Gemeentenieuws Harderwijk en Hierden week 13

Gemeentepagina Harderwijk en Hierden week 13 – 30 maart 2016

Speciale ontmoeting voor alle gedecoreerden

Op de middag van de ‘lintjesregen’, dinsdag 26 april, organiseert het Comité Gedecoreerden Harderwijk/Hierden wederom een speciale ontmoeting voor alle dragers in Harderwijk en Hierden van een koninklijke onderscheiding, de gemeentelijke Erepenning of de Erespeld. Gedecoreerden kunnen zich voor deze ontmoeting aanmelden uiterlijk vóór vrijdag 22 april: [email protected], telefonisch 0341 411 230 of via het aanmeldingsformulier op www.harderwijk.nl/ontmoeting.
 
Tijdens de tweejaarlijkse ontmoeting, in de raadzaal in het stadhuis van Harderwijk, wordt de traditionele Harderwijk-lezing deze keer uitgesproken door Liek Mulder. Hij was onder meer voorzitter van het Platform Samen Kansrijk en secretaris/penningmeester van de Stichting Burger Weeshuis Harderwijk en hij is penningmeester van het Stadsmuseum Harderwijk, voorzitter van het Platform Historisch Harderwijk en auteur van tientallen geschiedenisboeken. Zijn lezing heeft als titel ‘De “stille kracht” van Harderwijk’.
 
Met als vertrekpunt enkele zeer persoonlijke jeugdervaringen, schetst hij in woord en beeld de ‘stille kracht’ van Harderwijk, namelijk de nauwelijks te onderschatten bijdrage van vrijwilligers en vrijwilligerswerk aan de Harderwijker samenleving. Hij toont aan dat die bijdragen wezenlijk verschil maken en Harderwijk tot de unieke stad maken die hij nu is. Het is de vijfde Harderwijk-lezing sinds 2008.
 
Programma dinsdag 26 april
  • 14.00 uur: ontvangst in de raadzaal
  • welkomstwoord door burgemeester Harm-Jan van Schaik
  • Harderwijk-lezing uitgesproken door Liek Mulder
  • genoeglijk samenzijn tot ongeveer 16.30 uur
Vooraf aanmelden
Voor een goed verloop van de organisatie wil het Comité Gedecoreerden Harderwijk/Hierden (bestaande uit Jan Elgersma, Henk ter Hoeve en Jos Kunne) graag weten hoeveel gasten zij mogen verwachten. Vandaar dat het comité alle gedecoreerden, en hun partner, die bij de ontmoeting en Harderwijk-lezing aanwezig willen zijn oproept om zich uiterlijk voor vrijdag 22 april 2016 aan te melden. Dat kan (bij voorkeur) per e-mail: [email protected], telefonisch: 0341 411 230 of via het aanmeldingsformulier op www.harderwijk.nl/ontmoeting. Graag onder vermelding van uw adresgegevens.

Nieuwe verkeersveiligheidsplan in ontwikkeling

Op maandag 4 april organiseren wij een startbijeenkomst over het nieuwe verkeersveiligheidsplan 2016–2020. U bent tussen 16.30 en 20.00 uur van harte welkom in de Raadszaal van het gemeentehuis. Gedurende deze bijeenkomst kunt u aan medewerkers van de gemeente vertellen hoe de verkeersveiligheid in Harderwijk de komende jaren verbeterd kan worden.
 
Verbeteren van de verkeersveiligheid
Wij zetten ons blijvend in om de verkeersveiligheid in de gemeente te verbeteren. U heeft dit de afgelopen maanden kunnen zien aan bijvoorbeeld de herinrichting van de Burgemeester de Meesterstraat en de Oranjelaan. Ook zijn alle schoolomgevingen voorzien van attentie verhogend straatmeubilair en markeringen. Er worden ook acties georganiseerd die een positieve bijdrage leveren op het gebied van gedrag en educatie. Dit doet de gemeente samen met de verkeersveiligheidspartners en wijkteams. Voorbeelden hiervan zijn het voeren van goede fietsverlichting, de verkeerslessen op basisscholen en bewustwording van maximaal toegestane snelheid van 30 km/uur in wijken.
 
Verkeersveiligheidsplan
Voor de komende jaren willen wij een lijst opstellen van situaties die in het kader van de verkeersveiligheid aangepakt moeten worden. Door gebruik te maken van meetbare informatie zoals ongevallencijfers. Maar wij willen ook graag van bewoners, wijkteams en verkeersveiligheidspartners horen hoe zij tegen verkeerssituaties aan kijken.

Startbijeenkomst nieuw verkeersveiligheidsplan op 4 april van 16.30 uur tot 20.00 uur in de raadszaal van het stadhuis.

Raadsinformatie

De commissie Ruimte vergadert op donderdag 7 april vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere herziening parkeerbeleid en parkeertarieven binnenstad en planuitwerking fase III Waterfront. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen. 

Fietswrakken NS station

Binnenkort zullen wij weer fietswrakken gaan verwijderen op het station. Fietswrakken zijn fietsen die rijtechnisch in onvoldoende staat verkeren (kromgebogen wielen en dergelijke). Bovendien zijn deze fietsen al langere tijd niet meer gebruikt. Daardoor wordt onnodig stallingruimte ingenomen. Vorig jaar zijn op 14 december fietsen gemarkeerd die aan deze kenmerken voldoen. De schoonmaakactie zal vanaf donderdag 7 april plaats gaan vinden. Heeft u nog een fiets op het station staan die voldoet bovengenoemde kenmerken dan verzoeken wij u deze fiets zo spoedig mogelijk te verwijderen. 

Gratis inzameling grof tuinafval op dinsdag 12 april

Dit voorjaar kunt u gratis uw grof tuinafval zoals snoeihout en gerooide struiken laten ophalen. Dit kan op dinsdag 12 april en 10 mei. U moet zich hiervoor wel uiterlijk op de voorafgaande vrijdag vóór 15.00 uur aanmelden bij ABL Boomverzorging via [email protected] of telefonisch via 0318 614 227.
 
Spelregels
U dient het tak- en snoeihout langs de openbare weg aan te bieden volgens onderstaande punten. Indien het aangeboden grof tuinvuil niet op deze manier wordt aangeboden, wordt het tuinvuil niet meegenomen.
  • Bundel het tak- en snoeihout in bundels van maximaal 1 meter lengte.
  • In bundels met een gewicht van maximaal 25 kilo per bundel.
  • Per keer mag u maximaal 2 m3 tak- en snoeihout aanbieden.
  • Bied géén dikke boomstammen, stronken, bielzen, tuinmeubelen en grond aan.
  • Bied bladafval in vuilniszakken aan. Ander tuinvuil dan bladeren mag niet in de vuilniszakken zitten (de plastic vuilniszakken worden naderhand door de inzamelaar gescheiden van het tuinvuil).
  • Zet de bundels en/of vuilniszakken op de ophaaldag voor 07.30 uur langs de weg (niet de vorige avond).
Voor vragen over de tuinafavalinzameling ABL Boomverzorging, tel.  0318 614 227 op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur of kijk op www.mijnafvalwijzer.nl Overige informatie: Snel Herstel, tel. 411 333 of via [email protected].

Sporten en bewegen mogelijk voor iedereen!

Iedereen moet de gelegenheid en mogelijkheid hebben om aan sport te doen, ook mensen met een beperking. Om een actieve(re) leefstijl te stimuleren,  heeft de gemeente Harderwijk weer een nieuwe editie van de brochure Sport op Maat samengesteld. Deze bevat informatie over sportmogelijkheden in Harderwijk (en regio) voor iedereen met een gedragsstoornis of een verstandelijke, lichamelijke of meervoudige beperking.
 
De Sport Op Maat brochure bevat een overzicht van verschillende verenigingen en
sportorganisaties waar aangepast sporten mogelijk is. De brochure kunt u downloaden op www.harderwijk.nl/sport. 

Rioolreiniging en -inspectie in Stadsweiden

Jaarlijks laten wij een gedeelte van het rioolstelsel onder hoge druk reinigen en inspecteren door Remondis/Dusseldorp.
 
Dit jaar is de riolering in de omgeving van het Kruithuis, Nachthok en station aan de beurt. Het gebied wordt globaal omsloten door het Wolderwijd, Westeinde, Westermeenweg, spoorlijn en de Stationslaan. De werkzaamheden duren naar verwachting tot medio april. Op voorhand is niet aan te geven wanneer er werkzaamheden in uw straat worden uitgevoerd. U kunt aan de rioolauto’s zien dat er in uw straat wordt gewerkt.
 
Hinder
U kunt de riolering gewoon blijven gebruiken tijdens de werkzaamheden. Auto’s kunnen tijdelijk de straat blokkeren. De riolering wordt onder hoge druk gereinigd. Hierbij kan rioollucht ontsnappen via de watersloten in de woningen. Mogelijk hoort u een borrelend geluid in de toiletpot, wastafel en/of doucheputje. Als er rioollucht ontsnapt, kan in een enkel geval het water in de watersloten van het toilet en andere afvoeren mee omhoog komen. Wij raden u daarom aan, als de reinigingsauto’s bij u in de straat bezig zijn, het deksel van het toilet te sluiten en zo mogelijk te verzwaren. Heeft u na de werkzaamheden last van rioolstank in de woning, dan is de stankafsluiter van een wastafel of douche leeggezogen. Even de kraan laten lopen is vaak al voldoende om dit te verhelpen. Voor eventuele overlast vragen wij uw begrip. Van de inspectie die na de reiniging wordt uitgevoerd, ondervindt u geen hinder.
 
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Snel Herstel, tel. 411 333. 

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
  • 16-3-2016 Korte Kerkstraat 5: wijzigen bestemming in strijd regels ro
  • 11-3-2016 Luttekepoortstraat 50: reclame
  • 14-3-2016 Fokko Kortlanglaan 181: noodgebouw in strijd regels ro
  • 17-3-2016 Hoefbladmeen 16: carport en berging in strijd regels ro
  • 18-3-2016 Wolleweverstraat 1: reclame
  • 18-3-2016 Havendam 42: dakterras in strijd regels ro
  • 18-3-2016 Vogelstraat 4: dakkapel (voorzijde)
  • 17-3-2016 Couperuslaan 79: vergroten badkamer/gang
  • 18-3-2016 Daltonstraat 38: gebruiken pand in strijd regels ro
  • 21-3-2016 Korhoenlaan 1 -5: kappen 2 bomen
  • 22-3-2016 Lorentzstraat 35: verbreden in- en uitritten
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contactruimte. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.
 
Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
  • 17-3-2016 Rietgorsmeen 95: berging/garage in strijd regels ro
  • 21-3-2016 Havendam 56: reclamebord 21-3-2016 Stationslaan 113: wijzigen GM
  • 21-3-2016 Jan van Nassaupark: fietsbrug
  • 21-3-2016 Varenweg 14: inrichten dag/nachtverblijf in strijd regels ro
  • 21-3-2016 Multatulistraat 26: strijdig gebruik schuur t.b.v. kapsalon
  • 21-3-2016 Kolbaanweg 5: inrit
  • 21-3-2016 Deventerweg 4: aanpassen gebouw in strijd regels ro
  • 21-3-2016 Boslaan 2-9: kappen 4 bomen
  • 21-3-2016 Gruttomeen 114: wijzigen gebruik garage naar praktijkruimte in strijd regels ro
  • 22-3-2016 Rotonde nabij Newtonweg 1: plaatsen reclameuiting op rotonde
  • 22-3-2016 Cort van der Lindenlaan 24: inrit
  • 23-3-2016 Edisonstraat 5: uitbreiden bedrijfsgebouw in strijd regels ro
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.
 
Brancheringslijst weekmarkt
De vigerende Marktverordening is op 10 maart 2011 vastgesteld door de gemeenteraad. Het college van Burgemeester en wethouders heeft op verzoek van de marktcommissie de bijbehorende brancheringslijst aangepast en opnieuw vastgesteld. Op de brancheringslijst staan de branches en het aantal kramen per branche vermeld die toegestaan zijn op de weekmarkt op het Klooster in Harderwijk. Informatie: Sylvia van Itegem, tel. 411 911.

Ontwerpbestemmingsplan 1e herziening Drielanden-West 1e fase 2015
Het ontwerpbestemmingsplan 1e herziening Drielanden-West 1e fase 2015 voorziet in een ondergeschikte herziening van het bestemmingsplan Drielanden-West 1e fase 2015.
 
In 2015 zijn, vooruitlopend op de ontwikkeling en bouw van de wijk Harderweide, enkele bestaande groenstructuren versterkt met de aanleg van nieuwe houtwallen. De manier waarop deze houtwallen zijn gerealiseerd wijkt deels af van de begrenzing zoals die is opgenomen in het bestemmingsplan en sluit voor wat betreft de houtwallen ook niet meer aan op de stedenbouwkundige opzet van het plan. Met de voorliggende herziening worden belemmeringen voor de vergunningverlening voor de eerste fase van Harderweide weggenomen.
 
Het ontwerpbestemmingsplan ligt met ingang van 31 maart gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de Stadswinkel van het stadhuis. Tijdens de inzage termijn kan een ieder omtrent het ontwerpbestemmingsplan schriftelijk of digitaal een zienswijze kenbaar maken bij de gemeenteraad. Het indienen van een digitale zienswijze kan alleen via www.harderwijk.nl/zienswijze. Voor meer informatie of het maken van een afspraak voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met: domein Ruimte, dhr. P. Mulder, tel. 411 911.
 
Het plan (NL.IMRO.0243.BP00170-0001) kunt u ook raadplegen via de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl (bronbestanden: ruimtelijkeplannen.harderwijk.nl/plans) of op de website van de gemeente Harderwijk onder: www.harderwijk.nl/plannendrielanden.
 
Vooraankondiging bestemmingsplan Drielanden–Fokko Kortlanglaan 83
Burgemeester en wethouders maken bekend dat een nieuw bestemmingsplan Drielanden – Fokko Kortlanglaan 83 wordt voorbereid.
 
Het ontwerpbestemmingsplan zal naar verwachting medio 2016 gedurende 6 weken ter inzage worden gelegd in de stadswinkel van het stadhuis. Vanaf dan kan een reactie worden ingediend bij het gemeentebestuur. De terinzagelegging zal op de gebruikelijke wijze worden bekendgemaakt in Het Kontakt en op de gemeentepagina www.harderwijk.nl. Tegen dit voornemen kunt u geen zienswijzen indienen en er wordt over dit voornemen geen advies gevraagd van een onafhankelijke instantie. Informatie: domein Ruimte, dhr. M. den Braven, tel 411 911.

Bestemmingsplan Horst-Noord gemeente Ermelo
De gemeente Ermelo heeft ons geïnformeerd over het voorontwerpbestemmingsplan Horst-Noord, omdat deze locatie grenst aan Harderwijker grondgebied.
 
Het college van B&W van Ermelo maakt, op grond van de Inspraakverordening 2008, bekend dat met ingang van 31 maart 2016 tot en met 11 mei 2016 het voorontwerpbestemmingsplan Horst-Noord en de daarbij behorende stukken, voor een ieder ter inzage liggen in het gemeentehuis van Ermelo. U kunt hiervoor terecht tijdens de openingstelling van de afdeling Publiekszaken aldaar van 08.30-12.30 uur. U kunt deze stukken ook digitaal raadplegen via www.ermelo.nl/bestemmingsplannen. Het voorontwerpbestemmingsplan Horst-Noord, met identificatienummer NL.IMRO.0233.BPhorstnoord-0201, kunt u ook digitaal raadplegen op www.ruimtelijkeplannen.nl (RO-Online).
 
Gedurende bovenvermelde termijn kunnen belanghebbenden en ingezetenen bij het college van burgemeester en wethouders, Postbus 500, 3850 AM Ermelo, schriftelijk of mondeling een zienswijze op het voorontwerpbestemmingsplan kenbaar maken. Voor het mondeling indienen van zienswijzen kunt u contact opnemen met de afdeling Publiekszaken van de gemeente Ermelo.
 
Op 12 april 2016 wordt een inloopbijeenkomst georganiseerd over het voorontwerpbestemmingsplan Horst-Noord. Deze avond zal worden gehouden in zaal 9 van de Dialoog, Raadhuisplan 4 te Ermelo. Tijdens deze bijeenkomst kunt u vragen stellen en/of opmerkingen maken ten aanzien van het voorontwerpbestemmingsplan. U kunt het voorontwerpbestemmingsplan dan ook inzien.