Gemeentenieuws Harderwijk en Hierden week 11

Gemeentepagina week 11 – 16 maart 2016

College klust voor Zorggroep Noord-West Veluwe tijdens NLdoet

Het college heeft afgelopen vrijdag 11 maart in het kader van NLdoet geklust voor de Zorggroep Noordwest-Veluwe. Om 9.00 uur gingen burgemeester Harm-Jan van Schaik, de wethouders Pieter Teeninga en Jeroen de Jong en gemeentesecretaris Jan Peter Wassens een terras schoonmaken en bloembakken vullen. Zij deden dat bij Woonzorgcentrum Randmeer

Vrijwilligerswerk in het zonnetje gezet
NLdoet is een initiatief van het Oranje Fonds en is de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Samen met duizenden andere organisaties in het land wordt vrijwillige inzet in het zonnetje gezet. Verder wordt iedereen gestimuleerd om gedurende een dag(deel) de handen uit de mouwen te steken. Daarnaast draagt NLdoet bij aan een goed imago van het vrijwilligerswerk. Ook laat NLdoet zien hoe leuk vrijwilligerswerk kan zijn.

Kloppend hart
Het college wil hiermee laten zien dat actieve burgers belangrijk en waardevol voor de samenleving zijn. Vrijwilligers zijn het kloppend hart van vele sociale initiatieven. Daarbij is niet alleen het actief bezig zijn van belang, maar ook de onderlinge contacten.
 
Nieuw energieloket voor regio Noord Veluwe

Afgelopen donderdag 10 maart gaf wethouder Pieter Teeninga, portefeuillehouder duurzaamheid, in het stadhuis het startsein voor het energieloket. Hij was in gezelschap van collega-bestuurders met de portefeuille duurzaamheid in hun gemeenten. Met het energieloket willen de gezamenlijke gemeenten duurzaam bouwen, wonen en leven een impuls geven.
 
De afgelopen jaren was www.veluweduurzaam.nl vooral een vindplaats van duurzame activiteiten in de regio. Met de vernieuwing van de website wordt Veluwe Duurzaam het energieloket voor de Noord-Veluwe. Particulieren kunnen er informatie vinden over activiteiten en bedrijven. Er is ruimte voor organisaties om hun duurzame initiatieven onder de aandacht te brengen en bedrijven hebben de kans om hun aanbod te presenteren ondersteund met referentievoorbeelden.

Stadsideeën van inwoners uit Harderwijk en Hierden om de openbare ruimte te verbeteren kunnen komend jaar worden gefinancierd! Meld voor 1 juni uw idee aan via www.harderwijk.nl/stadsidee. De Harderwijkse samenleving kiest welk Stadsidee of Stadsideeën uitgevoerd kunnen worden met het budget van € 45.000.

Raadsinformatie

De raad vergadert op donderdag 17 maart vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere de conceptvisie Stad als Podium en de regionale samenwerking 3.0. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen. 

Volgende inzameling BEST-zak in Drielanden op donderdag 24 maart

Woont u in Drielanden? En heeft u oude boeken die u weg wilt doen? Elektrische apparaten die niet meer werken? Of speelgoed of textiel dat niet meer wordt gebruikt? Verzamel de spullen in de BEST-zak en zet deze op donderdag 24 maart aan de weg. Zo zorgt u dat de spullen een nuttige bestemming krijgen en het scheelt u in de container. De inzameling van de BEST-zak in Drielanden is een proef die moet uitwijzen of de BEST-zak aansluit bij de behoefte van inwoners en wat en hoeveel er precies ingeleverd wordt. Op basis van de uitkomsten van de proeven wordt besloten of deze inzameling Harderwijk breed vervolg krijgt. Meer informatie is te vinden op www.harderwijk.nl/bestzak.

Gratis groeispurt voor uw tuin als bedankje voor afvalscheiding

Inwoners van de gemeente Harderwijk kunnen aanstaande zaterdag 19 maart tussen 9.00 en 12.00 uur gratis compost ophalen. Met deze actie bedanken wij u voor alle inspanningen die u nu al levert om GFT-afval te scheiden van ander afval. U kunt het compost op vertoon van uw legitimatiebewijs ophalen bij de gemeentewerf Snel Herstel, Gelreweg 2B te Harderwijk. Kom op tijd, want op is op. 

Al veel aanmeldingen landelijke opschoondag

Zaterdag 19 maart is de landelijke opschoondag! Overal in Nederland wordt dan het zwerfafval op straat opgeruimd. Ook in Harderwijk en Hierden zetten inwoners zich in voor een schone buurt. Inmiddels zijn er al verschillende aanmeldingen binnen gekomen. Zo worden er onder andere door kinderen en volwassenen de Helmbloemmeen en Veldkamp schoongemaakt. Ook wordt het schoolplein van BSO Eigen&Wijzer aangepakt. Rondom de flats aan de Albert Thijmlaan en Hofdijklaan worden ook op 19 maart de handen uit de mouwen gestoken. Basisscholen kunnen zich natuurlijk ook de week daarna nog aan de slag. Dit doet bijvoorbeeld basisschool Het Talent in hun omgeving.
 
Helpt u ook mee om de buurt schoon te maken? Deel uw foto van de schoonmaakactie via Twitter @gemharderwijk of Facebook ‘Gemeente Harderwijk’. Voor de landelijke opschoondag gebruiken we de hashtag #LOD2016. Een fotocompilatie verschijnt woensdag 30 maart op de gemeentepagina in Het Kontakt. 

Informatie over het referendum van 6 april

Woensdag 6 april vindt een raadgevend referendum plaats over de wet tot goedkeuring van de associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne.  In deze overeenkomst hebben de EU en haar lidstaten afspraken gemaakt met Oekraïne over politieke en economische samenwerking, en vooral over handel. De Tweede en Eerste Kamer hebben al ingestemd met deze wet, maar de wet is nog niet in werking getreden. Het referendum geeft kiezers de mogelijkheid zich voor of tegen de wet uit te spreken. Op het stembiljet zal de volgende vraag komen te staan: “Bent u voor of tegen de wet tot goedkeuring van de associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne?” De uitslag is niet bindend; de regering en het parlement hebben na een referendum het laatste woord.
 
Openbare kennisgeving tekst goedkeuringswet en associatieovereenkomst Referendum 2106
De tekst van de goedkeuringswet, samen met de tekst van de associatieovereenkomst, is van 9 maart tot aan de stemming op het stadhuis verkrijgbaar. U kunt deze teksten inclusief alle bijlagen ook raadplegen via www.verkiezingen2016.nl/raadgevend-referendum.
 
Openbare kennisgeving (mobiele) stembureaus:
De burgemeester van Harderwijk maakt bekend, dat voor het referendum op woensdag 6 april 2016 in onderstaande lokalen een of meerdere stembureaus zijn gevestigd:
*Stadhuis Havendam 56
*Bibliotheek Noordwest Veluwe Academiestraat 5
*Sociaal Centrum "de Kiekmure" Tesselschadelaan 1
*Gebouw van Stedelijke Harmonie Deventerweg 42
CBS "Willem-Alexander" Veldkamp 33
Gebouw Leger des Heils Kennedylaan 56
*Woonzorgcentrum "Randmeer" Westeinde 14
*Zalencentrum "de Roef" Zuiderzeepad 1
GBS "Fontanusschool" Kamillemeen 5
Dorpskerk Hierden Zuiderzeestraatweg 149
Hervormde Kerk "Het Visnet" Frankenskamp 2
CBS "Het Startblok" Biezenplein 2
MFC "De Bogen"(Triaszaal) Triasplein 11
 
*Deze stembureaus zijn toegankelijk voor kiezers met lichamelijke beperkingen.
 
Mobiel stembureau
De burgemeester van Harderwijk maakt bekend, dat voor het referendum op woensdag 6 april gebruik zal worden gemaakt van een mobiel stembureau. In onderstaand overzicht vindt u de zittingstijden en plaatsen:
*09.00 - 10.00 de Aanleg Albert Verweyplein 30
*11.00 - 12.00 Weideheem Drift 2
*14.00 - 15.00 Sonnevanck Sonnevancklaan 2
*16.00 - 17.00 De Zeven Akkers Guido Gezellelaan 1
*18.00 - 20.00 Walstein Hanekamp 16
 
*Deze stembureaus zijn toegankelijk voor kiezers met lichamelijke beperkingen.
 
Om 21.00 uur worden de uitgebrachte stemmen van het mobiele stembureau op het stadhuis geteld.
 
Informatie
Meer informatie over de verkiezingen vindt u op www.harderwijk.nl/verkiezingen.

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
  • 3-3-2016 Van Noortlaan 2: dakkapel
  • 3-3-2016 Sophialaan 9: kappen 2 bomen
  • 4-3-2016 Daltonstraat 17: aanpassen gevel
  • 6-3-2016 Erasmusstraat 23: schutting 4-3-2016 Holzstraat 9: schuur met overkapping 4-3-2016 Kolbaanweg 5: inrit
  • 4-3-2016 Mecklenburglaan: kappen 67 bomen
  • 8-3-2016 P.C. Boutenslaan 32: WMO woningaanpassing
  • 9-3-2016 Smeepoortstraat 8A: dakkapel
  • 9-3-2016 Wolderwijd: drijvend ponton in strijd regels RO
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het Contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contactruimte. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.

Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
  • 8-3-2016 Stationslaan 7: veranderen kozijn in openslaande deuren
  • 8-3-2016 Parallelweg 26-103: kappen 6 bomen
  • 8-3-2016 Graaf Ottolaan: kappen 1 boom
  • 8-3-2016 Maltezerlaan 1: bouwen externe pelletopslag in strijd regels RO
  • 10-3-2016 Parallelweg 26-69: vervangen recreatiewoning 
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.
 
Verdaging beslistermijn
Voor de volgende aanvragen hebben burgemeester en wethouders besloten de beslistermijn te verlengen. De nieuwe uiterste beslistermijn staat hieronder per aanvraag vermeld.
Verdaging reguliere procedure:
  • Selhorstweg 2: uitbreiden en veranderen bedrijfspand in strijd regels RO; 22-4-2016
  • Watersportboulevard: oprichten 28 woningen; 25-4-2016.
Milieumeldingen
Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding op grond van het Activiteitenbesluit ontvangen:
Op 05-03-2016: Knardijk West 4a, 3841 LA in Harderwijk, voor het openen van een supermarkt.
 
Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding op grond van het Sloop/asbestbesluit ontvangen:
  • Op 05-03-2016: Hierdenseweg 42, 3841 GZ in Harderwijk, voor het verwijderen van asbest uit een bijgebouw
  • Op 12-02-2016: Bruggestraat 28, 3841CP in Harderwijk, voor het slopen van het bijgebouw
Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 411 911.
 
Evenementenkalender 2016
De evenementenkalender 2016 ligt samen met de vooraankondigingen ter inzage in de Stadswinkel van het stadhuis. Op de kalender staan terugkerende en nieuwe evenementen. Op een later tijdstip wordt duidelijk of een evenement dat voor de evenementenkalender is aangemeld, doorgaat. Dat hangt onder andere af van de beoordeling van de vergunningaanvraag. Belanghebbenden kunnen hun zienswijze omtrent de vooraangekondigde evenementen tot 3 weken na deze publicatie schriftelijk dan wel mondeling bij ons kenbaar maken. Informatie: Jolanda Westrik, tel. 411 911.

Meerjarige evenementenvergunningen
Het college en de burgemeester kunnen voor bepaalde jaarlijks terugkerende evenementen een vergunning verlenen die drie jaar achter elkaar gebruikt mag worden. De organisatoren van de Paasingin op de Havendijk 1, de Koningsspelen op de Parkweg, de Omloop van Hierden, Citygolf in de binnenstad, de Regionale Veteranendag NW Veluwe in de binnenstad en de Vlooienmarkt op de Parkweg hebben aangegeven in aanmerking te willen komen voor een vergunning voor 2016, 2017 en 2018. De aanvraag evenementenvergunning voor de Paassingin ligt tot en met 23 maart ter inzage in de stadswinkel. De overige aanvragen liggen tot en met 6 april 2016 ter inzage in de stadswinkel. Voor meer informatie kunt u mailen naar [email protected] of bellen met de gemeente, tel  411 911.