Gemeentenieuws Harderwijk en Hierden week 53

Gemeentepagina Harderwijk en Hierden week 53 – 30 december 2015

Onze belastingen en tarieven in 2016

De gemeenteraad heeft in de vergadering van donderdag 3 december de tarieven vastgesteld voor gemeentelijke belastingen en diensten in 2016: de onroerende-zaakbelastingen, reinigingsheffingen, hondenbelasting, rioolheffing, precariobelasting, reclamebelasting, toeristenbelasting, forensenbelasting, de haven- en marktgelden, begraafplaatsrechten, parkeerbelastingen en diverse leges. Ook dit keer is er in het algemeen sprake van een trendmatige verhoging voor de belastingen, namelijk met 0,8% en voor de leges zijn kostendekkende tarieven vastgesteld. De nieuwe tarieven gaan in per 1 januari 2016.
 

Onroerende-zaakbelastingen

De OZB-tarieven zijn afhankelijk van de waarden van (niet-)woningen. Voor 2016 wordt uitgegaan van de WOZ-waarde naar waardepeildatum 1 januari 2015. Die waarde staat ook op het aanslagbiljet 2016. Ten opzichte van de waarde naar peildatum 1 januari 2014 zijn de gemiddelde waarden van de woningen in Harderwijk gestegen met 0,6%. Het trendpercentage 2016 is vastgesteld op 0,8%. De raad heeft de OZB-tarieven nu als volgt vastgesteld.  
  • woningen–eigendom: 0,13220% van de vastgestelde taxatiewaarde
  • overige onroerende zaken–eigendom: 0,24450% van de vastgestelde taxatiewaarde
  • overige onroerende zaken–gebruik: 0,19626% van de vastgestelde taxatiewaarde

Afvalstoffenheffing

De tarieven voor de afvalstoffenheffing en de reinigingsheffing zijn in principe 100%-kostendekkend op begrotingsbasis. De tarieven voor 2016 zijn als volgt vastgesteld.
  • éénpersoonshuishoudens € 118,50
  • meerpersoonshuishoudens € 171,00
Het wegbrengen van grof huishoudelijk naar het milieupark blijft op het bedrag van € 15,00 per aanbieding.
 
Leges
De tarieven zijn als gevolg van prijsontwikkelingen aangepast.
 
Trouwen
In het kader van kostendekkende tarieven is de goedkoopste variant voor een huwelijksvoltrekking of partnerschapsregistratie in het stadhuis aan de Havendam het tarief vastgesteld op € 278,75. Voor het oude gemeentehuis aan de Markt is het tarief € 385,85.
 
Rijbewijs € 38,10

Begraafplaatsrechten
Deze zijn met de trend van 0,8% verhoogd. 
Marktgelden
Deze zijn met de trend van 0,8% verhoogd. 
 
Reclamebelasting
Voor de tarieven van deze belasting is in de begroting 2016 uitgegaan van een trendmatige aanpassing van 0,8% terwijl ook de afdracht aan de stichting Centrummanagement Harderwijk in 2016 wordt verhoogd met 0,8%. De overige reclametarieven buiten de binnenstad zijn eveneens met de trend van 0,8% verhoogd.
 
Rioolheffing
De rioolheffing is op begrotingsbasis 100% kostendekkend. De tarieven worden met de trend van 0,8% verhoogd. De tarieven voor de rioolheffing zijn dan € 138,- (was € 120,-) voor woningen en € 211,60 (was € 184,-) niet-woningen.
 
Toeristen- en forensenbelasting
Deze zijn met de trend van 0,8% verhoogd.
 
Parkeerbelastingen
De tarieven voor het parkeren worden vooralsnog gelijk gehouden aan de parkeertarieven voor 2015. Ook zijn de tarieven voor de vergunningen gelijk gehouden aan die van de parkeertarieven voor 2015.
 
U ontvangt de aanslag eind februari. Een aantal belastingen wordt opgelegd op één gecombineerd aanslagbiljet: de OZB, afvalstoffenheffing, hondenbelasting, begraafplaatsrechten, reclamebelasting, rioolbelasting en precariobelasting. Aanslagen van meer dan € 100,- maar minder dan € 10.000,- kunt u desgewenst automatisch betalen in tien maandelijkse termijnen. Ook de parkeervergunningen kunnen in 10 termijnbetalingen betaald worden. Dit zal dan worden geïncasseerd via het automatische incasso.
 
De verordeningen liggen voorzien van een register ter inzage in de Stadswinkel. Ook zijn alle verordeningen te raadplagen (en te downloaden) op www.harderwijk.nl. Tegen betaling zijn de verordeningen ook verkrijgbaar. Informatie: Belastingen gemeente Harderwijk, tel. (0341) 411 422. 

Een veilig Oud & Nieuw

De jaarwisseling is weer in aantocht! Om dit probleemloos te laten verlopen gelden een aantal regels. Laten we er met elkaar voor zorgen dat de feestelijkheden rond Oud & Nieuw zo gezellig en veilig mogelijk verlopen.
 
Wanneer mag ik vuurwerk afsteken?
Vuurwerk mag verkocht worden op 29, 30 en 31 december. Vuurwerk afsteken mag alleen op 31 december vanaf 18.00 uur 's avonds tot 1 januari 2.00 uur 's nachts.
 
Geen vreugdevuren
Voor het afsteken van een vreugdevuur moet minimaal 6 weken vooraf een ontheffing worden aangevraagd bij de gemeente. Er zijn dit jaar geen aanvragen gedaan. Het afsteken van een vreugdevuur tijdens de jaarwisseling is dan ook niet toegestaan.
 
Tips om vernielingen en brandstichtingen te voorkomen
Schade door vuurwerk ontstaat gemakkelijk en vaak ook onbedoeld. U kunt zelf een aantal acties ondernemen om schade door vuurwerk maar ook door vernielingen en brandstichtingen zoveel mogelijk te voorkomen. Kijk voor alle tips op www.harderwijk.nl/vuurwerk.

Help Harderwijk ‘vuurwerkschoon’ het nieuwe jaar in

Een gelukkig nieuwjaar begint in Harderwijk en Hierden met schone straten. Niemand vindt het leuk als er vuurwerkafval op straat ligt. Daarom roepen wij iedereen op om het vuurwerkafval op te ruimen! Vandaag worden er bij deze krant speciale vuurwerkafvalzakken huis-aan-huis verspreid in Harderwijk en Hierden.

Lever het vuurwerkafval in op zaterdag 2 januari tussen 11.00 een 15.00 uur aan de Parkweg in Harderwijk. Als je dat doet, krijg je per volle zak met vuurwerkafval direct je beloning: 1 euro per zak! Kijk voor meer informatie en de spelregels op www.harderwijk.nl/vuurwerk. Samen voor schoon en veilig De medewerkers van de gemeente gaan zelf op nieuwjaarsdag vanaf 8.00 ook aan de slag. Ze ruimen meteen al de ergste vervuiling - en vuurwerkrisico’s - op. Zij kunnen echter niet alles alleen. Daarom is uw hulp uiterst welkom om samen te zorgen voor een schoon en veilig Harderwijk en Hierden!
 
Belangrijke telefoonnummers
  • 1-1-2 als elke seconde telt
  • 0900 - 8844 geen spoed, wel politie
Kijk voor alle informatie op www.harderwijk.nl/vuurwerk.
 
Wij wensen u een goede jaarwisseling toe!

Aangepaste openingstijden

Het stadhuis is gesloten op
  • Donderdag 31 december vanaf 12.30 uur
  • Nieuwjaarsdag vrijdag 1 januari de hele dag
  • Maandag 4 januari tot 10.00 uur (vanaf 10.00 uur open)
  • Milieupark (en chemodepot en fietsendepot) is gesloten op Nieuwjaarsdag vrijdag 1 januari de hele dag 

Kerstbomen worden gratis huis-aan-huis opgehaald

Begin januari haalt afvalinzamelaar Aconov gratis huis-aan-huis kerstbomen op. Daarmee willen wij voorkomen dat kerstbomen op straat of in plantsoenen terechtkomen. Daarnaast krijgen de kerstbomen zo nog een nuttig laatste ‘leven’. Kijk op www.afvalmeerwaard.nl wat er met de kerstbomen gebeurt!
 
  • Maandag 4 januari: Binnenstad, Friesegracht, Zeebuurt (Pc 3841), Lorentz (Pc 3846)
  • Dinsdag 5 januari: Stadsweiden, Nachthok, Slingerbos (Pc 3844)
  • Woensdag 6 januari: Hierden (Pc 3849), Frankrijk (Pc 3848)
  • Donderdag 7 januari: Stadsdennen, Sypel (Pc 3842), Wittenhagen, Tinnegieter (Pc 3843)
  • Vrijdag 8 januari: Drielanden (Pc 3845), Leuvenumseweg (Pc 3847)
 
Spelregels
- leg uw kerstboom op de inzameldag voor 7.30 uur buiten bij de stoeprand
- zonder pot of plastic verpakking om de kluit
- verwijder alle kerstversiering (in verband met compostering) 

Tips voor bij de oliebollen

Een gezond en gelukkig 2015! Onder het genot van een oliebol galmt die boodschap door Nederland met oud en nieuw. En natuurlijk willen we allemaal dat die wens uit komt voor onze naasten. Maar juist het bakken van die oliebol kan een boel narigheid veroorzaken als er vlam in de frituurpan ontstaat.
 
Niet blussen met een branddeken
Een vlam in een pan of een frituurbrand kunt u niet blussen met een blusdeken. Blus brandende olie of brandend vet ook nooit met water! Water in heet vet of olie veroorzaakt een grote explosie. Het gebruik van een blustoestel wordt ook afgeraden door de brandweer. Door de kracht van de uitstoot van blusstof bestaat de kans dat de brand wordt verspreid.
 
Wat kunt u doen?
Bij een vlam in een (frituur)pan doet u het volgende:
- Bedek, indien mogelijk, uw handen/trek ovenhandschoenen aan.
- Dek de brandende pan af met een passende deksel of koekenpan (plaats de deksel of pan van u af).
- Zet de warmtebron uit.
- Doe de afzuigkap uit.
- Laat de pan met de deksel staan totdat deze volledig is afgekoeld (tenminste een uur).
- Waarschuw bij twijfel altijd de brandweer.
 
Gooi frituurvet van oliebollen niet in het riool
Hierdoor raakt de riolering namelijk verstopt. Na stolling blijft een vette koek aan de binnenkant van de riolering achter waarin zich vuil gaat hechten of ophopen. U kunt de olie of het vet na gebruik laten stollen en weggooien in de grijze container, in bijvoorbeeld een leeg melkpak. Ook kunt u frituurvet en olie gratis inleveren bij het chemodepot, Daltonstraat 23. Of maak van de olie of het vet lekkernijen voor vogels. Laat de olie of het vet stollen, maak er bolletjes van en hang het in een sinaasappelnet in de tuin.
 
Wijzigingen afvalinzameling rondom feestdagen
Papier- en textielcontainers tijdelijk afgesloten
Rondom de jaarwisseling worden de openbare papier- en textielcontainers afgesloten uit voorzorg voor vandalisme met vuurwerk. Houd uw papier en textiel tijdelijk thuis.
- Papiercontainers gesloten van dinsdag 29 december tot maandag 4 januari.
- Textielcontainers gaan dicht van donderdag 31 december tot maandag 4 januari.
 
Volle glasbakken
Na de feestdagen zitten de glasbakken snel overvol. Fijn dat de lege wijn- en champagneflessen zo goed worden ingezameld. Want ook voor glas geldt: oud wordt nieuw. Glas kan namelijk eindeloos opnieuw gebruikt worden. Maar zet geen glas naast de glasbak. Dat geeft scherven en overlast. Houd uw glas wat langer thuis. Samen met de afvalinzamelaar doen wij onze uiterste best om de glasbakken snel te legen.
 
Andere inzameldagen containers

Zet uw container op de gewijzigde inzameldag voor 7.30 uur aan de straat.
- Op vrijdag 1 januari 2016 (Nieuwjaarsdag) wordt er geen restafval ingezameld in de wijken Frankrijk, Stadsdennen en Hierden. Aconov leegt in deze wijken de grijze container op zaterdag 2 januari 2016.
 
Voor overige vragen over afvalinzameling: Aconov, tel. 0800 222 4 111 op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur (gratis) of kijk op www.aconov.nl. Overige informatie: Snel Herstel, tel. 411 333 of via [email protected].
 
Download de app ‘Afvalwijzer’ of ga naar de (mobiele) website: www.mijnafvalwijzer.nl.  
U kunt een reminder ontvangen, zodat u nooit meer vergeet uw container aan de weg te zetten. 

Wijzigingen eigen bijdrage Wmo 2016

Ontvangt u ondersteuning vanuit de Wmo? Of heeft u een persoonsgebonden budget (pgb) waarmee u zelf ondersteuning inkoopt? Dan betaalt u hiervoor een eigen bijdrage. Vanaf 2016 wijzigt de eigen bijdrage voor ondersteuning vanuit de Wmo. De ouderbijdrage voor jeugdhulp  vervalt per 2016. Hieronder vindt u de belangrijkste wijzigingen in de eigen bijdrage Wmo.
 
Einde overgangsrecht Wmo
Sinds 2015 vallen begeleiding en dagbesteding onder de Wmo. In 2015 had u nog recht op dezelfde tarieven als in eerdere jaren. Maar dit overgangsrecht stopt uiterlijk 31 december 2015. Het tarief voor 2015 is voor het overgangsrecht (landelijk) vastgesteld op € 14,20 per uur of dagdeel. Vanaf 2016 bepaalt de gemeente het uurtarief voor deze vormen van Wmo-ondersteuning. Uw eigen bijdrage wordt berekend op basis van dit uurtarief. De eigen bijdrage kan hierdoor hoger worden. Ook als er niets verandert aan de hoeveelheid ondersteuning die u ontvangt. Per periode van 4 weken betaalt u echter nooit meer dan de maximale periodebijdrage die het CAK voor u vaststelt.
 
Korting eigen bijdrage Wmo
Onlangs hebben burgemeester en wethouders besloten de korting op het nominale deel van de eigen bijdrage voor 2016 te behouden.  Vanaf 1 januari 2016 krijgt u 50% korting op het nominale deel van uw eigen bijdrage Wmo als u dat betaalt voor hulp bij huishouding, hulpmiddelen, woonvoorzieningen, vervoersvoorzieningen, individuele begeleiding en dagbesteding. Voor ongehuwden geldt voor iedereen, dus ongeacht de hoogte van het inkomen, een bijdrage van € 19,40 per 4 weken. Voor gehuwden en samenwonenden is dat nominale deel € 27,80 per 4 weken. Deze bedragen  worden dus gehalveerd.
 
Heeft u een indicatie voor beschermd wonen van vóór 2015? Dan geldt het overgangsrecht tot uiterlijk 31 december 2019. Behalve als de indicatie eerder afloopt.
 
Heeft u een pgb voor begeleiding of dagbesteding?
Op 1 januari 2016 stopt het overgangsrecht voor het pgb Wmo. De eigen bijdrage kan hierdoor hoger worden.
 
Wijzigingen ouderbijdrage Jeugdwet 2016
Vanaf 1 januari 2016 vervalt de ouderbijdrage voor jeugdhulp. Ouders/verzorgers betalen nog wel  de ouderbijdrage over het jaar 2015. In januari 2016 ontvangen ouders/verzorgers  de laatste factuur over 2015.
 
Wanneer krijgt u een brief (beschikking) van het CAK met de hoogte van de eigen bijdrage? 
Het CAK krijgt in februari uw gegevens van de ontvangen ondersteuning in de eerste vier weken van 2016 via de zorgaanbieder of gemeente toegestuurd. Vanaf maart verstuurt het CAK de eerste beschikkingen voor 2016. De factuur volgt daar snel na.
 
Rekenprogramma voor eigen bijdrage
Het CAK geeft op de website de mogelijkheid om uw eigen bijdrage zelf uit te rekenen. Zie www.hetcak.nl. Hier vindt u ook de wijzigingen voor 2016. 

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op
:
  • 17-12-2015 Grolsteeg 5: slopen in beschermd stadsgezicht
  • 17-12-2015 Korhoenlaan 1-12: kappen 8 bomen
  • 17-12-2015 Parallelweg 26-196: kappen 7 bomen
  • 16-12-2015 De Wittenhagen 78: uitbreiden woning
  • 16-12-2015 Sonnevancklaan 24: kappen 1 boom
  • 18-12-2015 Busken Huetlaan 4: vervangen en herstellen kozijnen
  • 18-12-2015 Selhorstweg 2: uitbreiden en veranderen bedrijfspand in strijd regels ro
  • 20-12-2015 Glindweg 1a: kapschuur in strijd regels ro
  • 21-12-2015 Walstein 92: overkapping/schuurtje in strijd regels ro
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op onze website. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.

Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure): 
  • 21-12-2015 Sonnevancklaan 2: kappen 1 boom
  • 21-12-2015 Zomerweg 6: in strijd regels ro legaliseren veldschuur
  • 21-12-2015 Zomerweg 6: in strijd regels ro legaliseren twee schuren
  • 22-12-2015 Lokhorsterweg 3: woning in strijd regels ro
  • 22-12-2015 Paasloweg 16: in strijd regels ro bouwen gastenverblijf
  • 22-12-2015 Handelsweg 8: strijdig gebruiken pand
  • 22-12-2015 Olmenlaan 1: dakkapel (achterzijde )
  • 22-12-2015 Varenweg 3: van 1 boom
  • 22-12-2015 Zuiderzeestraatweg 107: wijzigen gevels
Geweigerde omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
  • 22-12-2015 Lorentzstraat 2a: plaatsen aluminium schuifpui
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.  
 
Milieumeldingen
Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding op grond van het Melding sloop/asbest ontvangen:
  • Op 27-11-2015: Hanzemeen, Revalmeen en Emdenmeen in Harderwijk voor het verwijderen van asbest uit 97 woningen
  • Op 02-12-2015: Zorgcentrum Weideheem Drift 2, 3844JW in Harderwijk het verwijderen van asbest uit de keuken, het restaurant en het ketelhuis van een verzorgingstehuis 
Voor de bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften; een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 411 911.
 
Vergunning art. 15 Havenverordening bootlift stichting Vischafslag
Burgemeester en wethouders hebben op 22 december besloten aan de stichting Vischafslag vergunning te verlenen voor het plaatsen en gebruiken van een bootlift in de Vissershaven naast de ophaalbrug. De stukken liggen voor een ieder ter inzage in de Stadswinkel van het stadhuis. Belanghebbenden hebben de gelegenheid bezwaar te maken. Zij kunnen dit doen door een bezwaarschrift in te dienen bij  het college van burgemeester en wethouders, p/a Secretariaat bezwaarschriftencommissie, Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. U kunt uw bezwaarschrift indienen tot uiterlijk zes weken na de datum van bekendmaking aan de aanvrager. Voor nadere inlichtingen kunt u telefonisch contact opnemen met  het Domein Ruimte, tel. 411 911.
 
Verdaging beslistermijn
Voor de volgende aanvragen hebben burgemeester en wethouders besloten de beslistermijn te verlengen. De nieuwe uiterste beslistermijn staat hieronder per aanvraag vermeld.
 
Verdaging reguliere procedure:
  • Lageweg 21: kappen 3 bomen; 4-2-2016
Omgevingsvergunning Varenweg 32
Burgemeester en wethouders hebben een omgevingsvergunning te verleend voor de bouw van een nieuwe vrijstaande woning met garage op het perceel Varenweg 32 te Hierden.
 
De omgevingsvergunning Varenweg 32 ligt met ingang van 31 december gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. Belanghebbenden kunnen beroep aantekenen bij de rechtbank. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De beroepstermijn vangt aan op de dag nadat het besluit aan aanvrager bekend maakten (dit is de dag na de datum die achter de vergunning staat vermeld). U kunt alleen beroep aantekenen als u een zienswijze tegen het ontwerpbesluit hebt ingediend of indien u redelijkerwijze niet verweten kan worden dat u geen zienswijze ingediend heeft. Informatie: domein Ruimte, dhr. E. de Graaf, tel. 411 911.
 
De omgevingsvergunning (NL.IMRO.0243.PB00166-0002) kunt u ook raadplegen via de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl (bronbestanden: ruimtelijkeplannen.harderwijk.nl). De omgevingsvergunning is ook in te zien op de website van de gemeente Harderwijk onder: www.harderwijk.nl/plannenhierdendorp.