Gemeentenieuws Harderwijk en Hierden week 10

Gemeentenieuws Harderwijk en Hierden week 10 – 9 maart 2016

Groot onderhoud riolering Irenelaan
 

In het kader van groot onderhoud 2016, start aannemersbedrijf Van Dalfsen Infra uit Genemuiden aanstaande maandag 14 maart met het opbreken van de Irenelaan. De werkzaamheden in de Irenelaan duren globaal tot eind april en maken onderdeel uit van het Groot Onderhoud 2016.
 
De volgende wegen worden tijdens dit project voorzien van een nieuwe inrichting: Prins Mauritslaan, Graaf Ottolaan, Gelreweg, Boerhaavelaan, Irenelaan, Emmalaan, Beatrixlaan en Prins Frederik Hendriklaan. De werkzaamheden zullen (gefaseerd) tot en met november 2016 in uitvoering zijn. De wegen en voetpaden worden voorzien van nieuwe verhardingen en in een aantal straten zal gelijktijdig de riolering vervangen worden. De eerste werkzaamheden in het kader van Groot Onderhoud in de Prins Mauritslaan zijn op 29 februari in uitvoering gegaan en duren globaal tot half april.
 
Om de overlast in de wijk binnen de perken te houden zullen de straten grotendeels na elkaar in uitvoering gaan. De bewoners worden vooraf door de aannemer geïnformeerd omtrent de werkzaamheden in hun straat. Het uitgewerkte plan is in te zien op www.harderwijk.nl/grootonderhoud. Voorafgaand aan de werkzaamheden zijn inmiddels de bomen gekapt en de struiken verwijderd. Dit is al uitgevoerd om de vogels tijdens het broedseizoen zo min mogelijk te verstoren.
 
Informatie
Voor vragen omtrent de uitvoering, kunt u contact opnemen met dhr. Van Dijk tel. 06-29081014 (uitvoerder Van Dalfsen Infra). Voor algemene vragen omtrent de werkzaamheden kunt u contact opnemen met de projectleider van de gemeente Harderwijk, dhr. Verweij ([email protected]).


Nieuwe rotonde Burg. de Meesterstraat officieel geopend

Op vrijdag 4 maart om 16.00 uur heeft wethouder Jeroen de Jong een kunstwerk op de nieuwe rotonde bij vishandel Dries van den Berg onthuld. De gemeente kreeg dit kunstwerk van aannemer Hoornstra Ophof. Met deze gebeurtenis is de vernieuwde  
Burg. de Meesterstraat en Havenkade officieel voor gebruik geopend. In oktober van vorig jaar is gestart met de reconstructie van de Burg. de Meesterstraat en de Havenkade. In hetzelfde traject is er een tweede rotonde aangelegd. De herinrichting van deze straten zorgt voor een goede en verkeersveilige ontsluiting van de nieuwe woongebieden De Kades, Stadswerven (Waterfront) en een aantrekkelijke stadsentree vanuit de N302.

kunstwerk de botter Zeebuurt Harderwijk
 
Naast de herinrichting van de Burg. de Meesterstraat en Havenkade is ook een ondergrondse waterverbinding tussen de Friesegracht, Vissershaven en de Lelyhaven gerealiseerd. Deze verbinding was nodig om de waterkwaliteit in de Vissershaven en Lelyhaven te verbeteren. 

Een kleurrijk bijenrestaurant in uw tuin?

De openbare ruimte in onze gemeente willen we graag een kleurimpuls geven. Daar hebben wij uw hulp bij nodig! Deze week worden er huis-aan-huis zakjes met bloemenzaadjes verspreid. Als u de zaadjes zaait in bijvoorbeeld uw voortuin, een pot op uw balkon of een gezamenlijke buurttuin, dan kunnen we straks in de zomer genieten van kleurrijke bloemen. Daarnaast helpt u zo de honingbij. Bij de zakjes zit een brief waarin u leest u de bijen helpt en hoe u de zaadjes kunt zaaien. Zo kleuren we samen de stad!
 
Natuurlijke middelen
Ook als gemeente beheren wij de openbare ruimte zo dat mensen, het milieu en de economie niet in gevaar komen. We maken bij voorkeur gebruik van natuurlijke middelen, beplanting dat gunstig is voor insecten en vogels en duurzaam ontwikkelde materialen.
 
Helpt u mee?
Daarnaast zoeken we de samenwerking met inwoners en ondernemers om samen de openbare ruimte te verfraaien. Bijvoorbeeld met de bloemzaden. Maar u kunt veel meer doen om mee te helpen de openbare ruimte te verfraaien. Denk bijvoorbeeld aan het starten van een moestuin in een groenperk, het sponsoren van een speeltoestel of een burenontmoetingsplek creëren. Onze wijkmanagers ondersteunen u hierbij graag. Kijk voor meer informatie op www.harderwijk.nl/samenkleurenwedestad.


Raadsinformatie

De commissie Beleid Algemeen vergadert op donderdag 10 maart vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere een presentatie over RNV 3.0. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.
 
De fractie VVD heeft het college schriftelijke vragen gesteld over de mediaberichten en aandacht voor het dolfinarium. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen. 

Gratis groeispurt voor uw tuin als bedankje voor afvalscheiding

Inwoners van de gemeente Harderwijk kunnen volgende week zaterdag 19 maart tussen 9.00 en 12.00 uur gratis compost ophalen. Met deze actie bedanken wij u voor alle inspanningen die u nu al levert om GFT-afval te scheiden van ander afval. U kunt het compost op vertoon van uw legitimatiebewijs ophalen bij de gemeentewerf Snel Herstel, Gelreweg 2B te Harderwijk. Kom op tijd, want op is op. 
 
Natuurlijke bodemverbeteraar
Compost is goed voor de tuin als bodemverbeteraar. De natuurlijke bodemverbeteraar stimuleert de groei van bloemen en planten op een milieuvriendelijke wijze. Gemengd met tuinaarde is compost geschikt voor alle tuinplanten. Daarnaast bespaart composteren geld, omdat het een goedkope manier van afvalverwerking is. Zaterdag kunt u ook een compostvat of regenton aanschaffen (€ 25,- per stuk), zodat u voortaan thuis uw eigen GFT-afval kan composteren.
 
Nog meer afval scheiden
Er wordt al veel afval apart ingezameld. Maar er zit nog steeds groente, fruit, tuinafval tussen het restafval. Soms worden luiers nog bij het restafval gedaan, maar die ook bij het GFT mogen. Help mee nog meer afval te scheiden. 

€ 45.000 voor de uitvoering van uw Stadsidee!

Heeft u een goed idee om de openbare ruimte van Harderwijk en Hierden te verbeteren? De gemeenteraad van Harderwijk heeft € 45.000 beschikbaar gesteld voor hét Stadsidee! Ideeën van inwoners om de openbare ruimte te verfraaien kunnen hiermee komend jaar worden gefinancierd. Heeft u een goed idee? Ga naar www.harderwijk.nl/stadsidee en meld uw idee voor 1 juni aan! Het idee moet een initiatief zijn van en uitgevoerd worden door een of meerdere inwoners. Na een stemronde kiest de Harderwijkse samenleving een of meerdere Stadsideeën die met het budget uitgevoerd kunnen worden. Houd www.facebook.com/gemeenteharderwijk en www.twitter.com/gemharderwijk in de gaten!

Kijk voor alle informatie op www.harderwijk.nl/stadsidee. 

Uitreiking Erespeld aan Fred Kappers

Burgemeester Harm-Jan van Schaik heeft afgelopen vrijdag 4 maart de Erespeld uitgereikt aan Harderwijker Fred Kappers.
 
Fred Kappers zet zich op een bijzondere en uitstekende wijze in voor onze samenleving. Hij heeft vele jaren (vrijwilligers-)activiteiten gedaan en doet dat nog steeds! Zo was hij achter de schermen jarenlang als vrijwilliger actief voor de toenmalige raadsfractie Progressief Harderwijk. Daarnaast heeft hij diverse functies verricht voor het Harderwijker Mannenkoor, waar hij nog steeds zingend lid van is. Fred was tevens initiator van de passieconcerten en oprichter van Catharina's Choir & Orchestra. Hij was penningmeester van de stichting en zingt mee als een van de bassen in dit koor. Nog meer waardering kreeg hij als initiator en organisator van het Podiumspektakel dat afgelopen zomer op het Kloosterplein plaatsvond. Onlangs werd Fred Kappers door de Herensociëteit Harderwijk ook uitgeroepen als Harderwijker van het jaar 2015. Die eretitel kreeg hij als blijk van waardering voor het initiatief en organisatie van het Podiumspektakel. 

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
  • 26-2-2016 Havendam 56: reclamebord
  • 24-2-2016 Korhoenlaan 1-19: van 1 boom
  • 24-2-2016 Cort van der Lindenlaan 24: inrit
  • 1-3-2016 Hoge Brug 10: uitbreiden tijdelijke horecavoorziening in strijd regels Ro
  • 29-2-2016 Lokhorsterweg 3: garage/schuur in strijd regels Ro
  • 29-2-2016 Plataanlaan 21: uitbouw aan voorzijde garage in strijd regels RO
  • 1-3-2016 Parallelweg 26-154: kappen 5 bomen
  • 29-2-2016 Strokelweg 6: aanleggen kampvuurkuil
  • 29-2-2016 Vuldersbrink 6 : reclame
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het Contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contactruimte. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.

Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
  • 1-3-2016 Noorderbreedte 14: reclame
  • 1-3-2016 Markt 3: interne sloopacitiviteiten in beschermd stadsgezicht (RM)
  • 3-3-2016 Kranenburglaan 22: dichtzetten balkon
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.
 
Milieumeldingen
Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding op grond van het 
Sloop/asbestbesluit ontvangen:
Op 09-02-2016: Fokko Kortlanglaan 169, 3845 LC in Harderwijk voor het verwijderen van asbest uit de opslagruimte.
 
Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 411 911.