Gemeentenieuws Harderwijk en Hierden week 6

Gemeentepagina week 6 – 10 februari 2016

Geen overname huishoudelijke hulp in Harderwijk door Buurtzorg

Huishoudelijke hulp in Harderwijk blijft gegarandeerd bij eventueel faillissement TSN
 
Vérian beëindigt per 1 juli 2016 het contract voor de huishoudelijke hulp met de Noord-Veluwse gemeenten. De verwachting is dat TSN Thuiszorg binnenkort failliet gaat. Buurtzorg Nederland wil de huishoudelijke hulp van TSN Thuiszorg overnemen. Het is zeer waarschijnlijk dat Buurtzorg geen huishoudelijke hulp in de gemeente Harderwijk gaat bieden. Dit blijkt uit het aanbod dat Buurtzorg aan gemeenten heeft gedaan. Buurtzorg vindt het tarief dat Harderwijk, Zeewolde en vijf andere gemeenten op de Noord Veluwe betalen te laag. Buurtzorg kan wel medio 2016 een offerte uitbrengen om vanaf 1 januari 2017 thuiszorg in Harderwijk te bieden. De thuiszorgorganisaties die in Harderwijk actief blijven, hebben aangegeven dat zij bereid en in staat zijn om de huishoudelijke hulp van Vérian en TSN Thuiszorg over te nemen. Hiermee blijft de huishoudelijke hulp  in Harderwijk gegarandeerd.
 
Tarieven thuiszorg
Volgens de thuiszorgorganisaties die failliet gaan of dreigen te gaan is één van de redenen van de financiële problemen dat gemeenten te lage tarieven bieden.

De gemeente Harderwijk herkent zich niet hierin. Er zijn gemeenten die € 18,50 per uur betalen aan thuiszorgorganisaties voor het verrichten van huishoudelijke hulp. De gemeente Harderwijk betaalt circa € 20,50 per uur. Dit tarief is gebaseerd op de middelste loonschaal in de CAO Verpleeg- en Verzorgingstehuizen en Thuiszorg, waarbij voor overheadkosten 25% is aangehouden. Er zijn in Harderwijk thuiszorgorganisaties die tegen dezelfde voorwaarden als TSN Thuiszorg en Vérian huishoudelijke hulp kunnen bieden voor dit tarief. Daarnaast heeft de gemeente het tarief voor huishoudelijke hulp van 2015 en 2016 niet verlaagd.
 
Bij een bezuiniging van 30% op de huishoudelijke hulp door het Rijk, ligt het niet voor de hand om de uurtarieven te verhogen. De gemeente heeft vanaf 2012 rekening gehouden met de bezuinigingen in de zorg. Daardoor is een fors deel van de huishoudelijke hulp in Harderwijk voortgezet. Ook is het aantal uren huishoudelijke hulp per inwoner niet verminderd, maar per individuele situatie vastgesteld. Daarbij is gekeken wat iemand nog zelf kan doen in huis en of familie of anderen in de omgeving kunnen helpen.
 
Keuzevrijheid andere thuiszorgorganisatie
Als u huishoudelijke hulp via de Wet maatschappelijke ondersteuning heeft, kunt u altijd aangeven dat u naar een andere thuiszorgorganisatie wilt overstappen. De komende maanden stopt een aantal zorgorganisaties en dat betekent dat het belangrijk is dat u tijdig overstapt naar een andere organisatie. Overstappen is geen probleem. U hebt zelf keuzevrijheid van welke organisatie u hulp bij het huishouden wilt krijgen. Op www.harderwijk.nl/wmo vindt u informatie over hoe u kunt overstappen en een overzicht van thuiszorgorganisaties die hulp blijven bieden in Harderwijk.
 
Voortzetting huishoudelijke hulp
De gemeente Harderwijk verwacht halverwege februari uitsluitsel te hebben over het mogelijke faillissement van TSN Thuiszorg. Cliënten die huishoudelijke hulp ontvangen van TSN, worden dan per brief geïnformeerd over de voortzetting van de huishoudelijke hulp vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning. 

Raadsinformatie

De raad vergadert op donderdag 18 februari vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere visie en conceptuitwerking Stad als Podium. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.
 
De vergadering van de commissie Samenleving van donderdag 11 februari is geannuleerd. 

Controle op schoolverzuim voorjaarsvakantie 2016

De consulenten leerplicht van Leerlingzaken Noord-Veluwe gaan weer controleren op luxe verzuim. Op vrijdag 19 februari 2016, de dag voor de voorjaarsvakantie, vinden er controles plaats in de gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek, Putten en Zeewolde.
 
De controle heeft als doel luxe verzuim tegen te gaan. In de leerplichtwet staat dat een leerplichtig kind de school moet bezoeken als er onderwijs wordt gegeven. Leerlingen mogen dus nooit zonder toestemming van de directeur van school wegblijven. Wanneer een ouder het leerplichtige kind thuis houdt om eerder op vakantie te kunnen gaan, is er sprake van luxe verzuim. Vaak doen ouders dit om eerder op weg te gaan in verband met de files. Dit is niet toegestaan. De directeur is verplicht dit door te geven aan Leerlingzaken.
 
Huisbezoek
De consulenten leerplicht gaan op huisbezoek bij ouder(s) van leerlingen van 5 tot 18 jaar, die zonder kennisgeving afwezig zijn én bij twijfelachtige ziektemeldingen. Er wordt gecontroleerd waarom de leerling afwezig is. Wanneer blijkt dat er sprake is van luxe verzuim zal er proces-verbaal opgemaakt worden.

Informatiebijeenkomst Boulevardgebied

Op maandag 15 februari organiseert gemeente Harderwijk in samenwerking met de VOF Waterfront een informatiebijeenkomst voor ondernemers en bewoners in het Boulevardgebied. Tijdens deze bijeenkomst wordt het voorlopig ontwerp van het nieuwe Boulevardgebied, als onderdeel van het project Waterfront, gepresenteerd. Daarna is er gelegenheid om vragen te stellen of ideeën te uiten. De bijeenkomst vindt plaats in de Raadzaal van het stadhuis, Havendam 56 te Harderwijk. De bijeenkomst start om 19.30 uur.

Militaire oefening rondom Harderwijk

Van 15 tot en met 26 februari vindt er een militaire oefening plaats rondom Harderwijk.
De oefenende eenheid doet er alles aan om overlast en hinder aan derden te voorkomen. Mocht er toch schade door de oefening ontstaan, dan kunt u dit melden aan: Ministerie van Defensie, Postbus 90004, 3509 AA Utrecht, tel. 030 - 21 80 420. Meld hierbij zoveel mogelijk gegevens als, eenheid, kenteken voertuig, datum en tijd, plaats, soort schade etc. 

Werkzaamheden Strandboulevard

De komende jaren krijgt Harderwijk met de vernieuwing van de Strandboulevard weer een gezicht  aan het water. Geparkeerde auto’s verdwijnen door de bouw van twee parkeergarages uit het zicht en bezoekers kunnen weer genieten van een echte wandelpromenade aan het water. Een nieuwe binnenhaven biedt ruimte aan watersportrecreanten om een boot nabij het historische centrum aan te meren. Maar voor het zover is, moet er nog veel gebeuren.
 
Dempen Haven van Harderwijk
Op dit moment vinden er voorbereidende werkzaamheden plaats in het oostelijk deel van het Boulevardgebied (tussen de Vischpoort en de Vissershaven), zoals het (ver)leggen van de rijweg, riolering, kabels en leidingen. Vanaf woensdag 10 februari start aannemer Boskalis met het dempen van de Haven van Harderwijk. Hiervoor wordt zand per vrachtauto vanuit het oude industrieterrein via de Havendam naar de Strandboulevard gebracht. Deze werkzaamheden kunnen voor enige (geluids)overlast zorgen. Wij vragen uw begrip hiervoor. Wij doen samen met de aannemer onze uiterste best om dit tot een minimum te beperken.
 
Meer informatie
Heeft u een vraag of klacht over (de uitvoering van) het project Waterfront? Bel het projectbureau Waterfront via het telefoonnummer 0341 – 411 911 of kijk op www.waterfrontharderwijk.nl/werkzaamheden.

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
  • 27-1-2016 Nieuwe Grensweg 22: kapsalon in strijd regels ro
  • 28-1-2016 Deventerweg 4: aanpassen gebouw in strijd regels ro
  • 27-1-2016 Zuiderzeestraatweg 98: oprichten bijgebouw (opheffen bouwstop)
  • 29-1-2016 Veldkersmeen 1: verbouwen woning
  • 29-1-2016 Clarendallaan 2: veranderen schuur
  • 31-1-2016 Kalverkamp 5: oprichten bijgebouw
  • 1-2-2016 Waterfront Zuidereiland: oprichten 11 appartementen
  • 1-2-2016 Noorderbreedte 14: reclame
  • 1-2-2016 Schaapskamp 17: kappen 3 bomen
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.

Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
  • 1-2-2016 Ooster Mheenweg 17: kappen 4 bomen
  • 1-2-2016 Lokhorsterweg 3: kappen 1 boom
  • 2-2-2016 Roemer Visscherstraat 10: dakkapel
  • 2-2-2016 Molenweg 49: inrit en kappen 7 bomen
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.
 
Verleende omgevingsvergunningen (uitgebreide procedure):
  • 4-2-2016 Einsteinstraat 5: actualisatie Calduran
Tegen het ontwerpbesluit zijn geen zienswijzen ingediend.
 
Rechtsbescherming omgevingsvergunning uitgebreide procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u beroep aantekenen bij de rechtbank. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De beroepstermijn vangt aan op de dag na publicatie. U kunt alleen beroep aantekenen als u een zienswijze tegen het ontwerpbesluit hebt ingediend of redelijkerwijze niet verweten kan worden dat u geen zienswijze ingediend heeft.
 
Milieumeldingen
Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding op grond van het Activiteitenbesluit ontvangen:
Op 18-12-2015: Albert Heijn, Selhorstweg 2, 3841 GL in Harderwijk Het uitbreiden van het bedrijf en vervangen van twee condensors.
Op 12-01-2016: Jozua Aanhangwagens B.V., Snelliusstraat 16, 3846 BT in Harderwijk voor het in gebruiknemen van een opslaglocatie.
                                        
Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding op grond van het Sloop/asbest ontvangen:
  • Op 22-01-2016: Kalvermesterij van Meijeren Brouwersbosweg 3, 3849 NG in Hierden voor het verwijderen van asbest uit een kalverstal.
Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 411 911.