Gemeenten op de Noord-Veluwe stimuleren Korte Voedselketens

Gemeente Harderwijk ondersteunt met het regioproject ‘Stimulering Korte Ketens op de Noord-Veluwe, tussen land en water’ ondernemers bij de realisatie van  korte voedselketens.

Dat gebeurt samen met de gemeenten Ermelo, Putten, Nunspeet, Elburg, Oldebroek en Hattem en ondernemers uit de streek. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland en de Europese Unie

We spreken van korte voedselketens als er één schakel zit tussen de producent en de consument
De ontwikkeling van korte ketens heeft voordelen. Boeren en producenten worden minder afhankelijk van de wereldmarkt en krijgen een eerlijke prijs voor hun product. De verwerking in de streek draagt bij aan de lokale economie. Korte ketens vereisen minder transportbewegingen en daardoor vermindert de CO2-uitstoot. Ze dragen bij aan het onderhoud van het landschap, biodiversiteit en dierenwelzijn.
 
Er zijn nog veel hindernissen te nemen
Consumenten en afnemers vragen steeds vaker naar  streekproducten. Er is daarnaast behoefte aan een verdergaande samenwerking tussen producenten en afnemers om bijvoorbeeld logistieke problemen op te lossen. De gemeenten en ondernemers uit de streek willen hindernissen wegnemen.
 
Op 12 en 13 januari vinden de eerste digitale bijeenkomsten plaats
Het project is bedoeld voor iedereen die actief is of wil worden in de korte voedselketen. Ondernemers en organisaties in de agro-food sector (boeren, tuinders, vissers, bakkers, slagers, verwerkers, supermarkteigenaren et cetera), logistieke partijen, ondernemers en organisaties in de recreatiesector en consumenten die zich verbonden voelen en vanuit een burgerbeweging actief willen worden in de korte voedselketen.  Aanmelden voor de bijeenkomst kan via  projectleider René de Bruin, [email protected].