​Gemeentepagina gemeente Harderwijk week 52

Deze week in de gemeenteberichten: Kerstuitzending Veluwe FM op Eerste Kerstdag, Feestdagen van NIX en de Raadsinformatie.

Kerstuitzending Veluwe FM op Eerste Kerstdag

Op Eerste Kerstdag zendt Veluwe FM om 15.00 uur een speciaal kerstprogramma uit met het thema ‘Kleurrijk’. Op Tweede Kerstdag wordt de uitzending herhaald om 12.00 uur. Het programma is gemaakt door gastpresentatoren burgemeester Harm-Jan van Schaik en Jan Klein. De burgemeester kijkt samen met inwoners terug op een kleurrijke samenleving in Harderwijk. Op welke manier dragen inwoners, ondernemers en verenigingen bij aan een kleurrijke samenleving? Het programma wordt afgesloten met de kerstboodschap van de burgemeester. De uitzending voor Harderwijk is te beluisteren via de radio 107.7 FM en via de kabel 94.0 FM. U kunt het programma ook luisteren op Veluwefm.nl/live-luisteren.

Vuurwerkafval? Ruim het samen op!

Voor het vierde achtereenvolgende jaar organiseert de gemeente Harderwijk een inzamelactie voor vuurwerkafval. Donderdag 2 januari tussen 10.00 en 14.00 uur kan op de parkeerplaats aan de Parkweg vlakbij De Sypel vuurwerkafval worden ingeleverd. Iedere volle (vuilnis)zak beloont de gemeente met 1 euro contant. Met deze actie willen wij stimuleren dat in Harderwijk en Hierden het nieuwe jaar met schone straten van start gaat.

Spelregels
  • Kinderen jonger dan 12 jaar alleen onder begeleiding van een volwassenen.
  • Afval bestaat alleen uit vuurwerk (geen huishoudelijk afval).
  • Meer afvalzakken nodig? Gebruik een vuilniszak van minimaal 30 liter.
  • Opruimen vanaf 1 januari 8.00 uur in verband met ontploffingsgevaar van het vuurwerk.
  • Maximaal 100 zakken p.p. (max. €100,- te verdienen).
Wanneer mag er vuurwerk afgestoken worden?
Vuurwerk mag worden afgestoken vanaf 31 december 18.00 tot 1 januari 02.00 uur. 

Raadsinformatie

De raad vergadert op donderdag 9 januari vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere Stad als Podium en borgen binnenpodium en vaststelling bestemmingsplan Veegplan Buitengebied. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.

Feestdagen van NIX

Gezelligheid, daar draait het om tijdens de feestdagen. Daarbij hoort vaak wijn, bier of champagne. Of niet! Vooral voor kinderen die nog in de groei zijn is het schadelijk om alcohol te drinken. Hoe gaat u daar als ouder tijdens de feestdagen mee om? Meer informatie vindt u op www.alcoholinfo.nl.

Het goede voorbeeld geven
Drink zelf ook met mate tijdens de feestdagen. Vertel kinderen die protesteren (“ja, maar jij drinkt toch ook”) dat er een verschil is tussen volwassenen en kinderen in de groei. Een vijftienjarige mag toch ook geen auto rijden?

En wilt u als ouder echt het goede voorbeeld geven? Doe dan vanaf 1 januari mee aan IkPas en drink 30 dagen niet! Inschrijven kan op www.ikpas.nl.

Gooi frituurvet van oliebollen niet in het riool

Gooi na het bakken van de oliebollen geen frituurvet of frituurolie door de gootsteen of in het toilet. Hierdoor raakt de riolering verstopt. Na stolling blijft een vette koek aan de binnenkant van de riolering achter waaraan zich vuil gaat hechten of ophopen. U kunt de olie of het vet na gebruik laten stollen en weggooien in de grijze container, in bijvoorbeeld een leeg melkpak. Of lever het frituurvet en de olie gratis in bij het Chemodepot, Daltonstraat 23. Informatie: Snel Herstel, tel. 411 333 of via [email protected].

Tip
Maak van het gestolde vet lekkernijen voor vogels door er vetbollen van te maken en deze in een sinaasappelnet op te hangen in de tuin.

Iets regelen bij de gemeente?

Rondom de feestdagen is de Stadswinkel in het Huis van de Stad gesloten op 25, 26 en 27 december en op 1 januari. Vandaag en 31 december sluiten we om 15.00 uur. De openingstijden van de bibliotheek vindt u op hun website.

Afvalinzameling rondom feestdagen
Met Kerst en Oud en Nieuw is er geen afvalinzameling. Voor meer informatie verwijzen wij u naar www.harderwijk.nl/actueel.

Chemodepot en afvalbrengstation gesloten
Ook het chemodepot en het afvalbrengstation zijn tijdens de feestdagen gesloten.

Wist u dat u met het inregelen van uw CV al snel € 100 bespaart?

De meeste CV-installaties zijn niet goed ingeregeld en dat kost u onnodig veel gas en geld. U kunt uw CV zelf inregelen of u kunt dit laten doen. Wilt u hier meer over weten? Kijk dan op www.veluweduurzaam.nl.

Collectieve Zorgverzekering 2020

Een goede zorgverzekering is belangrijk. Wij hebben voor inwoners met een laag inkomen een collectieve zorgverzekering afgesloten met Zilveren Kruis. U bent dan verzekerd voor minder geld. Op www.gezondverzekerd.nl/harderwijk leest u wat het aanbod van de gemeente Harderwijk en Zilveren Kruis inhoudt. Op die website leest u onder andere informatie over de nieuwe bedragen van de collectieve verzekering voor 2020. Op sociaal.meerinzicht.nl/zorgverzekering-voor-minima vindt u het aanvraagformulier. Met dit formulier kunt u zich aanmelden voor de collectieve zorgverzekering.

Werkzaamheden parkeerplaatsen P1 en P2

In de week van 6 januari 2020 start Boskalis Nederland in opdracht van de gemeente Harderwijk op de Stadswerven met rondwerkzaamheden voor het project Waterfront. Er wordt een nieuwe watergang aangelegd tussen de Vissershaven en Lelyhaven. Hiervoor wordt asfalt opgebroken, worden kabels en leidingen omgelegd, damwanden aangebracht en de watergang uitgegraven. Deze werkzaamheden hebben gevolgen voor het parkeren op de parkeerterreinen P1 en P2. Het middelste gedeelte van de parkeerterreinen wordt tijdelijk afgesloten voor verkeer.

Bent u in het bezit van een parkeervergunning en parkeert u op P1?
P1 is uitsluitend bereikbaar via de aangegeven omleidingsroutes via de Havendam. Bent u in het bezit van een parkeervergunning en parkeert u op P2? Het noordelijke gedeelte van P2 (de kant van het Dolfinarium) is ook uitsluitend bereikbaar via de Havendam. Het zuidelijke gedeelte van P2 is bereikbaar via de Burgemeester de Meesterstraat.

Duur van de werkzaamheden
De tijdelijke omleiding duurt naar verwachting tot 10 april 2020. Vanaf dan is het noordelijke gedeelte van het parkeerterrein weer bereikbaar via de Burgemeester de Meesterstraat.

Laatste weekjournaal in het Kontakt

Met ingang van het nieuwe jaar verschijnt dit weekjournaal in de Harderwijker Courant. Dit betekent dat de gemeenteberichten in deze uitgave van het Kontakt voor de laatste keer verschijnen. Het weekjournaal is wordt ook iedere week op Harderwijkse Zaken gepubliceerd.