerkplein is voldoende ruimte voor het parkeren van fietsen.
Het plaatsen van fietsen in de Hondegatstraat en Buiten de Bruggepoort is NIET toegestaan. Als u hier uw fiets parkeert loopt u het risico dat de fiets verwijderd wordt. Er zijn genoeg plekken om uw fiets te parkeren en te voet de stad in te gaan en er een mooie nacht en/of dag van te maken.
 
Winkels geopend
Tijdens Koningsdag zijn veel winkels geopend.
 
Vrijmarkt
Het innemen van een plekje op de vrijmarkt is toegestaan vanaf woensdag 26 april 18.00 uur. Afzetlinten die eerder geplaatst zijn, worden verwijderd. Dit geldt ook voor bewonersplekken. Alleen de Oranjevereniging heeft toestemming om op een eerder tijdstip de plaatsen voor de vergunninghouders aan te geven. Verkopen mag op Koningsdag vanaf 6.00 uur. Let op dat u de doorgang voor de hulpdiensten vrij houdt.
 
Elektrisch apparaat niet verkocht op de vrijmarkt? Lever het in!
Wij wensen iedereen goede zaken op de vrijmarkt tijdens Koningsdag. Heeft u na de vrijmarkt nog elektrische apparaten of spaarlampen over? Lever deze dan in op het milieupark aan de Daltonstraat 23. Door afgedankte apparaten in te leveren voor recycling, worden grondstoffen behouden en schadelijke stoffen verwijderd. Kijk voor meer informatie op www.afvalmeerwaard.nl. Vrijdag 28 april kunt u elektrische apparaten inleveren bij het milieupark van 13.00 – 16.00 uur en op zaterdag 29 april van 9.00 - 12.00 uur.
 
Kijk voor alle festiviteiten op Koningsdag op www.oranjeverenigingharderwijk.nl.
 
Aangepaste openingstijden en afvalinzameling
Het stadhuis is op Koningsdag en vrijdag 28 april gesloten. Het milieupark, chemodepot en het fietsendepot (Daltonstraat 23) zijn alleen op Koningsdag gesloten. De inzameling van het GFT-afval en papier wordt verschoven naar zaterdag 29 april. Meer informatie op www.harderwijk.nl/contact. 

Uitreiking van Draaginsigne ‘Nobelprijs VN militairen’ aan veteranen

Burgemeester Harm-Jan van Schaik reikte vrijdag 21 april aan elf veteranen het Draaginsigne ‘Nobelprijs VN militairen’ uit, als erkenning en waardering voor hun inzet en moed tijdens VN-missies. Via het Veteraneninstituut zijn deze oud-militairen voorgedragen voor het Draaginsigne. 
 
Het Draaginsigne Nobelprijs VN militairen is bij Ministerieel Besluit van 16 februari 2015 ingesteld. Het wordt toegekend aan (oud-) militairen die tussen 1956 en 1988 minstens 30 dagen aaneengesloten door Defensie in het buitenland zijn ingezet voor vredesafdwingende of vredeshandhavende taken van de Verenigde Naties. Voorwaarde is dat zij zich in alle opzichten goed van hun taak hebben gekweten. 

Wijkspreekuur Stadsdennen

Voor alle bewoners van de wijk Stadsdennen vindt op dinsdag 2 mei  het wijkspreekuur van Stadsdennen plaats. Het spreekuur is van 16.00 tot 17.00 uur op het grasveldje aan de Van Maerlantlaan. Kom langs en laat weten wat u bezig houdt in de wijk en wat er beter kan. 

Raadsinformatie

Donderdag 4 mei zijn er geen raads- of commissievergaderingen. De fractie PvdA heeft het college schriftelijke vragen gesteld over sociale woningbouw Harderweide. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen. 

Start auto-DNA actie tegen auto-inbraken

Vrijdag 21 april is een speciale preventie-actie met ‘auto-DNA’ gestart. Het toepassen van DNA-vloeistof op diefstalgevoelige auto-onderdelen blijkt namelijk zeer effectief. Burgemeester Harm-Jan van Schaik overhandigde de eerste DNA-kit aan een wijkbewoner van Drielanden. Bewoners kunnen de DNA-kit bestellen voor slechts € 15,- (normaal bijna € 70,-). Na vrijdag loopt de actie gewoon door. Bewoners kunnen zich via [email protected] aanmelden voor de DNA-kit. 

Brandweer Harderwijk zoekt nieuwe collega’s

Kom naar de informatiebijeenkomst op 2 mei. De brandweer bestaat voor tachtig procent uit vrijwilligers en om op sterkte te blijven zijn continue nieuwe mensen nodig.
 
Brandweerpost Harderwijk is op zoek naar nieuwe collega’s
Benieuwd of dit wat voor jou is? Kom dan op dinsdag 2 mei naar de informatieavond in de brandweerkazerne aan de Maltezerlaan 1 in Harderwijk. Je wordt om 19.30 uur ontvangen met een kop koffie. Na een korte introductie is er tijd om je vragen te stellen aan de aanwezige brandweermensen. Ook zijn er demonstraties waar je ook aan mee kunt doen.
 
De brandweer in Harderwijk zoekt met name mensen die ook overdag beschikbaar zijn. Ben je overdag slechts enkele uren beschikbaar (bijvoorbeeld als de kinderen naar school zijn of als je in ploegendienst werkt), dan ben je zeer zeker ook van harte welkom op dinsdag 2 mei!
 
Mogelijk ben je wel geïnteresseerd, maar niet in de gelegenheid naar de informatieavond te komen. Stuur dan een email naar [email protected]. Zij nemen dan zo snel mogelijk contact met jou op.

Workschop ‘Stoppen met roken’


Zorggroep Medicamus, Gemeente Harderwijk en Ziekenhuis St Jansdal slaan de handen ineen om rokers van hun verslaving af te helpen. Ook schaatsster Marianne Timmer ondersteunt dit initiatief.
 
Meer informatie over de workshop? Kijk dan op www.harderwijk.nl/actueel of www.ikstopermee.nl. Wilt u zich aanmelden? Bel of sms uw naam, e-mailadres en voorkeursdatum naar 06 38 24 17 41 of mail naar [email protected]. De workshop wordt gegeven op 6 of 22 juni van 18.00 – 22.30 uur in Chr. College Nassau-Veluwe te Harderwijk. 

Op donderdag 4 mei vindt de jaarlijkse Nationale Herdenking op de Algemene Begraafplaats aan het Oosteinde plaats. 

Harmonisatie wetgeving kinderopvang en peuterspeelzalen
 
Op 1 januari 2018 zijn kinderdagverblijven en peuterspeelzalen voor de wet gelijk. Zij vallen dan beiden onder dezelfde Wet Kinderopvang. Hiermee wil de landelijke overheid één financieringsstructuur voor werkende ouders hanteren, de pedagogische kwaliteit van voorschoolse voorzieningen vergroten en één kwaliteitskader voor peuterspeelzalen en kinderdagverblijven opzetten. De wetswijziging heeft ook gevolgen voor (toekomstige) ouders van peuters, die gebruik (willen) maken van de voorschoolse voorzieningen in Harderwijk.
 
Kinderopvangtoeslag
Door de harmonisatie trekt de landelijke overheid de financiering voor de voorschoolse voorzieningen gelijk. Dat betekent dat werkende ouders vanaf 1 januari 2018 ook kinderopvangtoeslag bij de Belastingdienst kunnen aanvragen voor opvang in een peuterspeelzaal. Dit kan nu nog niet. 
 
Subsidieregeling
In de nieuwe situatie blijft de gemeente verantwoordelijk voor de financiering van de voorschoolse voorzieningen voor kinderen van niet-werkende ouders, alleenverdieners en kinderen met een risico op een taalachterstand. Daarom wil het college van B&W voor ouders zonder recht op kinderopvangtoeslag, zoals niet-werkende ouders en alleenverdieners, een gemeentelijke subsidieregeling vaststellen. Met als doel dat ook kinderen van deze ouders gebruik kunnen maken van voorschoolse voorzieningen. Onderwijswethouder Teeninga: ‘Ik vind het belangrijk dat alle peuters de mogelijkheid krijgen om tijdens de schoolweken, twee korte dagdelen per week, naar de peuterspeelzaal of kinderdagverblijf kunnen gaan. Op die manier kunnen zij zich spelend voorbereiden op de basisschool, zodat zij zo goed als mogelijk kunnen starten met hun schoolloopbaan.’
 
Voorschoolse educatie

In Harderwijk kunnen kinderen met een (risico op) taalachterstand vanaf 2 jaar voorschoolse educatie bij de Stichting Kinderspeelzalen Harderwijk (SKH) volgen. Het doel hiervan is het voorkomen, vroegtijdig opsporen en aanpakken van taal- en onderwijsachterstanden, waardoor deze kinderen een betere start kunnen maken op de basisschool. Ook in de nieuwe situatie houdt de gemeente de wettelijk taak om peuters met een (risico op) taalachterstand te helpen. Het college van B&W wil de voorschoolse educatie tot 1 januari 2021 bij SKN houden, zoals is afgesproken in het gemeentelijk onderwijs achterstandenbeleid. In die periode wil het college van B&W, in het kader van de evaluatie van gemeentelijk onderwijs achterstandenbeleid, samen met alle relevante partners opnieuw afspraken maken over het aanbieden van voorschoolse educatie in Harderwijk.
 
Het voorgenomen besluit en bijbehorende stukken liggen ter inzage in de Stadswinkel van het stadhuis. Het besluit kunt u ook op www.harderwijk.nl/officielepublicaties inzien. Belanghebbenden kunnen tot 25 mei 2017 mondeling of schriftelijk een zienswijze over het voorgenomen besluit bij burgemeester en wethouders indienen.
 
Leerlingen cum laude geslaagd

Dit jaar zijn 22 leerlingen (totaal 586 leerlingen) van 8 basisscholen cum laude geslaagd voor het verkeersexamen. Op donderdagmiddag 20 april reikte burgemeester Harm-Jan van Schaik de verkeersdiploma's uit aan de leerlingen van Alfons Ariëns, Fontantus, Kompas Leonardo, De Schakel, De Springplank, Het Startblok, De Triangel en de Willem Alexander school.

Basisschool De Triangel ontving de  VVN verkeersexamen bokaal 2017. De Triangel was de school met de beste totaalprestatie van 17,74 punten (hoogst haalbaar is 20 punten). Het Startblok met 17,24 punten en De Bron met 16,87 punten kwamen respectievelijk op de tweede en de derde plaats. 

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
  • 7-4-2017 Havendam 56: tijdelijke huisvesting bodes in strijd regels Ro
  • 6-4-2017 Industrieweg 28: in strijd gebruiken pand
  • 11-4-2017 Smeepoortstraat 41: reclame
  • 10-4-2017 Boekhorstlaan: realiseren recreatieve functie
  • 9-4-2017 Randweg 76: erfafscheiding
  • 11-4-2017 Waterfront kavel E (Robbenzand 81 concept): woning en inrit
  • 13-4-2017 Slingerlaantje 17: kappen 1 boom
  • 12-4-2017 Luttekepoortstraat 10: splitsen pand
  • 16-4-2017 Korhoenlaan 1-143: kappen 4 bomen
  • 18-4-2017 Parallelweg 26-72: kappen 1 boom
  • 18-4-2017 Zuiderhoofd 8: dakraam
  • 18-4-2017 Hondegatstraat 3-5: verbouwen pand en aanbrengen reclame
  • 18-4-2017 Bovenweg 2: verbouwen woning
  • 18-4-2017 Ceintuurbaan 2 -20: plaatsen 6 dakramen GM
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het Contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.
 
Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
  • 12-4-2017 Industrieweg 6: trafo
  • 13-4-2017 Zoutkeetstraat 3: aanpassen woning naar huidige maatstaven
  • 13-4-2017 Palmbospad: tijdelijke opslagplaats/schuilruimte in strijd regels ro
  • 18-4-2017 Krommekamp 59: uitbreiden woning in strijd regels ro
  • 18-4-2017 Alberdingk Thijmlaan 66: vervangen kozijnen
  • 18-4-2017 Zuiderbreedte 10: verhogen dakrand en aanbrengen reclame
  • 18-4-2017 Parallelweg 26-5: kappen 10 bomen
  • 19-4-2017 Anne Franklaan 17: dakkapel
  • 19-4-2017 Zuiderzeestraatweg 55: kappen 2 bomen
  • 19-4-2017 Biesteweg 1: kappen 1 boom
  • 20-4-2017 Lokhorsterweg 4: kappen 4 bomen
  • 20-4-2017 Korhoenlaan 1-65: kappen 5 bomen
  • 20-4-2017 Glindweg 16: veranderen woning (GM) in strijd regels ro
Geweigerde omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
  • 24-04-2017 Markt 17: nieuwe winkelpui
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.
 
Wijziging voorschriften dierenpension De Ark

Burgemeester en Wethouders van Harderwijk hebben de maatwerkvoorschrift voor geluid voor de Stichting Regionaal Dierenverzorgingscentrum De Ark ingetrokken. Het besluit ligt ter inzage in de stadswinkel van het Stadhuis. Met het nu genomen besluit bent u het misschien niet eens. In dat geval kunt u daartegen binnen 6 weken na bekendmaking een bezwaarschrift indienen. U zendt het bezwaarschrift naar de Commissie bezwaarschriften Harderwijk-Zeewolde, Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. In Zeewolde is het secretariaat gevestigd van de onafhankelijke commissie bezwaarschriften Harderwijk-Zeewolde.
 
Harmonisatie wetgeving kinderopvang en peuterspeelzalen
Burgemeester en wethouders zijn voornemens om de raad voor te stellen de wetgeving voor kinderdagverblijven en peuterspeelzalen per 1 januari 2018 te harmoniseren. Meer informatie daarover kunt u lezen in het artikel over de harmonisatie dat u elders op deze gemeentepagina aantreft. Het voorgenomen besluit en bijbehorende stukken liggen tijdens openingstijden ter inzage in de Stadswinkel van het stadhuis. Het besluit kunt u ook op www.harderwijk.nl inzien. Belanghebbenden kunnen tot 20 mei 2017 mondeling of schriftelijk een zienswijze over het voorgenomen besluit bij burgemeester en wethouders indienen. Meer informatie: domein Samenleving, mevr. S. Rijnbeek, [email protected], tel. 411 911.
 
Financiële stukken Regio Noord-Veluwe
De voorzitter van Regio Noord-Veluwe maakt bekend dat vanaf heden tot 5 juli in het Regiokantoor, Oosteinde 17, Harderwijk en in de gemeentehuizen van Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek en Putten, ter inzage liggen het ontwerpjaarverslag/ jaarrekening 2016 en de ontwerpbegroting 2018/meerjarenraming 2019-2021 van Regio Noord-Veluwe. De stukken zijn ook te raadplegen via de website www.regionoordveluwe.nl/publicaties. De stukken worden ter vaststelling geagendeerd voor de vergadering van het algemeen bestuur van Regio Noord-Veluwe op 5 juli 2017.
 
Milieumeldingen
Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding activiteitenbesluit ontvangen:
  • 20-03-2017: Baron Eten en Drinken, Markt 15, 3841 CE in Harderwijk, voor het oprichten van de inrichting (horecabedrijf, het serveren van drank en eten).
  • Op 23-03-2017: Doors Covers & More BV, Fahrenheitstraat 18 in Harderwijk, voor het plaatsen van 2 IBC's met Ad-Blue in hal 8 en 9 aan de Fahrenheitstraat 9.
De volgende melding op grond vansloop/asbestbesluit ontvangen:
  • 30-03-2017: Strandboulevard Oost 10, 3841 AB in Harderwijk, voor het slopen van een bouwterrein met overblijfselen van een oude palingrokerij.
  • 23-03-2017: Vuldersbrink 2, 3841 AR in Harderwijk, voor het slopen en verwijderen van asbest uit een hoofdgebouw.
  • 12-04-2017: Wouterskampen 54, 3849 BC in Hierden, voor het verwijderen van asbest uit een woning.
En een melding maatwerkvoorschriften ontvangen:
  • 22-02-2017: Baptisten gemeenschap Harderwijk, Jacob Catsstraat 3, 3842 JK in Harderwijk, voor het uitbreiden van het bestaande wijkgebouw met maatwerkvoorschriften voor het lozen van afvalwater.
Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 411 911.
 
Verdaging beslistermijn
Voor de volgende aanvragen hebben burgemeester en wethouders besloten de beslistermijn te verlengen. De nieuwe uiterste beslistermijn staat hieronder per aanvraag vermeld.
Verdaging reguliere procedure:
  • Zandlaan 7a : plaatsen opslagruimte in strijd regels Ro; 1-6-2017
  • Donkerstraat 52: herontwikkeling winkelpand in 8 appartementen; 21-6-2017