Gemeentebelang: ‘Harderwijk houdt met dassenverhaal rijksoverheid voor de gek

De gemeente Harderwijk heeft hoogstwaarschijnlijk de rijksoverheid bewust voor de gek gehouden bij de aanvraag voor een ontheffing om woningen te mogen bouwen in Drielanden-west. 

Dat stelt het raadslid Bert Holleman van Gemeentebelang. Zijn partij heeft hierover vandaag aan het college van B & W schriftelijke vragen gesteld


Gemeentebelang vraagt zich af waarom de gemeente een ingehuurde ecoloog laat verklaren dat de dassen in Drielanden-West inmiddels verhuisd zijn. Lokale veldbiologen en omwonenden stellen  namelijk dat de streng beschermde dassen hier nog altijd wonen en nog steeds in Drielanden-west naar voedsel zoeken. Een prangende vraag, omdat de gemeente met de vergunning van het rijk op zak vorige maand mocht beginnen met het bouwrijp maken van Drielanden-West.

Inmiddels wordt met bulldozers en kiepwagens volop gewerkt in het gebied. Gemeentebelang en ook de KNNV, de vereniging van veldbiologen, willen dat de rijkstoezichthouder daarom met spoed de situatie in ogenschouw neemt. Of anders de provincie, die vanaf 1 januari moet toezien op naleving van de Flora- en Faunawet.

Daarin staat onder meer dat burcht en leefomgeving van de das streng beschermd moeten worden en niet mogen worden verstoord, beschadigd of vernield.

Gemeentebelang gaat er tot dusver vanuit dat verantwoordelijk wethouder Pieter Teeninga zich net als elke burger aan de wet houdt. “Zo niet, dan krijgt hij een vet probleem met de gemeenteraad”, voorspelt Holleman.