Gemeentenieuws Harderwijk en Hierden week 10

Deze week o.a. in de gemeenteberichten: Informatie over de Tweede Kamerverkiezingen in Harderwijk, Gemeente Harderwijk feliciteert haar sporters en de aangevraagde en verleende vergunningen.

Informatie over de Tweede Kamerverkiezingen in Harderwijk

Op 17 maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen. In dit bericht leest u de belangrijkste informatie over het stemmen in de gemeente Harderwijk.

Bent u 70 jaar of ouder en wilt u per brief stemmen?
Alle documenten die u daarvoor nodig hebt, heeft u thuis ontvangen. Daar zit ook een uitleg bij. Lees die uitleg goed door. Zorg dat uw briefstem voor woensdag 17 maart 21.00 uur aankomt. Doe uw briefstem daarom vóór vrijdag 12 maart 17.00 uur op de post. Óf lever deze in op de afgiftepunt in het Stadhuis, Havendam 56 in Harderwijk. De afgiftepunt is op werkdagen open van woensdag 10 tot en met dinsdag 15 maart van 9.00 tot 17.00 uur en op woensdag 17 maart van 7.30 tot 21.00 uur. Houd er rekening mee dat het op de verkiezingsdag 17 maart extra druk kan zijn op de afgiftepunt. Heeft u uw stempluspas niet ontvangen of bent u deze kwijt? Vraag dan voor 12 maart 17.00 uur een vervangende stempluspas aan bij de gemeente. Dit kan schriftelijk via www.harderwijk.nl/verkiezingen of mondeling in het stadhuis.

Waar kunt u terecht om vervroegd te stemmen?
Vanwege het coronavirus gaat in Harderwijk een aantal stembureaus open op 15 en 16 maart van 7.30 tot 21.00 uur. Deze mogelijkheid is met name bedoeld voor mensen met een kwetsbare gezondheid. U kunt op beide data terecht bij de volgende stembureaus:
  • Huis van de Stad, Havendam 56
  • Centrum De Zin, Stationslaan 32
  • Dorpshuis Hierden, Dorpshuisweg 9
  • Kerkelijk Centrum De Regenboog, Biezenplein 1
  • Drive-In op parkeerplaats P2, Havendijk
  • Drive-In Stadsbedrijf, Graaf Ottolaan
Alle stembureaus zijn toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking.

Bij welke stembureaus kunt u stemmen op 17 maart?
Op uw stempas of de stempluspas staat geen stembureau vermeld. Een overzicht van alle stembureaus vindt u hieronder of op www.waarismijnstemlokaal.nl. Kijk op www.harderwijk.nl/verkiezingen om te zien hoe druk het is op de stemlocaties. Stem in een ander stembureau als het druk is in het stembureau bij u in de buurt:
  • Huis van de Stad, Havendam 56
  • CBS Dok 19, Flevoweg 73
  • Voormalige bibliotheek, Academiestraat 5
  • Sociaal Centrum De Kiekmure, Tesselschadelaan 1
  • Mehmet Akif Moskee, Anne Franklaan 5
  • Buurthuis De Tweeling, De Ruyterlaan 19
  • Leonardo Harderwijk, Vliepad 5
  • Gebouw Stedelijke Harmonie, Deventerweg 42
  • CBS Willem-Alexander, Veldkamp 33
  • Facilitair Centrum Het Schippertje, Kennedylaan 3
  • Centrum De Zin, Stationslaan 32
  • KBS Alfons Ariens, Kamillemeen1
  • CBS Het Baken, Vollenhovemeen 29
  • Ontmoetingstuin De Rietmeen, Ouverturebaan 1-3
  • Dorpskerk Hierden, Zuiderzeestraatweg 149
  • Dorpshuis Hierden, Dorpshuisweg 9
  • Tennisvereniging Frankrijk, Walstein 102
  • Hervormde kerk Het Visnet, Frankenskamp 2
  • Sporthal Drielanden, Triasplein 4
  • Kerkelijk Centrum De Regenboog, Biezenplein 1
  • Wijkontmoetingscentrum Stad (de Tinne), Houtkamp 33
  • Drive-In op parkeerplaats P2, Havendijk
  • Bedrijfsverzamelgebouw California, Deventerweg 2A
  • Drive-In Stadsbedrijf, Graaf Ottolaan 11
Alle stembureaus zijn toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking.

Lukt het niet om zelf op de dag van de verkiezingen te stemmen?
Dan kunt u iemand anders voor u laten stemmen door die persoon te machtigen.

Dat noemen we stemmen bij volmacht. Bij uw stempas ontvangt u ook de gezondheidscheck. Beantwoordt u op de dag dat u gaat stemmen 1 van de vragen met ‘ja’? Kom dan niet naar het stembureau, maar machtig iemand om uw stem uit te brengen. De gemachtigde is inwoner van Harderwijk en heeft ook een stempas ontvangen. Het geven van de machtiging kan tot en met de dag van de verkiezingen zelf.

Wilt u meekijken bij het tellen van de stemmen?
Dan kunt u vanaf 21.00 uur terecht op alle stemlocaties met uitzondering van de Drive-In op Parkeerplaats P2. Deze stemmen worden na 21.00 uur geteld bij Hotel Van der Valk. Wilt u meekijken bij het vooropenen of tellen van de briefstemmen, dan kunt u terecht op de volgende dagen en locaties.

Maandag 15 maart 9.00- 16.00 uur Stadsbedrijf (Gelrezaal) Graaf Ottolaan 11
Dinsdag 16 maart 9.00- 16.00 uur Stadsbedrijf (Gelrezaal) Graaf Ottolaan 11
Woensdag 17 maart 16.00- 22.00 uur Van der Valk Hotel Leuvenumseweg 7

Wilt u meer weten over de verkiezingen? Kijk dan op www.harderwijk.nl/verkiezingen of elkestemtelt.nl.

Gemeente Harderwijk feliciteert haar sporters

Elk jaar organiseert de gemeente Harderwijk de Sportverkiezingen. Inwoners kunnen stemmen op hun favoriete sporter van het jaar. Door de corona maatregelen zijn de Sportverkiezingen 2020 niet doorgegaan. De sporters die ondanks de maatregelen toch een prestatie hebben geleverd op NK, EK of WK niveau, werden individueel gehuldigd door de gemeente Harderwijk. In januari 2021 ontvingen Indy van de Beeten en Skye Morssinkhof al de Harderwijker sportpenning uit handen van de wethouder Sport, Marcel Companjen.

Woensdag 3 maart was Lisa Kruger aan de beurt. Lisa werd dit jaar Nederlands Kampioen 200 m wisselslag paralympisch zwemmen. Van harte gefeliciteerd met deze prestatie!

Raadsinformatie

De commissie Samenleving vergadert op donderdag 11 maart vanaf 19.00 uur. Op de agenda staat onder andere doorontwikkeling GA! Harderwijk en hersteloperatie toeslagenaffaire. De raad vergadert op donderdag 18 maart vanaf 19.30 uur. Op de agenda staat onder andere regionale aanbieding inhoudelijk richting RES 1.0, aansluitend debat over uitgangspuntennotitie Kunst en Cultuur. De complete agenda’s en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen. Dit zijn openbare, digitale vergaderingen. Wilt u inspreken dan kunt u dit melden bij de griffie via [email protected] of via tel. 0341 411 911.

De fractie ChristenUnie heeft het college schriftelijke vragen gesteld over aanpak: samen tegen mensenhandel, visie religieuze gebouwen en respijtzorg. De fracties PvdA en D66 hebben het college schriftelijke vragen gesteld over sluiting dagbesteding WMO en proces inkoopstrategie Jeugdhulp. De fractie VVD heeft het college schriftelijke vragen gesteld over experimenten voor toekomstige gebouwen. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen.

Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK)

Bent u ondernemer, zzp’er, werknemer of werkzoekende en heeft u financiële problemen door de coronamaatregelen? En kunt u daardoor noodzakelijke kosten, zoals woonkosten niet meer betalen? Dan kan de nieuwe financiële regeling Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten u misschien helpen.

Vanaf april kunt u bij Meerinzicht de TONK aanvragen. U kunt zich alvast inschrijven via www.meerinzicht.nl/tonk. Als het aanvraagformulier in april online staat, ontvangt u een melding zodat u uw aanvraag kunt indienen.

Financieel Trefpunt

Het Financieel Trefpunt is er voor al uw vragen over geld, voorzieningen en schulden. Heeft u moeite met rondkomen? Of loopt u achter met betalingen? Maak een afspraak via 0341 434 656 of [email protected]. Zie ook: harderwijk.nl/financieeltrefpunt.

Bussen BuurtRRReis rijden vanaf 15 maart weer

Vanaf maandag 15 maart rijden alle bussen van buurtRRReis weer. De bussen zijn dankzij enkele technische aanpassingen coronaproof ingericht. De buurtRRReis bussen gaan na een coronapauze van bijna een jaar de weg weer op. Alle buurtbuslijnen in de regio hebben een nieuwe frisse RRReisuitstraling en zijn voorzien van het nieuwe buurtRRReis logo. De buurtbusverenigingen en vrijwilligers zijn enthousiast weer te kunnen rijden. Het gaat om de lijn 513 Harderwijk - Ermelo. De ritten van buurtRRReis zijn verwerkt in de reisplanner: www.rrreis.nl. Voor het OV en dus ook voor gebruik van buurtRRReis geldt: reis alleen als het noodzakelijk is. Ook is het dragen van een mondkapje in de bus, bij de bushalte en op het station verplicht.

Gooi afval in containers

Het is verboden om afval dat niet in de container past naast de container te zetten. Afval dat naast de container ligt, kan namelijk niet door de inzamelwagen worden meegenomen. Als u toch afval naast de container zet, blijft dit op straat achter. Dit ziet er lelijk uit en trekt ongedierte aan. Mocht een ondergrondse container vol zijn, loop dan even door naar een andere.

Afval dat door Stadstoezicht naast de containers wordt aangetroffen, wordt beboet. Als de container defect is, zet het afval dan tijdelijk in uw berging. Het defect kan gemeld worden bij Snel Herstel, tel. 0341 411 333 of via [email protected].

Het bos in met uw hond

In Harderwijk en Hierden - en ook in andere Veluwse bossen - moeten honden aangelijnd lopen. In Harderwijk zijn speciale plaatsen aangewezen waar uw hond los mag lopen. Zoals in het Strokelbos, het hele gebied ten zuiden van de Leuvenumseweg, tussen de Strokelweg en dierenasiel De Ark. Ook daar moet u er als hondenbezitter altijd voor zorgen dat de hond onder appél staat.

Alle regels voor het gebruik van het natuurgebied vindt u bij de ingang van het bos op het bord. Loslopende honden verhogen het risico op het verstoren van wild en broedvogels. Het wild wordt er onrustig van en gaat op de loop. Op hun vlucht kunnen ze betrokken raken bij een verkeersongeval. Uw hond kan ook in een vervelende confrontatie komen met een wild zwijn. Op dit moment hebben de wilde zwijnen jongen die ze zullen beschermen. Het is ook mogelijk dat pasgeboren kalfjes/biggen dood worden gebeten door een hond zonder dat u dit door heeft als u uw hond niet onder appél heeft. Ook de schaapherder kan in het terrein aanwezig zijn met schapen en wat geiten voor het begrazen van het gebied tussen het Stuifzand en het bos. Bij het hoeden is het van belang dat de kudde niet onrustig wordt.

Op het laten loslopen van uw hond zal worden gehandhaafd door boa’s (of handhavers). Informatie: Snel Herstel, tel. 0341 411 333 of via [email protected].

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure):

26-2-2021 Molenweg 45: kappen 1 boom
26-2-2021 Erasmusstraat 21: aanbouw
28-2-2021 Biesteweg 15: kappen 9 bomen
28-2-2021 Biesteweg 17: kappen 5 bomen
1-3-2021 Nobelstraat 7: inrit
1-3-2021 Haaksepad 15: verbouwen woning
2-3-2021 De Savornin Lohmanlaan 32: vervangen kap en plaatsen dakkapellen (voor en achterzijde)
2-3-2021 Industrieweg 15: brandmuur
2-3-2021 Morsestraat A5351: bedrijfspand, reclame en uitrit
4-3-2021 Parallelweg 26-107: carport
1-3-2021 Marie Curiestraat 2: Covid teststraat
4-3-2021 Selhorstweg 99: tent tbv Covid testlocatie
26-2-2021 Hogeweg 45: uitbreiden woning

Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf – Realisatie en beheer, tel. 0341 411 911.

Verleende vergunningen Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure)

1-3-2021 Weegbreemeen 27: dakkapel (voorzijde)
1-3-2021 Achterste Wei 3: reclame (6x)
1-3-2021 Deventerweg 97: dakkapel voor- en achtergevel
2-3-2021 perceel B6754, tussen Boomkamp en Broeklaan: inrit
4-3-2021 Biesteweg 3: kappen 1 boom
4-3-2021 Parallelweg 26-220: kappen 1 boom

Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.

Verleende Exploitatievergunningen

De burgemeester maakt bekend dat hij op grond van artikel 2:28 van de Algemene plaatselijke verordening Harderwijk aan de onderstaande onderneming een exploitatievergunning heeft verleend:

- Jong Horeca aan de Baanweg 30 te Harderwijk. De vergunning is verzonden op 2 maart 2021.
- Chr. Korfbalvereniging Unitas/Persfectief, Slingerbos 1 te Harderwijk. De vergunning is verzonden op 2 maart 2021.

De verleende vergunningen en bijbehorende stukken liggen van 10 maart tot en met 13 april 2021 ter inzage. Indien u de stukken wilt inzien kunt u telefonisch een afspraak maken met een klantmanager bijzondere wetten van de afdeling vergunningverlening via tel. 0341 411 911.

Verleende Drank- en horecavergunning

De burgemeester maakt bekend dat hij op grond van artikel 3 Drank- en Horecawet aan de onderstaande onderneming een drank- en horecavergunning heeft verleend:

- Jong Horeca aan de Baanweg 30 te Harderwijk. De vergunning is verzonden op 2 maart 2021.

De verleende vergunning en bijbehorende stukken liggen van 10 maart tot en met 13 april 2021 ter inzage. Indien u de stukken wilt inzien kunt u telefonisch een afspraak maken met een klantmanager bijzondere wetten van de afdeling vergunningverlening via tel. 0341 411 911.

Bent u het niet eens met bovenstaande beslissingen?
Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij de burgemeester, p/a Postbus 1, 3980 AA Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat ik mijn besluit aan de aanvrager bekend heb gemaakt.

Verdaging beslistermijn
Voor de volgende aanvragen hebben burgemeester en wethouders besloten de beslistermijn te verlengen. De nieuwe uiterste beslistermijn staat hieronder per aanvraag vermeld.

Verdaging reguliere procedure:

- Bellstraat 9, 11, 13 concept: uitbreiden magazijn en 2 extra inritten; 16-4-2021
- Margrietlaan en Marijkelaan: oprichten 78 woningen in strijd regels ro; 20-4-2021

Milieumeldingen

Burgemeester er wethouders hebben de volgende melding op grond van activiteitenbesluit ontvangen:

15-5-2020: Van Delft BV, Marconistraat 2, 3846 AR Harderwijk, realiseren van een extra productielijn voor het zelf maken van chocolade kruidnoten
5-1-2021: Liander NV, Zeppelinstraat 5, 3846 CL Harderwijk, M-BLBI tijdelijk verlagen van het grondwater, aanleg kabels en leidingen
13-122020: TreeCamp BV, Stephensonstraat 17, 3846 AK Harderwijk, voor het starten van 19 bedrijfsunits
5-1-2021: Nathan Projects BV, adres onbekend, Harderwijk, M-GBES 15 woningen Harderwijk

Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 0341 411 911.

Bestemmingsplan Buitengebied – Beekhuizerweg 13A

De gemeenteraad heeft op 18 februari het bestemmingsplan Buitengebied – Beekhuizerweg 13A vastgesteld. Het bestemmingsplan maakt de realisatie van één vrijstaande woning op het perceel Beekhuizerweg 13A mogelijk.

Het bestemmingsplan ligt met ingang van 11 maart gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. Gedurende deze termijn kan tegen het vastgestelde bestemmingsplan beroep bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus20019, 2500 EA ’s-Gravenhage worden ingesteld door een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij/zij geen zienswijzen heeft ingediend. Een ingesteld beroep heeft geen schorsende werking. Hiervoor kunt u een apart verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Informatie: domein Ruimte, mevr. W. van Santen, tel. 0341 411 911.

Het plan (NL.IMRO.0243.BP00240-0002) kunt u ook raadplegen via de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl/viewer/view?planidn=NL.IMRO.0243.BP00240-0002 (bronbestanden: digitaleplannen.nl/0243/77637BE0-8D02-4F01-A70F-F83678CC584B/).

Bestemmingsplan Buitengebied – Lage Enkweg naast 35

De gemeenteraad heeft op 18 februari het bestemmingsplan Buitengebied – Lage Enkweg naast 35 vastgesteld. Het bestemmingsplan maakt de realisatie van één vrijstaande woning op het perceel gelegen naast Lage Enkweg 35 mogelijk.

Het bestemmingsplan ligt met ingang van 11 maart gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de Stadswinkel van het stadhuis. Gedurende deze termijn kan tegen het vastgestelde bestemmingsplan beroep bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus20019, 2500 EA ’s-Gravenhage worden ingesteld door een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij/zij geen zienswijzen heeft ingediend. Een ingesteld beroep heeft geen schorsende werking. Hiervoor kunt u een apart verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Informatie: domein Ruimte, mevr. W. van Santen, tel. 0341 411 911.

Het plan (NL.IMRO.0243.BP00259-0002) kunt u ook raadplegen via de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl/viewer/view?planidn=NL.IMRO.0243.BP00259-0002 (bronbestanden: digitaleplannen.nl/0243/E1410E19-CA9A-47D4-94DD-F1D69E3F45C8/).

Bestemmingsplan Buitengebied – Partiële herziening Park Ceintuurbaan

De gemeenteraad heeft op 18 februari het bestemmingsplan Buitengebied – Partiële herziening Park Ceintuurbaan gewijzigd vastgesteld in die zin dat het perceel Ceintuurbaan 4-62 is toegevoegd aan het plangebied. Het bestemmingsplan is een gedeeltelijke wijziging van het bestemmingsplan Buitengebied - Park Ceintuurbaan waarbij het alleen gaat om de in dit bestemmingsplan opgenomen specifieke wijzigingen. Het bestemmingsplan Buitengebied - Park Ceintuurbaan blijft ook van toepassing en er wijzigt dan ook niets aan de bouw- en gebruiksmogelijkheden. Gebleken is dat er een onduidelijkheid kan ontstaan tussen de regels van het bestemmingsplan en de gesloten anterieure overeenkomst met de Stichting Uitvoering Functiewijziging Park Ceintuurbaan. Het plangebied omvat de percelen Ceintuurbaan 4-62, 4-63 en 4-81 waarbij de wijziging van de regels geldt voor het gehele Park Ceintuurbaan met uitzondering van de percelen met de bestemming Recreatie-Verblijfsrecreatie.

Het bestemmingsplan ligt met ingang van 11 maart gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de Stadswinkel van het stadhuis. Gedurende deze termijn kan tegen het vastgestelde bestemmingsplan beroep bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus20019, 2500 EA ’s-Gravenhage worden ingesteld door een belanghebbende:

- aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij/zij geen zienswijzen heeft ingediend
- die het niet eens is met de bij de vaststelling aangebrachte wijzigingen in het bestemmingsplan.

Een ingesteld beroep heeft geen schorsende werking. Hiervoor kunt u een apart verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Informatie: domein Ruimte, mevr. C. van den Bedem, tel. 0341 411 911.

Het plan (NL.IMRO.0243.BP00266-0002) kunt u ook raadplegen via de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl/viewer/view?planidn=NL.IMRO.0243.BP00266-0002 (bronbestanden: digitaleplannen.nl/0243/DA7B8A5E-8E8D-4AEA-A5E8-205F502EC4E1/).