Gemeentenieuws Harderwijk en Hierden week 52

Gemeentepagina Harderwijk en Hierden week 51 – 23 december 2015

Een veilig Oud & Nieuw

De jaarwisseling is weer in aantocht! Om dit probleemloos te laten verlopen gelden een aantal regels. Laten we er met elkaar voor zorgen dat de feestelijkheden rond Oud & Nieuw zo gezellig en veilig mogelijk verlopen.
 
Wanneer mag ik vuurwerk afsteken?
Vuurwerk mag verkocht worden op 29, 30 en 31 december. Vuurwerk afsteken mag alleen op 31 december vanaf 18.00 uur 's avonds tot 1 januari 2.00 uur 's nachts.
 
De boete voor het afsteken van toegestaan consumentenvuurwerk buiten de gestelde tijden is €100,-. Ben je onder de 18 jaar, dan ga je naar Halt. Hier krijg je dan een alternatieve straf (een leer/werkstraf van bijvoorbeeld 6 uur in plaats van gevangenisstraf). Als je verboden illegaal vuurwerk afsteekt is de boete al snel €400,- of als je onder de 18 jaar bent  20 uur werkstraf. Let op: dit is de strafeis per artikel dat je afgestoken hebt.

Geen vreugdevuren
Voor het afsteken van een vreugdevuur moet minimaal 6 weken vooraf een ontheffing worden aangevraagd bij de gemeente. Er zijn dit jaar geen aanvragen gedaan. Het afsteken van een vreugdevuur tijdens de jaarwisseling is dan ook niet toegestaan.
Een veilig Oud & Nieuw Harderwijk vuurwerk
Tips om vernielingen en brandstichtingen te voorkomen

Schade door vuurwerk ontstaat gemakkelijk en vaak ook onbedoeld. U kunt zelf een aantal acties ondernemen om schade door vuurwerk maar ook door vernielingen en brandstichtingen zoveel mogelijk te voorkomen:

  • Zorg dat alle brandbare materialen achter slot en grendel staan.
  • Zet uw afvalcontainer in de schuur of op minder toegankelijk plaatsen.
  • Zet geen oud papier op straat.
  • Zet geen afval naast ondergrondse afvalcontainers .
  • Sluit tijdens de jaarwisseling alle ramen van uw woning.
  • Verlaat u op oudejaarsavond uw woning, doe dan deuren op slot, laat een lamp branden en vraag uw buren om een oogje in het zeil te houden.
  • Zet uw oude kerstboom niet op straat. Het is een makkelijk doelwit voor brandstichting.
  • Bent u aan het verbouwen? Haal uw (bouw)container weg of sluit deze goed af. 
Belangrijke telefoonnummers
1-1-2 als elke seconde telt.
0900 - 8844 geen spoed, wel politie
 
Kijk voor alle informatie op www.harderwijk.nl/vuurwerk

Wijzigingen afvalinzameling rondom feestdagen

Papier- en textielcontainers tijdelijk afgesloten
Rondom de jaarwisseling worden de openbare papier- en textielcontainers afgesloten uit voorzorg voor vandalisme met vuurwerk. Houd uw papier en textiel tijdelijk thuis.
  • Papiercontainer gesloten van dinsdag 29 december tot maandag 4 januari.
  • Textielcontainers gaan dicht van donderdag 31 december tot maandag 4 januari.
Volle glasbakken
Na de feestdagen zitten de glasbakken snel overvol. Fijn dat de lege wijn- en champagneflessen zo goed worden ingezameld. Want ook voor glas geldt: oud wordt nieuw. Glas kan namelijk eindeloos opnieuw gebruikt worden. Maar zet geen glas naast de glasbak. Dat geeft scherven en overlast. Houd uw glas wat langer thuis. Samen met de afvalinzamelaar doen wij onze uiterste best om de glasbakken snel te legen.
 
Andere inzameldagen containers
Zet uw container op de gewijzigde inzameldag voor 7.30 uur aan de straat.
  • Op vrijdag 25 december 2015 (eerste kerstdag) wordt er geen GFT ingezameld in de wijken Frankrijk, Stadsdennen en Hierden. Aconov heeft in deze wijken de groene container op zaterdag 19 december geleegd.
  • Op vrijdag 1 januari 2016 (Nieuwjaarsdag) wordt er geen restafval ingezameld in de wijken Frankrijk, Stadsdennen en Hierden. Aconov leegt in deze wijken de grijze container op zaterdag 2 januari 2016.
Voor overige vragen over afvalinzameling: Aconov, tel. 0800 222 4 111 op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur (gratis) of kijk op www.aconov.nl. Overige informatie: Snel Herstel, tel. 411 333 of via [email protected].
 
Download de app ‘Afvalwijzer’ of ga naar de (mobiele) website: www.mijnafvalwijzer.nl.  
U kunt een reminder ontvangen, zodat u nooit meer vergeet uw container aan de weg te zetten.

U kunt nog meedenken over de toekomst van de binnenstad van Harderwijk tot en met 4 januari 2016. Ga naar www.binnenstadsvisieharderwijk.nl

Aangepaste openingstijden

Het stadhuis is gesloten op
  • Donderdag 24 december vanaf 12.30 uur
  • Eerste kerstdag vrijdag 25 december de hele dag
  • Donderdag 31 december vanaf 12.30 uur
  • Nieuwjaarsdag vrijdag 1 januari de hele dag
  • Maandag 4 januari tot 10.00 uur (vanaf 10.00 uur open)
Milieupark (en chemodepot en fietsendepot) is gesloten op
  • Eerste kerstdag vrijdag 25 december de hele dag
  • Tweede kerstdag zaterdag 26 december de hele dag
  • Nieuwjaarsdag vrijdag 1 januari de hele dag

Wijzigingen eigen bijdrage Wmo 2016

Ontvangt u ondersteuning vanuit de Wmo? Of heeft u een persoonsgebonden budget (pgb) waarmee u zelf ondersteuning inkoopt? Dan betaalt u hiervoor een eigen bijdrage. Vanaf 2016 wijzigt de eigen bijdrage voor ondersteuning vanuit de Wmo. De ouderbijdrage voor jeugdhulp vervalt per 2016. Op www.harderwijk.nl en in Het Kontakt van 30 december vindt u de belangrijkste wijzigingen in de eigen bijdrage Wmo.

Leuke activiteiten in de kerstvakantie bij De Sypel

Ook komende week zijn er veel leuke activiteiten in zwembad De Sypel! Op dinsdag 29 december is er survival zwemmen, donderdag 31 december oliebollen zwemmen en op zaterdag 2 januari kun je sportief het nieuwe jaar induiken met een nieuwjaarsduik! Kijk voor meer informatie en de openingstijden op www.zwembaddesypel.nl of download de app van sportcomplex De Sypel in de AppStore of Google Play.

Wij wensen u fijne feestdagen toe

Kerst met de burgemeester

Op woensdag 23 december 2015 van 19.00 uur tot 20.00 uur en op Eerste Kerstdag 2015 van 18.00 uur tot 19.00 uur is burgemeester Van Schaik op Radio Harderwijk FM ( 107.7 FM en 94.0 FM op de kabel en natuurlijk via HarderwijkFM.nl te beluisteren!
Het thema van de uitzending is ‘Vernieuwing’.
Het programma wordt gepresenteerd door Janny Klein en burgemeester Van Schaik.

TSN Thuiszorg blijft voorlopig hulp bij het huishouden verlenen

Op 27 november 2015 heeft TSN Thuiszorg bekend gemaakt dat hun onderdeel ‘Hulp bij het huishouden’ financiële problemen heeft. TSN is met behulp van een bewindvoerder aan het bekijken hoe zij de financiële problemen kunnen oplossen. De mensen in de regio Noord-Veluwe en Zeewolde die huishoudelijke hulp van thuiszorgorganisatie TSN krijgen, blijven in de tussentijd ondersteuning krijgen van de medewerkers van TSN.

De bewindvoerders van TSN hebben op vrijdag 18 december 2015 laten weten dat het bedrijf de salarissen van december en de eindejaarsuitkeringen van alle medewerkers kan uitbetalen. Dit is mede te danken aan de gemeenten – waaronder de gemeenten op de Noord-Veluwe en Zeewolde – die versneld hun openstaande rekeningen hebben betaald. De bewindvoerders hebben nu meer tijd om te onderzoeken of deze tak van het bedrijf nog een levensvatbare toekomst heeft.
De gemeenten volgen de ontwikkelingen bij TSN nauwgezet. In het ergste geval gaat TSN failliet. “Wij bereiden ons er op voor om indien nodig met grote spoed te zorgen dat de hulp bij het huishouden door een andere organisatie wordt voortgezet bij onze bewoners”, zegt Gert Jan van Noort, wethouder Wmo van gemeente Harderwijk.
 
Thuiszorg Service Nederland (TSN) is een grote zorgaanbieder in de regio Noord-Veluwe. Meer dan de helft van de mensen die in de regio hulp bij het huishouden krijgen, zitten bij TSN. Alle betrokken cliënten in de regio en Zeewolde zijn met een brief geïnformeerd over de huidige situatie. TSN heeft een telefoonnummer waar men met vragen terecht kunt: 0800 – 321 2131. Op de website van TSN staan de antwoorden op veel gestelde vragen: www.tsn-thuiszorg.nl/over-tsn/nieuws/surseance

Harderwijk het schoonste winkelgebied van Gelderland

NederlandSchoon organiseert jaarlijks de ‘Schoonste Winkelgebieden Verkiezing’. Het winkelgebied in Harderwijk komt als schoonste winkelgebied in de provincie Gelderland uit de bus! In de ranglijst van Nederlandse gemeente is Harderwijk zevende geëindigd. Op de eerste plek staat Veenendaal, gevolgd door Wassenaar en Kampen. Voor deze verkiezing wordt elke zomer een onderzoek uitgevoerd. Bezoekers van476 winkelgebieden, waaronder 36 binnensteden, zijn ondervraagd over hoe schoon zij hun winkelgebied vinden. Daarnaast hebben observatieteams beoordeeld hoe schoon zij het winkelgebied ervaren.
 
Verschillende winkelgebieden
In Harderwijk is de binnenstad en de winkelgebieden aan de Deventerweg, Triasplein en P.C. Hooftplein beoordeeld. Het hoofdwinkelgebied in de binnenstad scoort gemiddeld een 7,28. Bezoekers ervaren dat er weinig zwerfafval ligt en er voldoende afvalbakken zijn, die schoon zijn en niet overlopen met afval. Het winkelgebied aan het P.C. Hooftplein wordt als zeer aangenaam ervaren. Alle winkelgebieden scoren positief over de schone gevels, de bestrating en de verlichting.
 
Pluim voor ieders bijdrage
De uitkomst van het onderzoek is een mooie pluim voor de bewoners, ondernemers en bezoekers van de Harderwijkse winkelgebieden en voor de buitendienstmedewerkers van de gemeente Harderwijk. Samen dragen zij zorg voor de schone winkelgebieden!

Uitnodiging Nieuwjaarsbijeenkomst

Aan het begin van het nieuwe jaar willen wij u graag ontmoeten op de nieuwjaarsbijeenkomst. Deze vindt plaats op 6 januari 2016 in de Brandweerkazerne Harderwijk. Wij nodigen u van harte hiervoor uit.

De gemeente Harderwijk wil zich graag inzetten voor een prettige en veilige woonomgeving, samen met inwoners en organisaties. Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst staan de mensen achter de hulporganisaties zoals Brandweer, Politie en het Rode Kruis, centraal. Zij zetten zich professioneel in voor veilig wonen en leven in Harderwijk en Hierden. Een ieder kan op hen rekenen als hulp nodig is.
 
Tijdens de bijeenkomst wordt de Piet Dijkstra Prijs uitgereikt aan een inwoner van Harderwijk, die blijk geeft van vrijwillige en belangeloze inzet voor het welzijn van één of meer mede-inwoners.
 
U bent op de nieuwjaarsbijeenkomst van harte welkom van 19.30 uur tot 21.30 uur en u kunt dan met leden van de gemeenteraad en het college van B&W het nieuwe jaar inluiden. Graag tot ziens op 6 januari!

Veilig naar huis na horecabezoek

Eind 2014 kregen de twee taxibedrijven Taxi Hamtax en Taxi Bochove toestemming van de gemeente om uitgaanspubliek weg te brengen en op te halen voor de deur in de binnenstad. Dit betekent in de eerste plaats service in het uitgaansgebied en gastvriendelijkheid voor horecabezoekers. Daarnaast zorgen de taxi’s ervoor dat (soms lastig of beschonken) publiek aan het einde van de avond snel vertrekt uit het uitgaansgebied. Publiek hoeft niet meer te zwerven door de binnenstad, op zoek naar een taxi.
 
Taxibonnen

In het kader van verkeersveiligheid wordt uitgaanspubliek gestimuleerd om een taxi te nemen en niet met alcohol zelf achter het stuur te gaan zitten. Er zijn daarom taxibonnen gemaakt. Deze bonnen van Taxi Hamtax en Taxi Bochove zijn verkrijgbaar in de horecagelegenheden. Met zo’n taxibon kan publiek voordelig en snel naar huis na een avondje uiteten of stappen.
 
Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan
Deze maatregel komt voort uit het project Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan Harderwijk.
In dit project werken de politie, horeca, gemeente en bewoners samen om de veiligheid te vergroten en de overlast in het uitgaansgebied te verminderen.

Officiële publicaties

Aanvragen omgevingsvergunningen
 
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
20-11-2015 Grolsteeg 5: een stadswoning
7-12-2015 Mozartdreef 146: schuur
8-12-2015 Hierdenseweg 67: schutting
8-12-2015 Burgemeester De Meesterstraat 11: aanbrengen muurframe met doek
8-12-2015 Boslaan 2- 25:kappen 2 bomen
9-12-2015 Paasloweg 16: strijd regels ro bouwen gastenverblijf
8-12-2015 Grevenhofsweg 6: kappen 11 bomen
11-12-2015 Flevoweg (terrein Harder): tijdelijke supermarkt in strijd regels ro
8-12-2015 Parallelweg 26  98: kappen 2 bomen
11-12-2015 Jac. Perkstraat 1: aanbouw woning
13-12-2015 Gruttomeen 7: dakkapel
14-12-2015 Jodenkerksteeg 14 a: dakkapel zijgevel
13-12-2015 Parallelweg 26-100: schuurtje
15-12-2015 Maltezerlaan 1: externe palletopslag
16-12-2015 Markt 3: schilderen rijksmonument
15-12-2015 Ir. Lelystraat 11: carport
30-11-2015 Parallelweg 26- 69: vervangen recreatiewoning

Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het Contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op onze website. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.
 
Verleende vergunningen


Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure) 
14-12-2015 Braambergerhout 13: uitrit
16-12-2015 Zuiderzeestraatweg 117: woning in strijd regels Ro
16-12-2015 Groentjesweg 18: vervangen kap
16-12-2015 Daltonstraat 24: plaatsen tijdelijke portacabin voor 2 jaar
15-12-2015 Westeinde: kappen 75 bomen
17-12-2015 Stationsplein: kappen 15 bomen
18-12-2015 Korhoenlaan 1-139: kappen 1 boom
21-12-2015 Vischmarkt 4a: wijzigen gebruik pand in strijd regels ro
21-12-2015 Eekhoornlaan 6: renoveren bestaande bijgebouwen (monument)
21-12-2015 Nieuwe Grensweg 51: gewijzigd uitvoeren reeds verleende vergunning voor veranda
21-12-2015 Triasplein 135: reclame
21-12-2015 Burgemeester De Meesterstraat 11 : aanbrengen muurframe met doek
21-12-2015 Harderweide langs rijksweg A28: tijdelijke promotieborden in strijd regels ro
17-12-2015 Selhorstweg 2: 2 nieuwe condensoren

Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.  
 
Ontwerpbeleidsregel intrekken omgevingsvergunning
 
Het overgrote deel van vergunde activiteiten wordt vrij snel gerealiseerd. Een deel van devergunde activiteiten wordt echter niet binnen een bepaalde termijn gerealiseerd of komt helemaal niet meer tot stand. Het is niet gewenst om omgevingsvergunningen in stand te laten zonder dat daaraan binnen een bepaalde termijn uitvoering wordt gegeven. Het vorige beleid dateert van 25 maart 2003 en voorzag in het intrekken van de bouwvergunning. Mede door de invoering van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht |(Wabo) is het gewenst het beleid hierop aan te passen. De nieuwe beleidsregel intrekken omgevingsvergunning voorziet hierin.
 
De ontwerpbeleidsregel ligt met ingang van 24 december gedurende 6 weken voor iedereen ter inzage in de Stadswinkel bij de balie Bouwen en Wonen. Tijdens deze termijn kunnen belanghebbenden schriftelijk zienswijzen kenbaar maken (adresseren aan burgemeester en wethouders). Desgewenst kan ook worden volstaan met een mondelinge zienswijze. Informatie: afd. Ruimte, dhr. L. Huisman, tel. 411 911. De ontwerpbeleidsregel is ook in te zien op de website www.harderwijk.nl/beleidsregels.

Verkeersbesluiten

De gemeente heeft besloten om:
-        Een parkeerverbod in te stellen in de Beemd; en
-        Een algemene gehandicaptenparkeerplaats aan te leggen op het parkeerterrein van appartementencomplex ‘De Prinsenhof’ aan de Scheidiuslaan.

De besluiten met tekening zijn bekendgemaakt in de elektronische Staatscourant. Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunt u tegen dit besluit een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders, p/a Secretariaat bezwaarschriftencommissie, Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. U kunt uw bezwaarschrift indienen tot uiterlijk zes weken na de datum van bekendmaking in de elektronische Staatscourant van www.officielebekendmakingen.nl.
Via https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ kunt u de verkeersbesluiten en andere overheidsbesluiten bekijken. Voor nadere inlichtingen kunt u telefonisch contact opnemen met  het Domein Ruimte, telefoonnummer: 0341 411 911.
 
Omgevingsvergunning Strandboulevard Oost 8
Burgemeester en wethouders hebben een omgevingsvergunning te verleend voor de herbouw van het restaurant ‘t Rookerijtje op het perceel Strandboulevard Oost 8. Het restaurant zal ongeveer 7% groter worden dan het oude restaurant en er wordt aan de voorzijde een overkapt terras toegevoegd.
 
De omgevingsvergunning Strandboulevard Oost 8 ligt met ingang van 24 december gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. Belanghebbenden kunnen beroep aantekenen bij de rechtbank. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De beroepstermijn vangt aan op de dag nadat het besluit aan aanvrager bekend maakten (dit is de dag na de datum die achter de vergunning staat vermeld). U kunt alleen beroep aantekenen als u een zienswijze tegen het ontwerpbesluit hebt ingediend of indien u redelijkerwijze niet verweten kan worden dat u geen zienswijze ingediend heeft. Informatie: afd. Ruimte, dhr. E. de Graaf, tel. 411911.
 
De omgevingsvergunning (NL.IMRO.0243.PB00165-0002) kunt u ook raadplegen via de landelijke website: http://www.ruimtelijkeplannen.nl (bronbestanden: http://ruimtelijkeplannen.harderwijk.nl). De omgevingsvergunning is ook in te zien op de website van de gemeente Harderwijk onder: www.harderwijk.nl/plannenbinnenstad .
 
Kennisgeving ontwerp beschikking  Wet algemene bepalingen omgevingsrecht Uitgebreide voorbereidingsprocedure

Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voornemens zijn vergunning te verlenen:

- Snippendalseweg 20: actualisatie milieu.
De aanvraag, de ontwerpbeschikking en de bijbehorende stukken liggen met ingang van 23 december 2015 gedurende zes weken tot en met 3 februari 2016 ter inzage in het stadhuis. Tijdens de periode van ter inzage legging kunnen schriftelijk zienswijzen worden ingebracht. Zij moeten worden gericht aan burgemeester en wethouders. In deze periode kunnen ook zienswijzen mondeling worden ingebracht. Hiervoor wordt een hoorzitting georganiseerd na telefonische afspraak, telefoonnummer 411 911.
Wij maken u erop attent dat slechts beroep tegen de uiteindelijke beschikking kan worden ingediend als ook een zienswijze is ingebracht tegen de ontwerpbeschikking en men belanghebbende is.
 
Verkeersoponthoud 2e Parallelweg op 30 december 2015
In verband met een wedstrijd van manege Rantrime met menwagens is er op 30 december 2015 verkeersoponthoud te verwachten op de 2e Parallelweg