Gemeentenieuws Harderwijk en Hierden week 15

Met deze week: Mountainbikesurveillance in Harderwijk, Feestelijke Koningsspelen 21 april met thema Feest en de aanvragen vergunningen en de verleende vergunningen.

Uitreiking gouden medaille aan Tjerk Seijffert

De Maatschappij tot Redding van Drenkelingen heeft aan twee moedige inwoners van Harderwijk een medaille toegekend voor hun bijzondere verdienste bij redding van iemand die in verdrinkingsgevaar verkeerde. Zij zijn een voorbeeld voor de samenleving.
Burgemeester Harm-Jan van Schaik reikte aan de heer Tjerk Seijffert de gouden medaille uit op 7 april op het stadhuis van Harderwijk.
Foto Ton Pors: v.l.n.r. Dhr. J.P. Vasseur, dhr. G. Voûte, dhr. Tjerk Seijffert en burgemeester Harm-Jan van Schaik. 

Mountainbikesurveillance in Harderwijk

Gemeente Harderwijk heeft een mountainbikesurveillance ingesteld en wil daarmee nog beter aanspreekbaar zijn voor de inwoners. Met een zogenaamde ‘bike team’ gaat de gemeente de wijken in. Het team gaat optreden tegen overlast maar pakken ook zaken aan waar normaal veel inwoners zich aan ergeren, zoals het niet opruimen van hondenpoep, loslopende honden, afval, overlast gevende hangjongeren en parkeeroverlast.
Bike Team stadstoezicht Gemeente Harderwijk
 
Wethouder Gert Jan van Noort juicht de komst het ‘bike team’ toe. “Omdat de politie zich steeds meer concentreert op haar kerntaken is het gewenst dat onze buitengewone opsporingsambtenaren (boa’s) zichtbaar buiten aan het werk zijn en daarmee een bijdrage leveren aan ‘meer blauw op straat’. Door het inzetten van fietsen komen ze op plekken waar ze met auto’s niet kunnen komen. Naar verwachting vergroot dat het veiligheidsgevoel van onze inwoners.”
 
De mountainbikesurveillance is ontstaan door het wijkgericht werken. Deze filosofie gaat uit van de behoefte en verwachting van de inwoners naar de boa’s. De inwoners willen ook graag een probleemgerichte aanpak, in samenwerking met bijvoorbeeld politie en andere hulpverleningsinstanties. Met de bikes kunnen de boa’s zich stil en snel verplaatsen. Zo kunnen ze sneller bij meldingen en of klachten aanwezig zijn en kunnen sneller inspelen op onverwachte situaties. Collega’s van de politie zijn zeer positief over dit initiatief.

Wij wensen u fijne Paasdagen! Het stadhuis is op vrijdag 14 april en maandag 17 april gesloten vanwege Goede Vrijdag en tweede Paasdag.

Raadsinformatie

De raad vergadert op donderdag 20 april vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere Reclameverordening 2017 en Duurzaamheidsbeleid RKC Ermelo Harderwijk. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen

Vergadering commissie naamgeving 

De commissie Naamgeving vergadert dinsdag 9 mei vanaf 19.00 uur tot 20.30 in het Voorhuis aan de Graaf Ottolaan 11 in Harderwijk. Deze vergadering is openbaar en het publiek heeft spreekrecht.  De volgende punten staan op de agenda:
 
Naamgeving van
Molensteeg, Dotterbloempad, Vrouwenzand, Vrouwenzandhof, Breezand.
 
Voor de BAG (Basisregistratie Adressen en gebouwen) het vaststellen van de geometrie van
Sleutelbloemdreef, Paardenbloemdreef, Langezand, Langezandhof, Vogelzand, Vogelzandhof, Spaanderbank, Spaanderbankhof, Stationslaan, Horlosebrink,
 
De agenda met toelichting en bijbehorende stukken liggen ter inzage in de Stadswinkel.
Informatie: Dhr. J. Karssen, voorzitter commissie Naamgeving, tel. 411 333. 

Feestelijke Koningsspelen 21 april met thema Feest

Op vrijdag 21 april is het zover, de 5de Koningsspelen in Harderwijk met als thema Feest! Ruim 1900 leerlingen van 17 basisscholen hebben zich voorbereid op deze sportieve dag waarbij samenspel, beweging en plezier centraal staan. De dag start met een zelf in te vullen programma op de basisscholen, meestal is dit een goed en feestelijk Koningsontbijt. Net als voorgaande jaren is er weer een groot spektakel op de Parkweg voor leerlingen van groep 5 t/m 8 met leuke spel- en sportactiviteiten. Het middagprogramma duurt van 13.00 uur tot 15.00 uur waaraan vooraf een gezonde lunch wordt verzorgd door JOGG-Harderwijk (Jongeren Op Gezond Gewicht).
 
Vooraf aan de Koningsspelen maken leerlingen per groep een spandoek. Deze worden op de dag zelf op de hekken om het terrein gehangen. Het speciaal onderwijs De Lelie doet voor de eerste keer mee met de wedstrijd. Ongeveer 65 kinderen van deze school zetten zich in om de mooiste spandoeken te maken. De groep met de mooiste spandoek ontvangt na afloop van de sport- en spelactiviteiten een leuke prijs uit handen van wethouder Christianne van der Wal.
 
De Koningsspelen zijn georganiseerd door de gemeente en worden mede mogelijk gemaakt door de medewerking en ondersteuning van diverse partijen uit Harderwijk. Mede dankzij de leerlingen van het voortgezet onderwijs uit Harderwijk verwachten wij er een succesvolle sportdag van te maken! 

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
  • 3-4-2017 Boomkamp 20: kappen 1 boom
  • 2-4-2017 Korhoenlaan 1-3: kappen 3 bomen
  • 31-3-2017 Kievitmeen 133: zonnepanelen
  • 30-3-2017 Knarweg: brugdek
  • 1-4-2017 Lorentzstraat 35: uitbreiden werkplaats
  • 22-3-2017 Palmbosweg: tijdelijke opslagplaats/schuilruimte in strijd regels ro
  • 1-4-2017 Verkeersweg 9: verhogen dak
  • 30-3-2017 Waterfront kavel a: woning
  • 3-4-2017 Zuiderbreedte 10: verhogen dakrand en reclame
  • 4-4-2017 Zuiderzeestraatweg 55 : schuur en hekwerk
  • 4-4-2017 Industrieweg 6: trafo
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het Contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.
 
Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
  • 4-4-2017 Sonnevancklaan 29: houthok in strijd regels ro
  • 4-4-2017 Annie M.G. Schmidtlaan 1: 2 ventilatieschachten
  • 4-4-2017 Donkerstraat 5: aanpassen gevel
  • 5-4-2017 Korhoenlaan 1- 58: kappen 2 bomen
  • 5-4-2017 Tubadreef 78: aanbouw zijkant woning
  • 6-4-2017 Boerhaavelaan 7: strijdig gebruiken pand voor hondenwasserette
  • 6-4-2017 Julianalaan 50: schuur in strijd regels ro
  • 6-4-2017 Strekdam 51: kanovlonder
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure:
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.
 
Milieumeldingen
Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding activiteitenbesluit ontvangen:

15-03-2017: Dikke Dirck V.O.F., Hondegatstraat 3 - 5, 3841 CG in Harderwijk, voor het veranderen van eigenaar en het wijzigen van een bestaande keuken voor grill-installaties.
27-03-2017: Zuiderbreedte 10, 3845 MC in Harderwijk, voor het realiseren van grondboringen ten behoeve van aardwarmte en koeling.
 
En de volgende melding op grond van het sloop/asbestbesluit ontvangen:
14-03-2017: Heinsiuslaan 16, 3843 WT in Harderwijk, voor het verwijderen van asbest uit een schuur.
 
Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 411 911.
 
Ontwerpbestemmingsplan Friesegracht–Stationslaan 112, ontwerp omgevingsvergunning(en) Stationslaan 112 Harderwijk en ontwerpbesluit hogere grenswaarde Friesegracht–Stationslaan 112

Coördinatieregeling
Op 8 september 2016 heeft de gemeenteraad besloten om de coördinatieregeling (art. 3.30 Wro) toe te passen voor de bouw van acht woningen aan de Stationslaan 112 te Harderwijk. De regeling maakt het mogelijk de procedure en besluitvorming voor het bestemmingsplan, de omgevingsvergunning en het besluit hogere grenswaarde gezamenlijk voor te bereiden en te coördineren.
 
Ontwerpbestemmingsplan
Het ontwerpbestemmingsplan Friesegracht – Stationslaan 112 voorziet in de bouw van acht woningen. Het betreft vier vrijstaande woningen en 4 twee-onder-een-kapwoningen. Twee vrijstaande woningen zijn aan de Stationslaan gelegen. De overige zes woningen worden ontsloten middels een aan te leggen zijstraat vanaf de Stationslaan.
 
Ontwerpomgevingsvergunning
De ontwerpomgevingsvergunning Stationslaan 112 Harderwijk betreft hetzelfde plangebied als het bestemmingsplangebied en bestaat uit de volgende  activiteiten:
1.       Bouwen (art. 2.1 lid 1a Wabo)
2.       Kappen (art. 2.2 lid 1g Wabo)
3.       Uitweg (art. 2.2 lid 1e Wabo)
 
Ontwerpbesluit hogere grenswaarde
De twee woningen direct langs de Stationslaan voldoen niet aan de voorkeursgrenswaarde uit de Wet geluidhinder vanwege wegverkeerslawaai. Het college is voornemens om hogere geluidswaarden vast te stellen van maximaal 51 dB.
 
Inzien en zienswijzen
Het ontwerpbestemmingsplan,  de ontwerpomgevingsvergunning en het ontwerpbesluit hogere grenswaarde liggen met ingang van 13 april gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de Stadswinkel. De plannen kunt u ook inzien op www.ruimtelijkeplannen.nl (planidn: NL.IMRO.0243.BP00176-0001). Bronbestanden: http://ruimtelijkeplannen.harderwijk.nl/plans/NL.IMRO.0243.BP00176-/NL.IMRO.0243.BP00176-0001) of op www.harderwijk.nl/plannenfriesegracht.
 
Tijdens de inzage termijn kan een ieder omtrent de ontwerpbesluiten schriftelijk of digitaal een zienswijze kenbaar maken over:
-        het ontwerpbestemmingsplan bij de gemeenteraad;
-        de ontwerpomgevingsvergunning bij het College van burgemeester en wethouders;
-        het ontwerpbesluit hogere grenswaarde bij het College van burgemeester en wethouders.
 
Het indienen van een digitale zienswijze kan alleen via www.harderwijk.nl/zienswijze. Voor meer informatie of het maken van een afspraak voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met: domein Ruimte, mw. K. van der Schot, tel. 411 911.
 
Zakelijke beschrijving
Ten behoeve van het aantonen van de economische uitvoerbaarheid van de plannen is met de betreffende eigenaar een anterieure overeenkomst gesloten. Een zakelijke beschrijving van de inhoud van bovengenoemde overeenkomst ligt gedurende dezelfde periode op dezelfde locatie voor een ieder ter inzage. Tegen de gesloten overeenkomsten en de zakelijke beschrijving kan geen bezwaar of beroep worden ingediend. Informatie: dhr. A. Koopmans, tel. 411 911.
 
Ontwerpbestemmingsplan Stadsweiden – Wijkinitiatief Rietmeen 
Het ontwerpbestemmingsplan Stadsweiden – Wijkinitiatief Rietmeen voorziet in de aanleg van tuinen, verkeersplein, picknickplek, speelplek, kleinschalige opslag van boten en surfplanken, kleinschalige detailhandel en evenementen. Daarnaast wordt in het bestemmingsplan ondergeschikte horeca, ondergeschikte zalenverhuur en kleinschalige en/of ambachtelijke bedrijfjes (zonder of nagenoeg zonder winstoogmerk) toegestaan. Het plangebied ligt globaal tussen de Rijksweg A28, kwekerij Stadsweiden, woonwagenkamp Wikkemeen, de Stadswei en de Rietmeen.
 
Het ontwerpbestemmingsplan ligt met ingang van 13 april gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de Stadswinkel. Tijdens de inzage termijn kan een ieder omtrent het ontwerpbestemmingsplan schriftelijk of digitaal een zienswijze kenbaar maken bij de gemeenteraad. Het indienen van een digitale zienswijze kan alleen via www.harderwijk.nl/zienswijze. Voor meer informatie of het maken van een afspraak voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met: domein Ruimte, mw. K. van der Schot, tel. 411 911.
 
Het plan (NL.IMRO.0243.BP00155-0002) kunt u ook raadplegen via de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl (bronbestanden: ruimtelijkeplannen.harderwijk.nl/plans/NL.IMRO.0243.BP00155-/NL.IMRO.0243.BP00155-0002) of op www.harderwijk.nl/plannenstadsweiden.
 
Omgevingsvergunning Boekhorstlaan
Burgemeester en wethouders hebben een omgevingsvergunning verleend voor de ontwikkeling van een stadsentree als schakel tussen Harderwijk en de Veluwe. Hierbij wordt gedacht aan een divers aanbod van functies en activiteiten zoals een bezoekerscentrum, pedal plaza, een startpunt voor fietsers en wandelaars, fietsverhuur, fiets- en wandel gerelateerde voorzieningen, een pick-up-point, een escape room, en een vrijetijdsvoorziening met klimwand, ZIP-line en andere spelvoorzieningen. Daarnaast worden er een boerderijwinkel met verkoop van lokale producten en drie horecagelegenheden (waaronder fastfood) gerealiseerd. Verder komt er een duurzaam mobiliteitspunt (tankstation met accent op nieuwe vormen van energie). Het plangebied is gelegen tussen de Rijksweg A28, de N302 (Ceintuurbaan) en de Deventerweg.
 
De omgevingsvergunning Boekhorstlaan ligt met ingang van 13 april gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. Gedurende deze termijn kunnen belanghebbenden tegen de omgevingsvergunning beroep aantekenen bij de rechtbank. U kunt alleen beroep aantekenen als u een zienswijze tegen het ontwerpbesluit hebt ingediend of indien u redelijkerwijze niet verweten kan worden dat u geen zienswijze ingediend heeft. Informatie: domein Ruimte, mw. C. van den Bedem, tel. 411 911.
 
De omgevingsvergunning (NL.IMRO.0243.PB00180-0002) kunt u ook raadplegen via de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl (bronbestandenhttp://ruimtelijkeplannen.harderwijk.nl/plans/NL.IMRO.0243.PB00180-/NL.IMRO.0243.PB00180-0002). De omgevingsvergunning is ook in te zien op de website van de gemeente Harderwijk onder: www.harderwijk.nl/plannenbuitengebied.
 
Inspraak bestemmingsplan Buitengebied – Bouw en Infrapark
Het voorontwerpbestemmingsplan Buitengebied – Bouw en Infrapark is in voorbereiding. Het plan is opgesteld op basis van de in 2013 vastgestelde ‘Uitgangspuntennotitie bestemmingsplan Bouw & Infra Park”. In de uitgangspuntennotitie wordt onder andere beschreven welke rol het Bouw & Infra Park speelt in de lokale en regionale economie en wat nodig is om het park toekomstbestendig te maken. Er worden mogelijkheden gezien voor een verdere functionele verbreding van het terrein, zodat een campus ontstaat, en het (gedeeltelijk) ontsluiten van het gebied voor recreatief medegebruik. Het terrein moet de functie krijgen van “Poort naar de Veluwe”. In het voorliggende bestemmingsplan wordt dit mogelijk gemaakt waarbij een actueel juridisch-planologisch kader wordt opgenomen waaraan toekomstig gebruik en eventuele bouwvoornemens kunnen worden getoetst. Het plangebied bevat het terrein van het Bouw- en Infrapark en is globaal gelegen tussen de Ceintuurbaan, Leuvenumseweg, Beltweg en Beekhuizerzand.
 
In het kader van de inspraakprocedure ligt het voorontwerpbestemmingsplan met ingang van 13 april gedurende 6 weken voor iedereen ter inzage in de Stadswinkel. Tijdens deze termijn kunnen ingezetenen en belanghebbenden schriftelijk of digitaal zienswijzen kenbaar maken (adresseren aan burgemeester en wethouders). Het indienen van een digitale zienswijze kan alleen via www.harderwijk.nl/zienswijze. Voor meer informatie of het maken van een afspraak voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met: domein Ruimte, mw. C. van den Bedem, tel. 411 911.
 
Het plan (NL.IMRO.0243.BP00127-0001) kunt u ook raadplegen via de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl (bronbestanden: ruimtelijkeplannen.harderwijk.nl/plans/NL.IMRO.0243.BP00127-/NL.IMRO.0243.BP00127-0001), of op www.harderwijk.nl/plannenbuitengebied.
 
Ontwerp subsidieregeling stimulering sociale huurwoningen Harderwijk 2017
De ontwerp subsidieregeling stimulering sociale huurwoningen Harderwijk 2017 heeft tot doel het aanbod aan betaalbare sociale huurwoningen te vergroten. De subsidieregeling geldt voor zowel nieuwbouw als voor transformatie van bestaand vastgoed. Naast corporaties kunnen ook particuliere verhuurders in aanmerking komen voor subsidie.
 
De ontwerp subsidieregeling ligt met ingang van 13 april gedurende 6 weken voor iedereen ter inzage in de Stadswinkel. Tijdens deze termijn kunnen belanghebbenden schriftelijk een zienswijze kenbaar maken (adresseren aan burgemeester en wethouders). Desgewenst kan ook worden volstaan met een mondelinge zienswijze. Informatie: Domein Ruimte, dhr. J. Rozenberg, tel. 411 911. Het ontwerpbeleid is ook in te zien op de website www.harderwijk.nl/beleidsregels.
 
Aanwijzing collectieve festiviteit
Het college wijst jaarlijks een 10-tal collectieve festiviteiten aan waarop de geluidsvoorschriften zoals die zijn vastgelegd in het Activiteitenbesluit binnen een horecagelegenheid niet gelden (art. 4.2 APV). Na 0.30 uur moet de geluidsknop weer worden teruggedraaid. Vanaf dat tijdstip gelden de normale normen van het Activiteitenbesluit weer. Ramen moeten gesloten zijn en de deur mag niet open blijven staan. Het college heeft voor 2017 een aantal dagen aangewezen. Om de ondernemers de gelegenheid te geven flexibel in te spelen op nu nog niet bekende evenementen, zijn er 5 dagen aangewezen en mogen er 5 dagen flexibel worden ingevuld, mits de ondernemers deze dagen gezamenlijk en tijdig aanmelden. Mocht zich dit voordoen dan worden deze dagen apart gepubliceerd. Als collectieve festiviteit voor de horeca in Harderwijk zijn aangewezen: 26 april Koningsnacht. 27 april Koningsdag, 5 mei Bevrijdingsdag, 9 en 10 juni Aaltjesdagen,
 
De aanwijzing van dagen in Hierden wijkt hier iets van af. Koningsnacht, Koningsdag Bevrijdingsdag en Kerstnacht zijn aangewezen als collectieve festiviteit. Daarnaast zijn aangewezen: 1 juli Boerenmarkt, 3 t/m 5 augustus Veluwade. Voor Hierden blijven er nog 2 dagen over die, mits tijdig en collectief aangemeld, vrij mogen worden ingevuld.
 
Ontheffing sluitingsuur horeca
De burgemeester voor de volgende dagen ontheffing verleend voor een glijdend sluitingsuur. Maandag 17 april 1e op dinsdag 2e paasdag, 27 april  koningsnacht, 25 mei nacht voor Hemelvaartsdag, 5 juni 1e op 2e Pinksterdag, 24, 25 en 26 december Kerstnacht (e.v.). Dat wil zeggen dat bezoekers tot 2.00 uur worden toegelaten en mogen blijven tot 4.00 uur. Voor de oudejaarsavond (31 december) geldt dat bezoekers tot 4.00 uur worden toegelaten en mogen blijven tot 6.00 uur.