Gemeentenieuws Harderwijk en Hierden week 51

Gemeentepagina Harderwijk en Hierden week 51 – 16 december 2015

Harderwijk in RTL4 programma 'Mijn Stad'

Mijn Stad is een inspirerend reisprogramma waarin initiatiefnemer Jeroen Klinkers iedere aflevering een Nederlandse stad bezoekt. In het tweede seizoen ontdekt Jeroen dat elke stad een verrassend verhaal te vertellen heeft en wat de stad onderscheidend maakt. Ook Harderwijk wordt vanuit verschillende invalshoeken belicht. Op www.harderwijk.nl kunt u alvast een voorproefje van de film bekijken.
 
Vergezeld door inwoners Esther Rozeboom en Wietse Hummel leert Jeroen wat onze historische Hanzestad zo bijzonder maakt. Van culturele hoogtepunten tot typische streekgerechten en lokale festivals, Jeroen laat zien waar we als Harderwijkers trots op kunnen zijn. Zo fietst onderneemster Esther Rozeboom met Jeroen door de bosrijke omgeving richting Hierden, waar zij langs de vele landgoederen en zandverstuivingen komen. Inwoner en speler bij Theaterwerkplaats Wietse Hummel vertelt Jeroen alles over de historie  en kunst van Harderwijk. Samen brengen zij een bezoek aan het Stadsmuseum, Molen de Hoop en het Podiumspektakel. Dit en nog veel meer is te zien tijdens de uitzending van zondag 24 januari om circa 16.30 uur te zien bij RTL4. De aflevering wordt zaterdag 30 januari rond 13.00 uur herhaald.
 
Het programma is in opdracht van de gemeente Harderwijk tot stand gekomen. De samenwerkende partijen zijn Cityfilm Media, Nederlandse Museumvereniging, het Mondriaanfonds en Verhaal van de Stad.

Regiotaxi Gelderland vraagt reizigers om hulp

Regiotaxi Gelderland krijgt in de regio Noord Veluwe op 1 januari een nieuwe vervoerder. Dat heeft gevolgen voor het reizen in de laatste weken van december.
 
Regiotaxi Gelderland vraagt reizigers de ritten zo vroeg mogelijk te bestellen. Zeker als het gaat om ritten tijdens de kerstdagen. De vervoerder doet zijn uiterste best om de ritten die vóór 23 december zijn geboekt volgens afspraak uit te voeren. Ritten die na 22 december zijn besteld, worden uiteraard gereden, maar u loopt hierbij het risico dat deze ritten met vertraging worden uitgevoerd of dat de vervoerder u verzoekt om op een ander tijdstip te gaan reizen. Uiteraard kunnen reizen vanaf 1 januari weer gewoon geboekt worden volgens de vertrouwde regels.
 
Oudejaarsavond
Op oudejaarsavond vertrekt de laatste bus van Regiotaxi Gelderland om 19.59 uur. Het reserveren van een rit kan dus tot uiterlijk 19.00 uur dezelfde avond.  Op Nieuwjaarsdag rijden de bussen gewoon weer vanaf 6 uur ’s ochtends.

Weekmarkt tweede Kerstdag

Tweede Kerstdag zaterdag 26 december is er geen weekmarkt op ’t Kloosterplein. Woensdagmiddag 23 december is er van 14.00 - 17.00 uur een beperkte weekmarkt op de Smeepoortenbrink.

Aangepaste openingstijden: Het stadhuis is gesloten op

  • Donderdag 24 december vanaf 12.30 uur
  • Eerste kerstdag vrijdag 25 december de hele dag
  • Donderdag 31 december vanaf 12.30 uur
  • Nieuwjaarsdag vrijdag 1 januari de hele dag
  • Maandag 4 januari tot 10.00 uur (vanaf 10.00 uur open)

Milieupark (en chemodepot en fietsendepot) is gesloten op

  • Eerste kerstdag vrijdag 25 december de hele dag
  • Tweede kerstdag zaterdag 26 december de hele dag
  • Nieuwjaarsdag vrijdag 1 januari de hele dag 

Verkeersveiligheidsacties

De komende periode organiseert het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost-Nederland (ROV) verschillende verkeersveiligheidsacties.
 
WinterBob-team
Het WinterBob-team staat zaterdag 19 december op de Bruggestraat en de Vijhestraat. Het promotieteam gaat tussen 21.00 en 00.00 uur met voorbijgangers in gesprek over de gevaren van rijden onder invloed en het belang van de Bob (degene die nuchter blijft). Tot eind februari gaat het Bob-campagneteam op bezoek bij horeca in 14 gemeenten binnen Gelderland en Overijssel.
 
Op dinsdag 26 januari 2016 houdt het ROV met behulp van een promotieteam tussen 14.00 en 17.00 uur een fietsverlichtingsactie voor middelbare scholieren bij het CCNV (Chr. College Nassau Veluwe). Wanneer de fietsverlichting niet werkt, ontvangt de leerling lampjes van het promotieteam 

Leuke activiteiten in de kerstvakantie bij De Sypel

Tijdens de kerstvakantie zijn er volop leuke activiteiten in sportcomplex De Sypel!
  • Zoals op maandag 21 en dinsdag 22 december het Mega Fun Spektakel. Van 10.00 tot 15.00 uur staat de sporthal vol met een hindernisbaan, een ballenbak, springkussens en nog veel meer leuke speelattracties.
  • Op donderdag 24 december kun je komen snorkelen
  • en op maandag 28 december is er een waterpolotoernooi.
  • Kijk voor meer informatie en de openingstijden op www.zwembaddesypel.nl of download de app van sportcomplex De Sypel in de AppStore of Google Play.
 Facebookactie ‘Win een kerstboom’

Vorige week zijn in de Makkumbrink, Turfbergerhout en Margrietlaan/Marijkelaan grote kerstbomen neergezet. De straten hebben de kerstbomen gewonnen met een Facebookactie via het account 'Gemeente Harderwijk'. De straatbewoners werden met de kerstboom bedankt voor hun inzet voor de straat, wijk of de gemeente in het afgelopen jaar.  Ga ook naar www.facebook.com/gemeenteharderwijk en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en informatie in de gemeente Harderwijk en kom in contact met de gemeente! 

Wijzigingen afvalinzameling rondom feestdagen

Papier- en textielcontainers tijdelijk afgesloten
Rondom de jaarwisseling worden de openbare papier- en textielcontainers afgesloten uit voorzorg voor vandalisme met vuurwerk. Houd uw papier en textiel tijdelijk thuis.
  • Papiercontainer gesloten van dinsdag 29 december tot maandag 4 januari.
  • Textielcontainers gaan dicht van donderdag 31 december tot maandag 4 januari.
Volle glasbakken
Na de feestdagen zitten de glasbakken snel overvol. Fijn dat de lege wijn- en champagneflessen zo goed worden ingezameld. Want ook voor glas geldt: oud wordt nieuw. Glas kan namelijk eindeloos opnieuw gebruikt worden. Maar zet geen glas naast de glasbak. Dat geeft scherven en overlast. Houd uw glas wat langer thuis. Samen met de afvalinzamelaar doen wij onze uiterste best om de glasbakken snel te legen.
 
Andere inzameldagen containers
Zet uw container op de gewijzigde inzameldag voor 7.30 uur aan de straat.
  • Op vrijdag 25 december 2015 (eerste kerstdag) wordt er geen GFT ingezameld in de wijken Frankrijk, Stadsdennen en Hierden. Aconov leegt in deze wijken de groene container op zaterdag 19 december 2015.
  • Op vrijdag 1 januari 2016 (Nieuwjaarsdag) wordt er geen restafval ingezameld in de wijken Frankrijk, Stadsdennen en Hierden. Aconov leegt in deze wijken de grijze container op zaterdag 2 januari 2016.
Voor overige vragen over afvalinzameling: Aconov, tel. 0800 222 4 111 op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur (gratis) of kijk op www.aconov.nl. Overige informatie: Snel Herstel, tel. 411 333 of via [email protected].
 
Download de app ‘Afvalwijzer’ of ga naar de (mobiele) website: www.mijnafvalwijzer.nl.  
U kunt een reminder ontvangen, zodat u nooit meer vergeet uw container aan de weg te zetten. 

Uitnodiging Nieuwjaarsbijeenkomst

Aan het begin van het nieuwe jaar willen wij u graag ontmoeten op de nieuwjaarsbijeenkomst. Deze vindt plaats op 6 januari 2016 in de Brandweerkazerne Harderwijk. Wij nodigen u van harte hiervoor uit.
 
De gemeente Harderwijk wil zich graag inzetten voor een prettige en veilige woonomgeving, samen met inwoners en organisaties. Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst staan de mensen achter de hulporganisaties zoals Brandweer, Politie en het Rode Kruis, centraal. Zij zetten zich professioneel in voor veilig wonen en leven in Harderwijk en Hierden. Een ieder kan op hen rekenen als hulp nodig is.
 
Tijdens de bijeenkomst wordt de Piet Dijkstra Prijs uitgereikt aan een inwoner van Harderwijk, die blijk geeft van vrijwillige en belangeloze inzet voor het welzijn van één of meer mede-inwoners.
 
U bent op de nieuwjaarsbijeenkomst van harte welkom van 19.30 uur tot 21.30 uur en u kunt dan met leden van de gemeenteraad en het college van B&W het nieuwe jaar inluiden. Graag tot ziens op 6 januari! 

Hulp bij huishouden

Andere thuiszorgorganisatie? Geen probleem
 
Als u huishoudelijke hulp via de Wet maatschappelijke ondersteuning heeft, kunt u altijd aangeven dat u naar een andere thuiszorgorganisatie wilt overstappen. De komende maanden stopt een aantal zorgorganisaties en dat betekent dat het belangrijk is dat u tijdig overstapt naar een andere organisatie. Overstappen is geen probleem.
 
In Harderwijk en omgeving komen de komende maanden minder thuiszorgorganisaties. Diverse thuiszorgorganisaties stoppen er namelijk mee. De volgende organisaties leveren vanaf uiterlijk 1 juli 2016 geen huishoudelijke hulp meer: Axxicom, TZorg, Vérian/Beeuwkes en Zorgkompas. Ook Allerzorg stopt. Zij zijn druk bezig om hun cliënten bij een andere thuiszorgorganisatie onder te brengen. Lukt dat, dan levert Allerzorg vanaf 1 januari 2016 geen huishoudelijke hulp meer. Uit de media heeft u wellicht meegekregen dat thuiszorgorganisatie TSN in zwaar weer zit. We kunnen nu nog niet inschatten hoe lang TSN  huishoudelijke hulp in Harderwijk en Hierden blijft levert. Dat kan al snel niet meer het geval zijn, maar het kan ook nog een tijdje duren.
 
U hebt misschien zelf geen huishoudelijke hulp, maar u kent wellicht wel mensen die wel hulp hebben. U kunt mensen uit uw omgeving helpen bij het maken van de juiste keuzes als iemand wil overstappen naar een andere organisatie, of met het bellen naar de juiste organisatie. In dit artikel vindt u informatie over zorgorganisaties die stoppen, zorgorganisaties die blijven en hoe het overstappen van de ene naar de andere zorgorganisatie in z’n werk gaat.
 
Thuiszorgorganisaties die blijven
Gelukkig houdt u iets te kiezen. De volgende thuiszorgorganisaties hebben ons toegezegd in Harderwijk en Hierden huishoudelijke hulp te blijven bieden. Dat zijn:
 
Thuiszorg in Hollandhttp://www.thuiszorginholland.nl/zorg-nodig/thuiszorg-aanvragen/
of bel de klantenservice: tel. 023–8200150.
 
Thuiszorg van OranjeBleek 2, 3841 GC Harderwijk
Tel. 0341-550000
www.thuiszorgvanoranje.nl
 
Voor zover we nu weten kunnen zij de meeste nieuwe cliënten aan huishoudelijke hulp Wmo helpen. Maar er zijn meer thuiszorgorganisaties die hulp kunnen inzetten. Dat zijn:
 
RSTwww.rstzorg.nl
Tel. 0342-422324
Mail: [email protected]
 
Zorggroep Noordwest Veluwewww.znwv.nl
Tel. 0341-568000
Mail: [email protected]
 
Atlashulpwww.atlashulp.nl/Huishoudelijke-Verzorging/
Tel. 033-7370140
Mail: [email protected]
 
Careander www.careander.nl
Westeinde 27A, 3844 DD Harderwijk
Postbus 60, 3840 AB Harderwijk
Tel. 0341-467820
Mail: [email protected]
 
Podium Apartwww.podiumapart.nl
Koningin Emmalaan 27a, 3851 XD Ermelo
Tel. 0341-268689
 
Zorg&Ondersteuningwww.zorgenondersteuning.nl
Stationstraat 30B, 3851NH  Ermelo
Tel. 0800-2266622
Mail: [email protected]
 
Voor gespecialiseerde hulp bij huishouden:
AB Het Spectrumwww.abhetspectrum.nl
Lage Wei 10, 3844 NE Harderwijk
Tel: 033-8884532
Mail: [email protected]
 
Lelie Zorggroep/Curadomiwww.curadomi.nl
Anewende 1, 3851 ML  Ermelo
Tel. 0900-2582583
 
Als u zeker wilt zijn van huishoudelijke hulp dan kunt u het beste met deze organisaties contact opnemen.
 
Overstappen
Als u wilt overstappen, dan kunt u dat als volgt doen.
1. Neem contact op met de thuiszorgorganisatie van uw keuze. Zie de namen en contactgegevens van de zorgaanbieders in dit artikel.
2. Vraag of zij u kunnen gaan helpen en zo ja vanaf wanneer.
3. Is er hulp mogelijk, bel dan vervolgens met het  WMO-loket, tel. 0341 411 301.
4. Vertel naar welke thuiszorgorganisatie u gaat en vanaf wanneer.
 
U ontvangt dan van de gemeente Harderwijk een bevestiging.
 
Is hulp gegarandeerd?
Of u in 2016 gegarandeerd huishoudelijke hulp heeft, ligt er aan of u op tijd de overstap naar een nieuwe zorgorganisatie maakt. Als een grote organisatie als TSN er al snel mee op moet houden, dan gaat dat waarschijnlijk niet op tijd lukken. De thuiszorgorganisaties, die hun diensten blijven leveren in Harderwijk en Hierden, zullen waarschijnlijk tijd nodig hebben om voldoende personeel in dienst te nemen. De gemeente Harderwijk zoekt uit of er bedrijven zijn die misschien tijdelijk het schoonmaken over kunnen nemen.  Dat zal dan om het meest noodzakelijke werk gaan. Het kan gebeuren dat er tijdelijk een beroep op familie, kennissen of  buren gedaan moet worden om de meest noodzakelijke handelingen in het huishouden te doen.
 
Meer informatie: gemeente Harderwijk, tel. 0341 411 911. 

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
  • 3-12-2015 Kleine Marktstraat 10: dakkapel
  • 3-12-2015 Ceintuurbaan 2-20: zonwering
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier domein Ruimte. U vindt dit formulier op onze website. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.
 
Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
 
  • 9-12-2015 Oranjelaan 19: uitbreiden gemeentelijk monument
  • 7-12-2015 Hanlokamp 2: kappen 8 bomen
  • 8-12-2015 Boslaan 2-45: kappen 2 bomen
  • 14-12-2015 Van Leeuwenhoekstraat 22-24: interne brandscheiding
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.
 
Milieumeldingen
Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding op grond van het Activiteitenbesluit ontvangen:
Op 25-09-2015: Den Ouden Constructie- en Machinebouw Nobelstraat 36, 3846 CG in Harderwijk voor het veranderen van het bedrijf in verband met verhuizing nieuwe locatie;
Op 18-11-2015: Albert Heijn, Selhorstweg 2, 3841 GL in Harderwijk, veranderen van het bedrijf: vervanging van 2 oude dakcondensors.
 
Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding op grond van het Melding sloop/asbest ontvangen:
  • Op 20-11-2015: Grolsteeg 5, 3841 BV in Harderwijk voor het gedeeltelijk slopen van het hoofdgebouw.
  • Op 08-12-2015: Guido Gezellelaan 76, 3842XP in Harderwijk voor het verwijderen van asbest uit een woning.
Voor de bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 411 911.
 
Verdaging beslistermijn
Voor de volgende aanvragen hebben burgemeester en wethouders besloten de beslistermijn te verlengen. De nieuwe uiterste beslistermijn staat hieronder per aanvraag vermeld.
 
Verdaging reguliere procedure:
  • Grensweg links naast 11: het oprichten van een 2 onder 1 kap woning in strijd regels ro en het maken van een inrit, 27 januari 2016.