Gemeentenieuws Harderwijk en Hierden week 12

Deze week in de gemeenteberichten: Definitieve uitslag Tweede Kamerverkiezingen in Harderwijk, Campagne tegen (onbewuste) discriminatie van start in Harderwijk en de officiële publicaties.

Definitieve uitslag Tweede Kamerverkiezingen in Harderwijk

De definitieve uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen in de gemeente Harderwijk is bekend. De meeste stemmen zijn uitgebracht voor de VVD (7.162). Gevolgd door D66 met 3.611 en CDA met 3.536 stemmen. Het opkomstpercentage is 82%. Het aantal stemmen per partij voor de Tweede Kamerverkiezingen in de gemeente Harderwijk.
 
Partij  Aantal stemmen
VVD  7162
D66 3611
CDA 3536
ChristenUnie 3032
PVV 2695
Forum voor Democratie 1337
PVDA 1128
Groen Links 1107
SP 1085
DENK 1016
PVDD 865
JA21 800
SGP 744
VOLT 436
BBB 220
50+  184
Code Oranje 88
Splinter 74
NIDA 73
Bij1 72
Piratenpartij 55
Trots 50
Jong 48
Blanco lijst 7 40
NL Beter 21
Henk Krol 19
Jezus leeft  19
LP 10
Oprecht 9
UBUNTU 1

De uitslagen per kandidaat zijn te vinden op www.harderwijk.nl/verkiezingen.

Campagne tegen (onbewuste) discriminatie van start in Harderwijk

De gemeente Harderwijk lanceert samen met de politie Harderwijk de anti-discriminatiecampagne ‘Gekend om wie je bent’. De vooroordelen die je soms kunt hebben, zijn vaak onbewust en iedereen heeft er wel eens last van. Zonder dat je het zelf doorhebt roepen bepaalde eigenschappen van iemand positieve of negatieve associaties op. Die vooroordelen kunnen leiden tot (on)bewuste discriminatie. Wij maken ons daarom sterk en zeggen NEE tegen discriminatie in Harderwijk!

Vanaf eind maart tot eind april spreekt er iedere week een Harderwijks duo zich uit tegen discriminatie. Meer informatie over de campagne vindt u op harderwijkzijnwijsamen.nl.

Deze week stelt het duo burgemeester Harm-Jan van Schaik en Yihune zich voor. Zij vertellen waarom gelijkheid belangrijk voor hen is.

Harm-Jan van Schaik
“Gelijkheid betekent voor mij dat iedereen wordt gezien als uniek mens. Een mens met kansen, talenten en ook gebreken. Niet je achtergrond, etniciteit, geloof of geaardheid zijn bepalend in het mogen meedoen in onze stad, maar jij als persoon mag gekend worden om wie je bent.

Helaas ook in onze stad voelen mensen zich soms buitengesloten door gedrag of opmerkingen van anderen. Vaak is men zich daar niet eens van bewust. Juist door met elkaar in gesprek te gaan over wie je bent en wat je belangrijk vindt, maar ook te kijken met een open houding naar de ander kunnen we elkaars leefwereld misschien meer begrijpen. Wanneer we zien wat we gemeenschappelijk hebben, maar ook welke impact ons gedrag soms kan hebben op een ander, hoop ik dat de campagne bijdraagt aan meer begrip voor elkaar. Maar vooral dat we elkaar mogen zien in plaats van dat we iets van een ander vinden zonder elkaar te kennen.”

Yihune
“Ik ben Yihune en ben een inwoner van Harderwijk. Gelijkheid betekent voor mij: iedereen in zijn/haar waarde te laten. En iedereen ook gelijk behandelen. Ongeacht de verschillen.

Ik denk dat niemand gelijk is. Iedereen is anders. Gelijkwaardigheid vind ik wel belangrijk. Het kunnen zijn wie je bent zonder beoordeeld te worden. Want van binnen voelen we toch echt allemaal dezelfde emoties. Daar gaat het om!

Dat ik last had van discriminatie zou ik niet zo zeer zeggen, nee. Het is zeker wel eens gebeurd. Verstopt in een grapje of een ‘leuke opmerking’, maar last heb ik er zelf nooit van gehad. Ik weet wel beter.”

Raadsinformatie

Schriftelijke vragen
De fractie PvdA heeft het college schriftelijke vragen gesteld over Knarrenhof en de beoogde nieuwe fietsroute Drielanden. De fractie CDA heeft het college schriftelijke vragen gesteld over Bio-energiecentrale. De fractie Gemeentebelang heeft het college schriftelijke vragen gesteld over Hulp aan (economisch) dakloze mensen. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen.

Help mee en meld u aan voor Burgernet

Werk samen met uw gemeente en politie aan veiligheid in uw buurt. Burgernet wordt ingezet bij onder andere diefstal of inbraak, doorrijden na een aanrijding, beroving, en vermiste personen. Als Burgernetdeelnemer ontvangt u een spraak- of sms-bericht of e-mail wanneer er iets gebeurt in uw omgeving. Daarin krijgt u het verzoek om naar een persoon of voertuig uit te kijken. Iets gezien? Dan belt u rechtstreeks met de meldkamer. Dat doet u via het gratis Burgernetnummer 0800-0011. Of in de app via "Bel met de politie" knop. Elke deelnemer maakt de buurt een stukje veiliger. Want hoe meer mensen deelnemen, hoe sneller een persoon of voertuig wordt gevonden. Ga naar Burgernet.nl en meld u meteen aan of download de app.

Werkzaamheden Oranjelaan uitgesteld

De eerder aangekondigde grote renovatie van het transportriool in de Oranjelaan is tot nader order door aannemer GMB rioleringstechnieken B.V. onverwacht uitgesteld. De benodigde grondstoffen om de binnenzijde van de buizen te bekleden blijken niet op tijd leverbaar te zijn. Dit is een indirect gevolg van de wereldwijde coronamaatregelen. Restproducten die bij het maken van kerosine vrijkomen vormen een belangrijke grondstof voor onder meer de benodigde kunsthars. Maar er wordt nu zo weinig gevlogen dat er veel minder kerosine wordt geproduceerd.

Naar verwachting zal er tot aan Pinksteren niet gestart kunnen worden met de werkzaamheden. Wanneer dat wel zal gebeuren is op dit moment nog niet aan te geven.

Vergadering commissie naamgeving

De commissie Naamgeving vergadert woensdag 31 maart van 16.00 tot 17.30 uur in de Raadzaal van het Stadhuis aan de Havendijk. Deze vergadering is openbaar en het publiek heeft spreekrecht. De volgende punten staan op de agenda:

Naamgeving van
Paaslohof, Middelste Wei, Bleeksteeg, Fanfarepad, Crescentpark, Crescentpad, Crescentdijk, Crescentplas, Leeuwenbekpad

BAG (de Basisregistraties Adressen en Gebouwen)
het vaststellen van de geometrie van de Flevoweg.

Nominaties straatnamen sporthelden
De agenda met toelichting en bijbehorende stukken liggen ter inzage in de Stadswinkel van het stadhuis. Informatie: mevr. E. Breunesse, tel. 0341 411 911.

Neem online een kijkje in een duurzaam huis

Van 22 maart tot en met 10 april geven huiseigenaren via een videoverbinding uitleg over de duurzame maatregelen in hun huis. Meld u aan voor één van de online thematours van De Nationale Huizen Route (in samenwerking met Veluwe Duurzaam). Inschrijven kan via duurzamehuizenroute.nl/thematours.

Campagne: brandveiliger gedrag en meer risicobewustwording bij inwoners

Een brand in je eigen huis heeft enorme impact. We zien gelukkig steeds meer inwoners maatregelen nemen om hun woning brandveiliger te maken. Wist u dat u maar 3 minuten heeft om uw huis te ontvluchten bij brand?

‘Risicobewust Harderwijk’
In het project ‘Risicobewust Harderwijk’ onderzoekt de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) in samenwerking met de gemeente Harderwijk wat voor soort campagnes het meest effectief zijn om inwoners bewust te maken van de risico’s op brand en hen te stimuleren om brandveiligheidsmaatregelen te treffen. Daarbij maken ze gebruik van het ‘dashboard brandweer’. Dat systeem rekent uit waar de risico’s relatief groot zijn. De campagnes zijn op die risico’s gebaseerd. Zo kunnen activiteiten heel gericht ingezet worden.

Succesvolle samenwerking
De activiteiten van het campagneprogramma worden onderzocht en geëvalueerd. Met de opgedane ervaring en kennis kunnen de campagnes in andere gemeenten worden ingezet. Burgemeester Harm-Jan van Schaik: “Deze pilot staat wat mij betreft model voor de andere 21 gemeenten in onze Veiligheidsregio en daarbuiten. Ik juich het enorm toe, omdat het bijdraagt aan meer risicobewustzijn en brandveilig gedrag van onze inwoners. Gelukkig hebben we een zeer professionele brandweer, maar voorkomen is beter dan genezen.”

Vluchtsleutelhanger wordt goed ontvangen
In één van de campagnes ontvingen ruim 5.000 huishoudens in december en januari een ‘vluchtsleutelhanger’ in de brievenbus. Inwoners werden hiermee gestimuleerd om een vluchtsleutel op een vaste plek op hun vluchtroute te hangen, uit het zicht en bereik van anderen. Zodat ze bij een noodsituatie veilig en op tijd het huis kunnen verlaten. Gedragswetenschapper van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, Leonie Webbink, is heel enthousiast over de resultaten: “De vluchtsleutelhanger is met gemiddeld een 8,7 heel hoog gewaardeerd. De campagne heeft eraan bijgedragen dat meer mensen een vluchtsleutel hebben opgehangen. Dat is een enorm mooi resultaat!”

De pilotcampagnes worden tot eind dit jaar ingezet en afgesloten met een onderzoek om te kijken in welke mate het risicobewustzijn en veilig gedrag van inwoners is toegenomen.

GGD start vaccinaties tegen meningokokken

GGD Noord- en Oost-Gelderland start in april 2021 met de vaccinaties volgens het Rijksvaccinatieprogramma (RVP).

In het voorjaar gaat het om de vaccinaties tegen het humaan papilloom virus (HPV) en de meningokokken (ACWY). Jongens en meisjes die hier voor in aanmerking komen, krijgen een persoonlijke uitnodiging van het RIVM. In de uitnodiging voor de vaccinatie staat wanneer en waar de vaccinatie gegeven wordt en ook wat je kunt doen als je echt niet kunt op dat tijdstip. In het najaar worden de vaccinaties BMR/DTP gegeven. Meer informatie: www.ggdnog.nl/vaccinaties.

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen

Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure)

11-3-2021 Waterfront NE kavel S: woning
12-3-2021 Korhoenlaan 1-177: kappen 5 bomen
12-3-2021 Cremerstraat 32: erker
13-3-2021 Parallelweg 26-142: kappen 1 boom
14-3-2021 Straat Van Sevenhuysen 8: overkapping
13-3-2021 Kapelsteeg 15: slopen uitbouw en verbouwen pand
15-3-2021 Triasplein 11: doorbraak tussen 2 leslokalen
16-3-2021 Ceintuurbaan 2-20: strijdig gebruiken gebouw 20 t.b.v. theater
17-3-2021 Paardenbloemdreef 23: stucen voorgevel
17-3-2021 Ruiversdam 12: dakkappel (voor- en achterzijde)

Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf - Realisatie en beheer, tel. 0341 411 911.

Verleende vergunningen Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure)

11-3-2021 Newtonweg: kappen 10 bomen
15-3-2021 Parkweg 4: nieuwbouw zwembad en sporthal in strijd regels ro
16-3-2021 Enkweg 37: uitbreiden woning
16-3-2021 Zuiderzeestraatweg 140: wijzigen kozijnen en dakkapel
16-3-2021 Bruggestraat 5: verbouwen pand in strijd regels ro, reclame en het slopen in beschermd stadsgezicht
17-3-2021 Julianalaan 72: dakkapel (voorzijde)
17-3-2021 Straat Van Sevenhuysen 8: overkapping
18-3-2021 Boslaan 2-11: kappen 5 bomen
18-3-2021 Stationslaan 26: vervangen klimaatsysteem

Geweigerde omgevingsvergunningen (reguliere procedure)
18-3-2021 Molenweg 30: kappen 2 bomen

Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.

Vaststelling beleidsregels Pgb en beschermd wonen

Burgemeester en wethouders maken bekend op 2 maart 2021 te hebben besloten de het kader Pgb en beschermd wonen Noord-Veluwe en de beleidsregels Pgb en beschermd wonen conform dit kader vast te stellen.

Deze beleidsregels vloeien voort uit het nieuwe kader Pgb en beschermd wonen en vormen een verdere uitwerking van de Noord-Veluwse ambities uit het Regio- en beleidsplan 2020-2023 beschermd wonen en maatschappelijke opvang. Het doel van het kader is om de inzet van een Pgb beschermd wonen mogelijk maken waar dat meerwaarde heeft, door middel van een strengere toetsing van de Pgb-vaardigheid van de cliënt en door strengere eisen te stellen aan kwaliteit, continuïteit en integriteit voor zorgverleners. De kwaliteitseisen aan faciliteiten, medewerkers en de geleverde zorg zijn hiermee gelijkgesteld aan de kwaliteitseisen voor ZIN-aanbieders.

Het besluit treedt in werking met ingang van de dag na deze bekendmaking en ligt ter inzage in de Stadswinkel. Ook is het besluit digitaal te raadplegen op overheid.nl. Meer informatie: beleidsadviseur maatschappelijke zorg, mevr. Pullen, tel. 0341 411 911.

Verkeersbesluiten

De gemeente heeft besloten om:
- Gereserveerde parkeerplaatsen in te stellen voor het opladen van elektrische voertuigen nabij het adres Stationslaan 9
- De doorgaande route Nassaulaan, Veldkamp en Engelserf te herinrichten en daarvoor diverse verkeersmaatregelen te nemen.

De besluiten zijn bekendgemaakt in de elektronische Staatscourant. Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunt u een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders, p/a Secretariaat bezwaarschriftencommissie, Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. U kunt uw bezwaarschrift indienen tot uiterlijk 6 weken na de datum van bekendmaking in de elektronische Staatscourant van www.officielebekendmakingen.nl. Via zoek.officielebekendmakingen.nl/ kunt u de verkeersbesluiten en andere overheidsbesluiten bekijken. Informatie: Domein Ruimte, tel. 0341 411 911.

Verdaging beslistermijn
Voor de volgende aanvragen hebben burgemeester en wethouders besloten de beslistermijn te verlengen. De nieuwe uiterste beslistermijn staat hieronder per aanvraag vermeld. Verdaging reguliere procedure:


- Parallelweg 26-83: kappen 1 boom; 30-4-2021
- Bovenweg 1: kappen 4 bomen; 28-4-2021
- Parallelweg 26-168: kappen 1 boom; 2-5-2021
- Korhoenlaan 1-178: kappen 2 bomen; 30-4-2021

Milieumeldingen

Burgemeester er wethouders hebben de volgende melding op grond van activiteitenbesluit ontvangen:

2020-12-03: Voetbalvereniging Ons Genoegen - VVOG, Strokelweg 5, 3847 LR Harderwijk, voor het toevoegen van een kleedkamer gebouw;

De volgende melding op grond van sloop/asbestbesluit ontvangen:
2021-03-05: Segerink en Wolbers, BMG Holding BV, Snelliusstraat 2 A, 3846 BT Harderwijk, voor het verwijderen van asbest uit een werkplaats van een garagebedrijf

Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 0341 411 911